Imetys ja vauvan ruoka 14.06.2021 Päivitetty 29.05.2023

Imetys ei onnistu, pullo ei kelpaa? Näin toimivat hörppy, ruisku ja lusikka maidonsyötössä

Jos imetys ei onnistu, sekä äiti että vauva turhautuvat. Imetysohjaaja Leena Kaunisto neuvoo, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kun imetys ei onnistu, äidillä herää kaksi huolta. Miten vauvan saa ruokittua, ja miten hänet saisi tottumaan rintaan?

– Imetyksen ongelmat ovat hyvin yleisiä, mutta ne ovat yleisesti ottaen myös hyvin ratkaistavissa, lohduttaa imetysohjaaja ja kätilö Leena Kaunisto alkajaisiksi. – Tärkeintä on, että ongelmiin hakee apua, ennen kuin ne kasvavat valtaviksi.

Miksi imetys ei onnistu?

Kaunisto kertoo, että imetyksen sujuvuutta ennustavat vauvan täysiaikaisuus ja alatiesynnytys.

– Halu imeä ja äidin rinnan hamuilu ovat luontaisia refleksejä vauvalle. Vaistot ovat vahvimmillaan heti syntymän yhteydessä.

Hamuiluvaistoa kuitenkin heikentävät vauvan ennenaikaisuus ja se, jos synnytykseen on liittynyt komplikaatioita ja toimenpiteitä.

Imetystä voi haitata sekin, että vauva ei enää löydä hyvää imuotetta maidon noustessa. Pehmeästä rinnasta on helpompi imeä, mutta maidon noustessa rinnan pää madaltuu.

Kaunisto onkin hieman huolissaan siitä, että nykyisin synnytyssairaalasta kotiudutaan niin aikaisin. Imetysongelmat ilmaantuvat usein vasta toisen päivän jälkeen vauvan syntymästä.

– Vauva ei ole ollut ehkä aktiivinen syöjä syntyessäänkään, mutta sitä ei ole vain huomattu.

Imuote ja imeminen pullosta tavallisimmin onnistuvat jokaiselta vauvalta. Joskus vauvat tosin osaavat imeä pullosta, mutta eivät vielä jaksa tehdä sitä. Jos vauva ei osaa syödä tuttipullosta, voi kyseessä olla jopa vakavampi ongelma, kuten suulakihalkio. Vauvan mieltymykset ovat kuitenkin asia erikseen.

Kun rinta tai tuttipullo eivät kelpaa

Seuraavat kolme niksiä ovat hyviä ja väliaikaisia varakeinoja, jos imetys tai tuttipullo eivät jostain syystä kelpaa lapselle.

Hörpyttäminen, ruiskulla syöttäminen tai lusikka toimivat ensinnäkin silloin, jos rinnalla viihtyvän vauvan äiti on väliaikaisesti poissa, mutta vauva ei kelpuuta tuttipulloa. Toisekseen näitä keinoja voi hyödyntää, jos lapsen on vaikeaa rauhoittua rinnalle kovalta nälältään.

– Pienen annoksen saaminen imetysotetta ja -asentoa etsiskellessä auttaa vauvaa rauhoittumaan, ja hän jaksaa jatkaa etsimistä, Kaunisto kertoo.

Jääkaappikylmä äidinmaito tai äidinmaidonkorvike on aina lämmitettävä ennen syöttämistä.

Samat keinot eli hörpyttäminen, ruiskulla syöttäminen ja lusikka voidaan myös neuvoa synnytyslaitoksella äidille ja vauvalle, jos vastasyntynyt tarvitsee kotiuttavan lääkärin mukaan lisämaitoa.

1. Hörpyttäminen

Hörpyttämiseen sopii pieni muki tai tuttipullon korkkiosa. Vauvan on oltava kohoasennossa, jotta maitoa on helpompaa annostella ja nieleskellä. Kohoasentoon pääseminen vain voi olla hankalaa riehuvan vauvan kanssa.

Hermostunut vauva usein huitoo käsillään, joten jos käsien liikettä pystyy jotenkin hellävaroen estämään, voi hörpyttäminen onnistua helpommin.

Kuppi laitetaan vauvan alahuulen päälle suupieliin saakka. Sitten kuppia kallistetaan sen verran, että maitoa tulee reunalle. Vauva alkaa joko ryystää maitoa tai litkiä sitä kielellään.

Maitoa ei saa kaataa, vaan vauvan pitää antaa ottaa maito itse. Jos vauva ei tunnu ymmärtävän, mitä on tapahtumassa, voi hänen ylähuultaan hieman kastaa maitoon.

2. Ruiskulla syöttäminen

Ruiskulla syöttämisen huono puoli on se, että ruiskua harvoin löytyy kotoa omasta takaa – ja kun tilanne on päällä, se tarvittaisiin heti. Ruiskulla syöttämisen mainio puoli on kuitenkin se, että ruisku antaa kerralla vain vähän maitoa. Siten vauva ei totu tuttipullolla syömisen keskeytyksettömyyteen.

Ruiskulla syöttämisessä vauvan suuhun laitetaan puhdas sormi, kynsi kieltä vasten. Vauva alkaa luontaisesti imeä sormea, ja imemisen tahdissa maitoa annostellaan ruiskusta vauvan suuhun.

