Mistä seksikivut johtuvat synnytyksen jälkeen? Lääkäri kertoo yleiset syyt sekä vinkin kipujen ehkäisyyn
Mistä synnytyksen jälkeinen seksikipu voi johtua? Miten kipuja voisi vähentää tai jopa ennaltaehkäistä? Lääkäri kertoo vastaukset.
Seksi ei ole tuoreiden vanhempien mielessä usein ensimmäisenä eikä toisena, mutta jossakin vaiheessa intiimit, yhteiset hetket tulevat arjessa taas ajankohtaisiksi.
Jos yhdyntä synnytyksen jälkeen tuottaakin kipua, hiljattain lapsen saanut äiti voi pohtia, kuuluvatko kivut osana synnytyksen jälkimaininkeihin vai onko syytä huolestua.
Bloggaajamme Desire Nyman julkaisi aiheesta kirjoituksen, jossa hän kertoi omista, synnytyksen jälkeen alkaneista kivuistaan, joille ei tunnu löytyvän selitystä.
Yhdyntäkivut voivat seksielämän kärsimisen lisäksi turhauttaa, mietityttää ja jopa pelottaa. Mistä ne voivat johtua ja menevätkö ne ohi?
Asian kanssa ei saa jäädä yksin
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Tauru Terveystalosta sanoo, etteivät gynekologit useinkaan kuule synnytyksen jälkeisistä seksikivuista, vaan naiset pohtivat niitä yksin.
Uudessa elämäntilanteessa asia voi helposti jäädä myös taka-alalle, ja mahdolliset kivut ehtivät korjaantua ajan myötä itsestään.
Yleisesti yhdyntäkipuja naisella voi aiheuttaa esimerkiksi emätintulehdus, sukupuolitaudit tai vulvodynia. Myös e-pillerit voivat aiheuttaa kuivuutta, joka tuntuu kipuna seksin aikana. Jos kivut ovat syvällä vatsassa, voivat ne johtua puolestaan endometrioosista.
Synnytyksen jälkeisiä, yleisiä kivun syitä on sen sijaan kaksi.
– Synnytyksen jälkeinen haavakipu tai ompeleista aiheutuva kipu on normaalia, ja tuntuu usein muutamia viikkoja synnytyksestä aina 3 kuukauteen asti, Tauru kertoo.
Kipuja voi joissakin tapauksissa ilmetä myös paljon pidempään, mutta yleensä ne häviävät itsestään pikku hiljaa viimeistään vuoden sisällä.
Toinen syy kipuihin voi olla imettäminen. Imettäminen pitää naisen estrogeenitasot alhaalla, mikä puolestaan aiheuttaa limakalvojen kuivuutta.
– Apteekeista on saatavilla paikallisia estrogeenivoiteita ja -tabletteja, joita voi käyttää synnytyksen jälkeen myös ennaltaehkäisevästi, Tauru vinkkaa.
Estrogeenilisä auttaa pitämään emättimen limakalvot kunnossa, jolloin myös yhdynnät voivat tuntua miellyttävämmiltä.
Synnytyksen jälkeisistä, tilapäisistä yhdyntäkivuista ei siis kannata olla huolissaan. Jos kivut eivät kuitenkaan ala hellittää, Tauru kannustaa rohkeasti selvittämään asiaa.
– Jos kipuja on, olisi puolen vuoden kohdalla synnytyksestä hyvä käydä tarkistuttamassa asia lääkärillä, eikä jäädä pohtimaan asiaa yksin kotiin.
Aloita uudestaan yksin ja hellästi kaksin
Kaikista tärkein mittari sille, milloin seksin harrastamisen voi ylipäätään synnytyksen jälkeen aloittaa, on oma tunne.
Yleisenä rajapyykkinä pidetään sitä, kun jälkivuoto loppuu. Taurun mukaan tämä johtuu pitkälti tulehdusvaarasta, mutta jos halua löytyy ja kondomi on käytössä, ei oman kumppanin kanssa seksin harrastaminen aiheuta suurtakaan tulehdusriskiä.
Synnytyksen jälkeen muuttuneeseen kehoon kannattaa myös tutustua omassa rauhassa. Intiimialueen öljyäminen, sen koskettelu ja varovainen venyttäminen voivat antaa tuntumaa ja luottamusta siihen, että seksi kyllä onnistuu.
Jos kipua seksin aikana kuitenkin tuntuu, kannattaa hidastaa tahtia.
– Jos yhdyntä sattuu, kannattaa jatkaa siitä, mikä ei sattunut eli palata uudestaan esileikkiin ja muuhun seksiin.
Pienen kivun vuoksi yhdyntää ei tarvitse kuitenkaan lopettaa, jos itse pystyy ja haluaa jatkaa.
Uusille tuntemuksille voi löytyä myös toinen syy
Tauru on vastaanotollaan huomannut, että usein vulvodyniakivuista kärsineiden naisten yhdyntäkivut helpottuvat synnytyksen jälkeen.
Yleisesti ottaen tuntuma on, että erilaiset yhdyntäkivut helpottuvat, kun emätin löystyy synnytyksen seurauksena.
Sen sijaan synnyttäminen ei yleisesti lisää tai helpota kuukautiskiertoon liittyviä kipuja.
Eräs toinen asia voi kuitenkin vaikuttaa yllättävästi siihen, että synnytyksen jälkeen tuntemukset ovat erilaiset kuin sitä ennen.
– Jos ennen raskautta on käyttänyt pitkään hormonaalista ehkäisyä kuten e-pillereitä, synnytyksen jälkeen voikin huomata, että ovulaatio- ja kuukaustiskipua on aiempaa enemmän, Tauru kertoo.
Hormonaalinen ehkäisy estää ovulaation ja auttaa kuukautiskipuihin, joten sen lopettaminen voi aiheuttaa kehossa synnytyksen jälkeen uudestaan alkavia, toistuvia ja vieraita tuntemuksia, joihin ei ole tottunut.
Uudet, hieman ikävätkin tuntemukset voivat siis olla myös paluuta kehon luonnolliseen tilaan.
Jaa oma kokemuksesi