Vanhemmuus 20.03.2022

Vanhempi, oletko erittäin kuormittunut? Et ole ainoa, lohduttaa MLL – ilmaista apua on saatavilla

Viime vuosi oli vanhemmille ennätyksellisen kuormittava. Arjen haasteet ja yksinäisyys kuuluivat monissa yhteydenotoissa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vuosi 2021 oli vanhemmille ennätyksellisen kuormittava, tiedottaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MLL:n vanhemmille suunnatuissa puhelin- ja nettipalveluissa vastattiin viime vuonna koko palveluhistorian suurimpaan yhteydenottomäärään.

MLL:n vanhemmille suunnattujen palvelujen tarkoituksena on vahvistaa vanhempien jaksamista, lisätä tietoisuutta kasvatusasioissa ja siten edistää lasten hyvinvointia.

Lue myös: Korona-aika syvensi lastensuojelun kriisiä, paljastaa järkyttävä tilasto: lasten ongelmat kasvussa, vanhemmat uuvuksissa, eikä tilanteeseen näy helpotusta

Vanhempien yhteydenotoissa korostuivat tietyt teemat: ihmissuhteet, arjen haasteet sekä lapsen kehitysvaiheisiin liittyvät pulmat.

Tasapainoilua selviytymisen ja uupumisen välillä

Eniten yhteydenottoja tuli alakouluikäisten ja leikki-ikäisten vanhemmilta, MLL kertoo.

Vanhempia mietityttivät muun muassa lasten rajojen kokeilu sekä kodin pelisääntöihin liittyvät asiat. Suuri osa yhteydenotoista koski myös lasten psyykkistä terveyttä sekä lapsen kehitysvaiheita.

Monia vanhempia pohditutti oma rooli vanhempana ja kasvattajana, ihmissuhteet sekä psyykkinen terveys. Monissa yhteydenotoissa kuului se, että vaikeissa elämäntilanteissa vanhemmat rämpivät selviytymisen ja uupumisen välimaastossa.

Lue myös: Vanhemmuuden burnout iskee perfektionistiin – tunnista 4 varoitusmerkkiä

Jotkin yhteydenotot koskivat sitä, että vanhempi oli säikähtänyt omaa voimakasta reaktiotaan lasta kohtaan ja tarvitsi tilanteen purkamiseen tukea.

Tällaisten tilanteiden taustalla oli usein se, että vanhemman oma tunteidenhallinta oli heikentynyt arjen haasteiden ja painavan tunnekuorman alle.

Koronalla näppinsä pelissä

Vanhempien kokema yksinäisyys on lisännyt monien tunnekuormaa. MLL:n tiedotteessa sen kerrotaan johtuvan osittain korona-ajasta.

Lue myös: Vauvaperheiden hyvinvointi vaihtelee asuinpaikoittain – katso, missä päin Suomea on eniten uupumusta ja yksinäisyyttä

Sen sijaan Ukrainan sota ei ole toistaiseksi kuulunut yhteydenotoissa. MLL kannustaa kuitenkin ottamaan yhteyttä aina, kun siltä tuntuu – yhteiskunnallisesta tilanteesta riippumatta.

– Meihin voi ottaa edelleen yhteyttä mistä tahansa vanhemmuuteen tai lapseen liittyvästä huolesta, rohkaisee päivystystyönkoordinaattori Johanna Laine-Hatami tiedotteessa.

MLL tukee vanhempia vanhempainpuhelimella, -chatilla ja kirjepalvelulla. Näiden palvelujen vapaaehtoiset vastasivat vuonna 2021 yhteensä 2276 yhteydenottoon. Yhteydenottoja oli 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X