– Ruiskulla voi tiputtaa pikkuisen maitoa ilman sormen imemistäkin, mutta se ei valmista imetykseen kovin hyvin. Jos tippoja vain tipahtelee, vauva ei ymmärrä, mikä sen saa aikaan.

3. Lusikka

Teelusikalla on kaksi lyömätöntä etua. Se löytyy takuuvarmasti jokaisesta kodista, eikä sillä voi vahingossakaan annostella liikaa. Toisaalta teelusikalla syöttäminen on hidasta puuhaa. Siitä vähästä, mitä lusikkaan mahtuu, voi iso osa mennä ohi suun.

Teelusikka painetaan hellästi lapsen suulle molempien suupielien mitalta. Kuten hörpyttämisessä, vauvan ylähuulta voi ensin kostuttaa maitoon, jotta hän tajuaa, mitä on tapahtumassa.

Vauvan ei tarvitse olla aivan pystyasennossa, mutta asentoa on hyvä kohottaa vaikka tyynyllä.

imetys ei onnistu

Vauvan täytyy rauhoittua, jotta oikeaa otetta jaksaa etsiä.

Mistä johtuu, jos imetys ei yhtäkkiä onnistu?

Joskus imetys on aluksi sujunut hyvin, mutta yhtäkkiä vauva ei enää suostukaan rintaruokintaan. Kaunisto kertoo, että tälle on viisi tavallista syytä.

1. Väärä aika

2–3 kuukauden iässä vauvan syöminen alkaa muuttua refleksinomaisesta toiminnasta tahdonalaiseksi toiminnaksi. Silloin äkillisten imetysvaikeuksien takana on usein se, että äiti ei vielä ole täysin harjaantunut tulkitsemaan vauvan viestejä.

– Voi olla, että äiti vain tarjoaa rintaa väärään aikaan.

2. Ympäristö

Syöminen voi keskeytyä kuin seinään, kun vauvan huomio herpaantuu muualle. Tällöin ratkaisuna on imetysympäristön ja -tilanteen rauhoittaminen.

3. Infektio

Vauvalla voi olla suuinfektio, kuten sammas, tai ehkä korvatulehdus tekee tuloaan. Imettäessä vauvan leuka liikkuu korviin asti, joten jos korvat ovat kipeät tai kipeytymässä, imetys aiheuttaa vauvalle epämukavaa tunnetta.

4. Liian kova nälkä

Vauvan nälkä on ehkä yltynyt niin kovaksi, ettei hän enää hallitse itseään.

– Vauvaa itkee, pyörittää päätään ja tuntuu vastustelevan, mutta tosiasiassa hän on vain turhautunut.

Näin käydessä voi hyödyntää jo yllä mainittuja apukeinoja, joilla vauva rauhoittuu sen verran, että hän jaksaa etsiä imuotetta.

5. Tottumus

Tuttipulloon tottunut vauva saa maidon keskeytyksettä, mutta imetys vaatii vauvalta kärsivällisyyttä. Vaivattomaan tapaan totuttuaan vauva ei ehkä enää huoli rintaa.

Niinpä yllä mainitut keinot ovat tietyissä tapauksissa tuttipulloa oivallisempia. Ne eivät vieroita vauvaa rinnasta samalla tavalla kuin pullo, mikä on tärkeää silloin, jos äiti on sekä kykeneväinen että halukas imettämään.

imetys ei onnistu

Älä syyllisty, äläkä jää kamppailemaan yksin.

Jos imetys ei onnistu, älä syyllisty

Kaunisto kertoo kohtaavansa työssään jatkuvasti äitejä, jotka kantavat syyllisyyttä imetyksen epäonnistumisesta. Tuore äiti usein ajattelee, että hänen rinnoissaan on jotain vikaa tai hän tekee jotain väärin. Sellaisen kanssa kamppaileminen on paitsi psyykkisesti raskasta, myös turhaa.

– Äidit eivät juurikaan ajattele sitä, että imetyksen onnistuminen on oikeastaan vauvan taidoista riippuvaista. Äidin tehtävänä on vain tarjota mahdollisuuksia imetykseen ja auttaa vauvaa löytämään hyvä ote.

Äidin taito auttaa vauvaa korostuu, jos vauvalla on imemisessä haasteita. Joskus asennossa on kyse millimetreistä.

Jos imetys ei onnistu, ei pidä jäädä yksin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hakee apua, sitä helpommin asiat ovat ratkaistavissa, Kaunisto rohkaisee.

– Imetysongelmat ovat harvoin ylitsepääsemättömiä.

Kaunisto vinkkaa jokaista raskaana olevaa ottamaan jo etukäteen selvää, mitä tukea ja tietoa on olemassa. Niinpä tosipaikan tullen ei tarvitse epätoivoisena etsiä ratkaisuja, vaan tietää heti, minne voi soittaa tai mitä voi tehdä.

Vauvan riittävä ravinnonsaanti onnistutaan aina turvaamaan jotenkin.

Apua imetysongelmiin: Imetyksen tuki ry, Naistalo

Lue myös: Tätä on tiheän imun kausi – ”Vessassakin vauva sylissä, ruoka yhdellä kädellä ja pysähdyn autolla joka kerta imettämään”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X