Vanhemmuus 26.08.2022 Päivitetty 17.11.2022

Vauvakuplaan uppoutuneet Johanna ja Renny Harlin kertovat kasvatusperiaatteistaan: ”Ehdottomasti haaste nykyvanhemmille”

Johanna ja Renny Harlin hitsautuivat lapsensa syntymän myötä entistäkin tiukemmin yhteen. Yksi asia vauva-arjessa on päässyt yllättämään.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
MTV

Fantastinen. Se on sana, jota ohjaaja Renny Harlin, 63, käyttää mielellään. Ja miksi ei käyttäisi – onhan hänen ja Johanna Harlinin, 28, arki monilta osin kuin nykyaikaan päivitetystä sadusta.

Pariskunnan elämästä kertovassa tosi-tv-sarjassa The Harlins näytetään, että Renny ja Johanna tekevät yhdessä elokuvia, astelevat kameravalojen räiskeessä punaisella matolla ja matkustelevat ympäri maailmaa. Rakastuneen pariskunnan onni moninkertaistui heinäkuussa, kun heidän ensimmäinen yhteinen lapsensa Coco syntyi.

Vauvan syntymä tullaan näyttämään sarjan toisella kaudella. Kameroiden läsnäolo synnytyksessä unohtui Johannan mukaan pian.

– Tietysti tapahtuman kuvaaminen ensin jännitti, koska emme voineet tietää, miten kaikki sujuu.

Lue myös: Elina synnytti Yhdysvalloissa – sairaalalasku viisinumeroinen, äitiysloma haave vain: ”Ikävöin hieman suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa”

Coco-tyttären maailmaan tulo oli ensimmäinen synnytys, jossa Renny on ollut mukana. Kokemus oli Rennyä siteeraten ”fantastinen” – ja kaikesta päätellen myös kiintoisa.

– Olin erittäin fyysisesti mukana koko toimenpiteen ajan, Renny paljastaa.

Vauva-arjen yllätys

Coco syntyi Miamissa, jonne Harlinit ovat asettuneet asumaan. Työt kuitenkin lennättävät heidät yhtenään ulkomaille. Haastatteluun he osallistuvat etäyhteydellä Bratislavasta, Slovakian pääkaupungista.

Vauvan hoitaminen on intensiivistä puuhaa, ja sitä he osasivat odottaakin. Sen sijaan ajankulu on yllättänyt heidät.

– Kunpa ajan voisi pysäyttää. Päivät vain menevät, enkä tiedä, mikä viikonpäivä on tai mitä kello on, Johanna sanoo.

Johannan yllätti sekin, miten nopeasti raskausaika kului.

– Minulla oli aika helppo raskaus ja päiviin mahtui paljon ohjelmaa, se varmasti vaikutti asiaan.

renny harlin

Alkuraskaudessa Harlinit asuivat Kreikassa.

Pieni ihminen kasvaa nopeammin kuin he osasivat arvata.

– Kuvittelimme ostaneemme vaatteita, joissa olisi kasvuvaraa puolivuotiaaksi saakka. Coco on nyt kuukauden vanha, eivätkä hankkimamme vaatteet enää mahdu hänelle, Renny kertoo.

Kuin perheyritys

Renny ja Johanna kokevat, että heidän rakkautensa syveni entisestään raskauden ja yhdessä koetun synnytyksen myötä. Johannalle äitiys on suorastaan unelma-ammatti.

– Unelmieni lapsiluku olisi varmaan kymmenen lasta, Johanna naurahtaa. Kommentti saa Rennynkin hymyilemään.

Kutsumus äitiyttä kohtaan ei silti tarkoita, etteikö Johanna tahtoisi tehdä mitään muuta. Jo raskausaikanaan hän toimi uuden elokuvaprojektin osatuottajana, ja työ jatkuu yhä lapsen synnyttyä.

Elokuvien kuvauspaikoilla on tätä nykyä matkailuvaunu. Kuvaukset tapahtuvat usein yöllä, ja vaunu mahdollistaa sen, että Renny paitsi pääsee katsomaan perhettään töiden lomassa, myös Johanna voi osallistua elokuvan tekoon samalla, kun hän hoitaa Coco-vauvaa.

– En halua olla kotiäiti, vaan teemme töitä yhdessä. Olemme kuin perheyritys, Johanna kuvailee.

Pariskunnan mukaan homma ei toimisi millään muulla tavalla. Ajatus siitä, että toinen osapuoli matkustaisi kuukausiksi toiseen maahan tekemään töitä toisen jäädessä kotiin, on heille mahdoton.

Harlinien ei kuitenkaan tarvitse selvitä kaikesta kaksin. Tarvittaessa apuun rientää lastenhoitaja, ja tukiverkoston muodostaa parinkymmenen henkilön kuvausjoukko, joka kulkee perheen mukana elokuvasta ja maasta toiseen.

