Kaikki imetyksestä – imetysasennot, ruokavalio, alkoholi ja muut kiperät kysymykset

Imettäminen on niin luonnollista, mutta usein niin luonnottoman vaikeaa. Löydä vastaukset imetysdieettiin, imetysasentoihin, vieroittamiseen ja muihin tavallisiin mietteisiin.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Imetys on ihanaa, kun se onnistuu. Joskus vastasyntynyt tarttuu rintaan aivan konkarin elkein, ja äitikin soljahtaa imettäjäksi ilman vaikeuksia. Silloin moni asia osuu kohdalleen: vauvan imetysote, maidontuotanto, hyvä asento ja syöttövälit.

Ensisynnyttäjälle ja esikoisvauvalle tilanne on kuitenkin aina se, että molemmat aloittavat imetystaipaleen nollakokemuksella. Imetyksen onnistumiseen voivat vaikuttaa ruokavalio, alkoholi, apuvälineet ja moni muu pieni tai suuri tekijä. Siksi ongelmat ovat tavallisia ja hyväksyttäviä, aivan inhimillisiä. Ja usein selätettävissä.

Imetystaipale ei suinkaan ole samanlainen alusta loppuun, vaan maidontulossa ja vauvan ruokahaluissa on omat piikkinsä. Suihkutissit on ilmiö, joka voi nostaa päätään jossain vaiheessa imetystä. Samoin rintatulehdus voi yllättää niin ensiviikoilla kuin kuukausien päästäkin.

Hae imetykseen rohkeasti neuvoja ja henkilökohtaista apua tukihenkilöltä tai neuvolasta. Jos imetys on kuitenkin jo alkanut lähteä pieleen ja tuskailet, näillä ohjeilla voit päästä takaisin raiteille.

Yksi kovaa vauhtia yleistyvä imetyskysymys on sekin, kuinka silikonirinnat on otettava huomioon.

Tutkitusti esikoisia imetetään lyhyemmän aikaa kuin pikkusisaruksia. Milloin on aika lopettaa imetys?

Harva päättää tehdä niin kertalaakista, ja moni kokee lempeämmäksi imettämisen asteittaisen lopettamisen.

Kiinteiden ruokien lisääminen, 1 ikävuoden täyttyminen, äidin töihinpaluu tai päivähoidon aloitus ovat hetkiä, jolloin imetys alkaa usein luonnollisesti harventua. Imetyksen väheneminen näkyy äidin kehossa, joten älä syyttä säikähdä omituisen oloisia oireitasi.

Imetys ei saa kuluttaa äidin omia ravintoainevarastoja. Äidin ruokavalion merkitys korostuukin erityisesti silloin, kun äiti imettää lasta pitkään tai kun uutta raskautta suunnitellaan pian imetyksen lopettamisen jälkeen.

Imettäjän ruokavalioon liittyy monia kiisteltyjä kulmia. Imetysdieetin merkityksestä on eri mielipiteitä, kuten myös rintamaitoon imeytyvästä alkoholista.

Valtaosa suomalaisista äideistä imettää lastaan tarpeen vaatiessa myös julkisesti.

Lainsäädäntö takaa julkisen imetyksen ainakin Australiassa, Filippiineillä, Taiwanissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa lähes kaikissa osavaltiossa. Lain ansiosta imettävää äitiä ei voi käskeä poistumaan esimerkiksi kahvilasta tai liikennevälineestä. Jos näin tapahtuu, kyseessä on syrjintä.

Julkisuuden äidit ovat tehneet valtavan hyvää työtä imetyksen tekemisessä näkyväksi.

Lue myös: Pullo ei kelpaa? Näin toimivat hörppy, ruisku ja lusikka maidonsyötössä

Kolmistaan-blogi: Tämän vuoksi en imettänyt kaksosia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X