Vanhemmuus 08.02.2019 Päivitetty 13.08.2019

Yksinäisyys surettaa tuoretta äitiä – Psykologi: ”Älä hylkää itseäsi!”

Vauvaonni ei vie pois ystävyyden ja aikuissuhteiden tarvetta, muistuttaa Väestöliiton psykologi Suvi Laru. Yksinäisyyteen kannattaa hakea nopeasti apua, sillä sitä on kyllä saatavilla.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Olen kolmikuisen vauvan onnellinen äiti. Toivoimme pitkään lasta, ja kun toive toteutui, olin taivaissa. Nyt mieheni on palannut töihin ja huomaan, että pakahduttavasta onnesta huolimatta olen alakuloinen. Yksinäisyys äitiyslomalla hämmentää minua. Ystäväni ovat jo palanneet äitiyslomilta töihin. En osaa mennä etsimään äitikavereita. Miten saisin ilon takaisin tähän onnelliseen elämäntilanteeseen?

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: On upeaa, että tunnet suurta onnea äitiydestä. Jokainen tarvitsee elämäänsä kuitenkin myös muuta sisältöä. On luonnollista tuntea yksinäisyyttä, kun hoitaa pientä vauvaa kotona. Joskus se voi hämmentää. Varsinkin silloin, jos on kovasti toivonut lasta.

Apua yksinäisyyteen on tarjolla

Kerro tilanteesta neuvolassa tai tapaa neuvolapsykologia. Vertaistukea löytyy myös MLL:n, ÄIMÄ ry:n ja Väestöliiton kautta. Muista myös kertoa puolisollesi kaikista tunteistasi. Voi olla, että hän tuntee samoin. On tärkeää, että tuette toisianne uudessa elämänvaiheessa.

Kaipuu ystävyyssuhteisiin ei katoa vanhemmuuden myötä. Ystävien avulla tunteet tuulettuvat ja akut latautuvat. Vanhemmuuden myötä monen ystäväpiiri menee uusiksi, koska jokaisen perheellistyminen tapahtuu eri aikaan. Siksi suosittelenkin menemään rohkeasti avoimiin päiväkerhoihin ja muihin pienten lasten vanhemmille järjestettyihin aktiviteetteihin. Älä myöskään hylkää itseäsi, eli niitä asioita, joista sait nautintoa ennen lasta. Eli harrasta ja ole myös oma itsesi perhearjen ulkopuolella. Sinä olet hyvä sellaisena naisena ja äitinä, joka juuri nyt olet!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X