Vauva 15.03.2019 Päivitetty 29.05.2023

Heräileekö vauvasi jatkuvasti öisin? Kokeile unikouluttajan vinkkejä

Vauvan yöunet voivat parantua muun muassa ruokarytmistä, päiväunista ja sopivasta yövaatetuksesta huolehtimalla. Yöunet voivat kuitenkin tietyissä kehitysvaiheissa häiriintyä, vaikka vanhempi tekisi kaiken oikein.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Rikkonaiset yöt kuuluvat monen vauvaperheen elämään. On normaalia, että vauva heräilee öisin, mutta jatkuva herääminen verottaa koko perheen voimia.

– Jos yli puolivuotias heräilee tunnin tai kahden välein, asialle voi jo ruveta tekemään jotain, unikouluttaja Liisa Niskakangas kertoo.

Öitä on mahdollista saada paremmiksi jo muutamalla yksinkertaisella muutoksella.

Voit kokeilla seuraavia vinkkejä, jos vauvasi on jo puolivuotias. Pienen vauvan kanssa kapalointi ja kohinaääni voivat auttaa pidentämään unipätkiä.  Kapaloa voi käyttää, kunnes lapsi oppii kääntymään.

1. Tarkista ruokarytmi

Vauva voi olla päivällä niin kiinnostunut kaikesta, ettei hän malta syödä. Yöllä tankataan sitten päivänkin edestä.

Pyri siihen, että on päivään kuuluu rauhallisia maitosyöttöhetkiä, eivätkä syöntivälit veny yli kolmeen tuntiin.

2. Tarkista päivärytmi

Yli kuusikuukautisen vauvan voi herättää päiväunilta, jos hän on nukkunut jo kaksi tuntia putkeen. Liika nukkuminen voi nimittäin häiritä yöunta.

Toisaalta liian vähäisetkin päiväunet voivat heikentää yöunen laatua. Yliväsynyttä vauvaa voi olla vaikea saada illalla nukahtamaan.

3. Miten lapsi nukahtaa illalla?

On hyvä opetella nukahtamaan itse. Moni vauva saattaa nukahtaa syöttöön tai tulla syötöstä hyvin uniseksi. Vauva kannattaa kuitenkin laittaa nukkumaan, kun hän on vielä hereillä, jotta hän oppii nukahtamaan itsenäisesti ja myös jatkamaan uniaan havahduttuaan hereille.

4. Tarvitseeko vauva vanhemman apua unen jatkamiseen?

Unta voi opetella jatkamaan ilman maitoa esimerkiksi tutin avulla, jos vauva käyttää tuttia. Jos vauva osaa päivällä laittaa itse tutin suuhun, voi vanhempi opettaa sen laittamista itse myös yöllä.

Usein se, että vauva oppii itsenäisesti jatkamaan unta, voi kuitenkin vaatia jonkinlaista unikoulua. 6–9 kuukauden iässä on helpointa pitää unikoulu, mutta myöhemminkin vielä ehtii. Vaikka unikoulun pitäisi, kaikkia yösyöttöjä ei tarvitse lopettaa, jos tuntuu siltä, ettei siihen olla vielä valmiita.

5. Minimoi turhat herätykset

Vauva voi havahtua hereille myös esimerkiksi siksi, että hänellä on kylmä. Jos vauva on nukkunut aiemmin perhepedissä, ja nyt hän on siirtynyt pinnasänkyyn nukkumaan, peitto takuulla katoaa yön aikana päältä. Unipussi, kaksi kerrosta yökkäriä tai välivillahaalari voivat estää kylmyydestä johtuvat heräilyt.

Uudet taidot voivat häiritä unta

Vaikka vanhempi tekisi kaiken oikein, vauva saattaa jossain vaiheessa alkaa heräillä tiheästi öisin. Esimerkiksi neljän kuukauden hulinat sekoittavat monen vauvan unet.

– Neljän kuukauden unitaantuma voi tuntua monen vanhemman mielestä hyvin raskaalta vaiheelta.  Vauvojen yöunien kokonaispituus kasvaa tyypillisesti kolmen kuukauden jälkeen, ja on ehkä jo ajateltu, että yöt alkavat helpottaa, mutta sitten unet menevätkin huonompaan suuntaan.

Niskakangas ei suosittele aloittamaan unikoulua neljän kuukauden kehitysharppausten aikana.

– Vaihe pitää vain yrittää luovia läpi, vaikka se tuntuu raskaalta. Se, että kyse on normaalista ilmiöstä, voi olla helpottava tieto.

Yökukkumista ja ylimääräisiä heräilyä voi olla tiedossa myös 8­–10 kuukauden iässä, kun vauva oppii seisomaan ja saattaa nousta puoliunessakin pystyyn.

– Vaikka unitaidot olisivat kunnossa, vauva herää aivomyrskyyn; siihen, että mitä ihmettä törötän pystyssä sängyssä.

Kommentit (1)

Tästäkään ei ollut mitään hyötyä. ”Laita vauva nukkumaan ilman imetystä”. Aijaa, ja mitenkös se onnistuu jos vauva huutaa 10 tuntia putkeen jos ei imetetä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X