Vanhemman terveys 12.07.2022

Stressistä eroon tärisemällä – näin toimii TRE-menetelmä

TRE (Trauma Releasing Exercises) on kehon luonnollinen tapa purkaa stressiä, ja traumaattisten kokemusten jännittämiä lihaksia jännityksestä.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

– Kun keho tietyin harjoittein saa kontaktin siellä olevaan traumaan, alkaa tärinä, kertoo TRE Finlandin kouluttaja Jyrki Rytilä.

TRE-stressinpurkumenetelmän kehitti parikymmentä vuotta sitten amerikkalainen tohtori, sekä kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija David Berceli.

– Kehon luonnollinen tapa purkaa stressiä on kaikilla nisäkkäillä. Näemme joskus eläimiä, jotka tärisevät pelosta tai stressistä. Monesti ihminen häpeilee tärinän kanssa ja pyrkii estämään sen, vaikka ei pitäisi, sanoo Rytilä.

TRE-harjoituksia varten tärinä voidaan saada aikaiseksi muutamilla helpoilla venyttelyliikkeillä.

Lue myös: Ensimmäinen tutkimus maailmassa: Raskausajan mindfulness-harjoittelu vaikuttaa merkittävästi vauvan tulevaan stressinsietokykyyn

Kenelle TRE-menetelmästä on apua?

TRE:tä hyödyntävät kuormittavissa ammateissa toimivat henkilöt, kuten poliisit, palomiehet, sotilaat ja terveydenhoitohenkilökunta, mutta myös esimerkiksi esiintyjät ja urheilijat.

Siitä on saanut avun maailmanlaajuisesti monet, kuten luonnonkatastrofien tai sotien vuoksi, pahasti traumatisoituneet ihmiset.

Joillekin traumaattinen kokemus voi olla esimerkiksi synnytys tai syntymä.

Kehonhuoltomenetelmänä TRE sopii lähes jokaiselle perusterveelle lapsesta vanhukseen. Myös jo aivan pienillä lapsilla voi olla kehossaan tiedostamatonta stressiä.

– Vaikka mieli ei muistaisi traumaattisia kokemuksia, keho kyllä muistaa. TRE-menetelmä nostaa pintaan nämä asiat, ja vapauttaa kehon niistä vaiheista, mitä siellä on kesken, täsmentää Rytilä.

Joillekin traumaattinen kokemus voi olla esimerkiksi synnytys tai syntymä.

Synnyttäneelle TRE-harjoitteet on turvallista ottaa mukaan silloin kun keho fyysisesti on ensin toipunut synnytyksestä.

Raskaana oleville, leikkauksesta toipuville tai esimerkiksi vahvan lääkityksen omaaville TRE-menetelmä ei sovellu.

Rytilän mukaan TRE:n avulla voidaan hallita hyvin myös ruuhkavuosien aiheuttamaa stressiä.

Lue myös: Näyttelijä Mia Ehrnrooth vähensi töitään välttääkseen ruuhkavuodet: ”Kumpikin vanhempi ei voi tehdä sataprosenttisesti uraa ja hoitaa lapsia hyvin ilman apua”

TRE-menetelmää käyttäneet ovat huomanneet kehossaan ja mielessään monia positiivisia vaikutuksia, kuten työstressin vähentymisen, paremman unen, parantuneen impulssikontrollin ja tunteiden hallinnan, paremmat ihmissuhteet, sekä paremman fyysisen kunnon.

– Tutkimusten mukaan TRE-menetelmää käyttämällä voidaan myös lisätä vastustuskykyä, sanoo Rytilä.

tre-menetelmä: nainen venyttelee jalkaansa

TRE-harjoittelu aloitetaan helpoilla venyttelyliikkeillä, jotka käynnistävät tärinän.

TRE-menetelmä mahdollistaa kehon ja mielen liikkuvan vapaasti

Perinteisistä mindfullness-harjoitteista TRE-menetelmä eroaa lähinnä keskittymisessä.

Mindfullnessissa keskittyminen on vahvasti läsnä, kun taas TRE:ssä keho ja mieli liikkuvat vapaasti. TRE:n aikana mieleen saattaa kuitenkin nousta ikäviä muistoja ja pelkotiloja.

– Joidenkin kohdalla liikkeiden tuoma oman kontrollin väheneminen voi hämmentää ja pelottaa. Siksi perusteet kannattaa opetella turvallisessa ympäristössä peruskurssilla tai sertifioidun TRE-ohjaajan yksilöohjauksessa, opastaa Rytilä.

Kun harjoitukset ovat tulleet tutuiksi, niitä voi tehdä oman mielensä mukaisesti kotona yksin tai yhdessä, tai esimerkiksi ohjatussa ryhmässä.

– Riippuu paljon yksilöstä, mutta jo muutama harjoituskerta voi saada aikaan paljon, kertoo Rytilä.

Lähteet: TRE Finland

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X