Kolmen aikuisen perheonnea

Renny kehuu Johannaa vahvaksi, rakastavaksi ja huomaavaiseksi äidiksi, joka tekee heidän arjestaan helppoa.

– Johanna on maailman paras äiti, oikea soturi, joka on aina valmiina tekemään kaikkensa vauvan vuoksi.

Johannallakin on Rennystä hyvää sanottavaa.

– Renny laittaa perheensä aina etusijalle. Hän on luotettava, huolehtivainen ja rakastava. Lista on loputon.

renny harlin

Pariskunta oli yhtä hymyä vauvan gender reveal -juhlassa.

Arjessa mukana on myös Luukas, Rennyn vuonna 1997 syntynyt poika, joka toimii apulaisohjaajana monissa isänsä elokuvaprojekteissa.

Renny kuvailee, että Johannan ja Luukaksen suhde on ollut alusta asti mainio. Pariskunnan toiveena on, että Luukas vielä muuttaisi Miamiin lähelle perhettä.

Johanna ei miellä itseään Luukaksen äitipuoleksi, koska heidän ikäeronsa on neljä vuotta. Sen sijaan hän ja Luukas ovat ystävystyneet, ja Luukas on hyvin innoissaan Cocon syntymästä.

– Heti, kun Luukas sai tietää saavansa pikkusisaruksen, hän kertoi pitävänsä tästä aina huolta. Hän on kolmas turvallinen aikuinen tyttäremme elämässä, Johanna kertoo.

Renny Harlin: ”Asiat eivät putoa puusta”

Johanna ja Renny toivovat, että perheen elämäntyylistä huolimatta Coco ja hänen tulevat pikkusisaruksensa omaksuisivat luonnonläheisen elämänkatsomuksen.

– Tietysti olisi houkuttelevaa hemmotella tämä ihana pieni olento pilalle ja antaa hänelle kaikki maailmassa, mutta aiomme olla Johannan kanssa erittäin tarkkoja siitä, että Cocolle muodostuu oikea arvomaailma. Asiat eivät putoa puusta eikä aina voi saada kaikkea haluamaansa.

Harlinit muun muassa tahtovat totuttaa Cocon saaristolaiselämään Tammiossa, jonne pari on perustanut Suomen-kotinsa. Renny on viettänyt lapsuutensa kesät Tammiossa ja toivoo, että Coco saisi samoja kokemuksia: rantakivillä leikkimistä ja heinikossa juoksemista.

Johanna puolestaan mainitsee, että hänen lapsuudenkodissaan vallitsi positiivinen ja kannustava ilmapiiri. Äiti herätti joka aamu ihaillen, kuinka ihana päivä on edessä.

– Myönteinen elämänasenne on ehdottomasti asia, jonka haluaisin välittää lapsilleni. Koen, että siitä on ollut omassa elämässäni paljon hyötyä.

renny harlin

Harlinit ovat tehneet jo joitain linjauksia lapsen kasvatuksen suhteen.

Jotkin arkisetkin kasvatuksen yksityiskohdat ovat jo selvillä. Harlinit haluavat, että perheen ruokailuhetket pyhitetään keskustelulle ja yhdessäololle.

– Cocosta ei ikinä tule lasta, jolle työnnetään iPad käteen, kun mennään ravintolaan syömään, Renny sanoo.

– Erilaiset laitteet ja kyky käyttää niitä ovat toki osa nykyaikaa, mutta niistä ei saa tulla ainutta ikkunaa maailmaan. Se, mikä on sopiva määrä ruutuaikaa, on ehdottomasti haaste nykyvanhemmille.

Pieni maailmankansalainen

Pariskunta aikoo kasvattaa tyttärestään kaksikielisen maailmankansalaisen. Johanna puhuu Cocolle äidinkieltään ruotsia, Renny suomea. Muu kielitaito karttunee koulutiellä.

Vaikka Renny ja Johanna tahtovatkin painottaa toisten ihmisten kunnioittamisen ja hyvien käytöstapojen tärkeyttä, he haluavat, että lapsi saa olla oma itsensä ja että tämä uskaltaisi unelmoida.

– Haluaisimme opettaa Cocolle, että kaikki on mahdollista. Usko unelmiisi ja mene niitä kohti, Johanna kiteyttää.

Se on neuvo, jonka toimivuutta Johanna ja Renny ovatkin jo testanneet – fantastisin tuloksin.

The Harlins -sarja on katsottavissa maksutta MTV Katsomossa.

Seura.fi: Yllättävien käänteiden Renny Harlin seurasi intohimoaan: ”Olen halunnut tehdä äitini ylpeäksi”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X