Hyvän imetysasennon etsimiseen kannattaa käyttää aikaa – 5 x parhaat imetysasennot

Hyvä imetysasento auttaa vastasyntynyttä saamaan rinnasta hyvän imuotteen ja se ehkäisee nännien arkuutta ja muita imetysongelmia. Sopivan asennon tarkoitus on myös se, että äidin olo on mukava ja rento.

Teksti Anniina Nirhamo
Kuvat iStock
imetysasennot
Sopivan imetysasennon löytyminen saattaa viedä aikaa, mutta se kannattaa.

Imetettäessä vauvan tulee olla asetettuna vatsa äidin vatsaa vasten, jolloin vauvan ei tarvitse kääntää päätään sivusuunnassa. Vauvan keho on suorassa linjassa korvasta olkapäähän ja lantioon. Imetysasento voi saada tukea imetystyynystä tai tavallisesta tyynystä.

Oikeanlaisessa asennossa vauvan nenä tähdätään imetettävän rinnan nännin kohdalle, jolloin vauva taivuttaa päätään takakenoon ja avaa suunsa kunnolla auki. Nänniä ei laiteta vauvan suuhun, vaan vauvan annetaan itse hakeutua rinnalle. Kun vauva haukkaa rintaa, häntä tuetaan selän takaa niin, että vauva yltää rinnalle kunnolla. Vauvan päätä ei kuitenkaan pidä estää liikkumasta. Rintaa voi painaa kevyesti pois vauvan nenän edestä niin, että vauva saa enemmän tilaa hengittää.

Imetyksen aloittaminen vaatii hieman tietoa ja harjoitusta eikä kannata lannistua, jos se ei ota heti onnistuakseen. Imetysasennot ovat ainakin alkuun pientä hakemista, joten etsimiseen kannattaa käyttää tietoisesti aikaa.

Tässä koontina 5 X hyvä imetysasento:

Kehtoasento

Perinteisessä kehtoasenossa vauva lepää äidin sylissä imetettävän rinnan puoleisella käsivarrella. Vauvan niska on äidin ranteen kohdalla ja äidin kämmen tukee vauvan selkää. Toisella kädellä voi asettaa rinnan niin, että nänni osoittaa vauvan nenää kohti. Sillä voi myös tukea toista kättä vauvan kannattelemisessa. Asento toimii isommillakin vauvoilla ja sitä voi tukea tyynyillä tai imetystyynyllä.

Imetysasento ristikehtona

Ristikehtoasento on kehtoasentoa vastaava, mutta siinä äiti kannattelee vauvaa vastakkaisen puoleisella kädellä imetettävästä rinnasta katsoen. Tällöin imetettävän rinnan puoleinen käsi jää vapaaksi esimerkiksi rinnan tarjoamista varten. Äidin kämmen on vauvan hartioiden takana, peukalo toisen korvan takana ja muut sormet toisen. Käsivarrellaan äiti tukee vauvan lantiota itseään vasten. Imetysasento helpottaa vauvan liikuttelua, ja se sopii hyvin hyvän imuotteen etsintään.

Imetysasento

Myös ihokontakti on vauvalle tärkeää, ja äidille ihana hetki nauttia vauvastaan.

Kainaloasento

Kainaloasennossa äiti kannattelee vauvaa imetettävän rinnan puoleisella kädellä niin, että vauvan jalat osoittavat kohti äidin selkäpuolta. Vauva on siis äidin kainalossa vatsa äidin kylkeä vasten. Äiti kannattelee vauvaa kämmenellään hartioiden takaa ja tukee häntä käsivarrella kiinni kylkeensä. Kainaloasento on hyvä asento keisarileikkauksen jälkeen tai pienelle tai ennenaikaiselle vauvalle. Se toimii hyvin isorintaisilla äideillä ja sopii myös kaksosten imettämiseen.

Takanoja

Takanoja-asento on helposti toteutettava ja äidille rento asento. Siinä äiti asettuu tyynyjen avulla puoli-istuvaan asentoon esimerkiksi sängyllä tai sohvalla. Vauva on vatsallaan äidin vatsaa vasten niin, että vauvan kasvot ovat rinnan kohdalla. Asento aktivoi vauvan vaistomaisesti hakeutumaan rinnalle eikä häntä tarvitse paljon kannatella. Samalla idealla toimii myös pystyasento, jossa äiti istuu pystyssä tai seisoo, ja vauva on rinnalla kyykkivässä asennossa. Pystyasennossa täytyy tukea vauvan niskaa ja selkää.

Imetysasento kylkimakuulla

Imetysasento kylkimakuulla sopii erityisen hyvin yöruokintaan. Tässä asennossa sekä äiti että vauva makaavat kyljellään vatsat vastakkain. Äiti asettaa rinnanpäänsä samalle tasolle kuin kyljellään olevan vauvan suu. Toisilla äideillä asento on hieman takakenoinen ja toisten taas täytyy nojata eteenpäin. Tyynyn voi asettaa avuksi sekä vauvan että äidin selän taakse. Rintaa voi ohjata kädellä sopivalle korkeudelle tai jos rinta on suuri, sen alle voi taitella esimerkiksi pienen pyyhkeen.

Katso video: Löydä oikea imetysasento

 

Vaikka aluksi imetys saattaa jännittää, omat hartiat ja selkä kannattaa tietoisesti rentouttaa. Lähelle kannattaa varata vesikannu, sillä imettävä äiti tarvitsee paljon nestettä.

Imetystyyny avuksi

Istualtaan imettäessä imetystyyny ei ole välttämätön. Tavallisia tyynyjä kannattaa kuitenkin varata imetysmaratoneihin ympärilleen. Tyynyjen on tarkoitus tukea äitiä, ei vauvaa.

Äidin kannattaa nostaa omin käsin vauva lähelle rintaa, ja asetella sitten tyyny tukemaan omaa käsivarttaan. Tyyny kannattaa asettaa vauvaa kannattelevan käden alle, jotta käsi voi levätä rennosti.

Tyynyn avulla vauvaa pitelevää käsivartta kohotetaan niin ylös, että vauvan nenä ja nänni ovat vastakkain. Silloin vauva saa ”haukattua” hyvän imuotteen. Lisäksi tyynyjä voi asetella selän taakse, jotta olo olisi mahdollisimman mukava.

Lähde: What to exptect, Imetyksen tuki ry

Lue myös: 

Ensimmäiset hetket ovat tärkeitä – imetä ilman stressiä

Vastasyntynyt vauva ja imetys – mitä tapahtuu ensimmäisten päivien aikana?

Kolmas pyörä, sinua tarvitaan! Viisi vinkkiä, miten läheinen voi tukea imetystä

Imetysvaikeudet sattuvat äitiin pahasti – selätä ongelmat rennolla otteella!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä