Imetys ja vauvan ruoka 21.06.2020 Päivitetty 08.03.2024

Tarvitseeko vauva helteellä vettä? Tunnista vauvan nesteen tarve ja kuivumisen merkit

Imetetty vauva pärjää äidinmaidolla myös kuumalla säällä. Jos vauva on pulloruokinnalla, hän saattaa tarvita vesihuikkaa helteellä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Jos vauva on täysimetyksellä eli saa ravinnokseen pelkkää äidinmaitoa, hän ei tarvitse vettä edes helteisellä säällä. Kuumalla ilmalla imetyskertoja voi kuitenkin olla tarpeen tihentää.

– Vauvat ovat herkempiä kuivumaan kuin leikki- tai kouluikäiset lapset, sillä imeväisen lämmönsäätely on vielä kehittymätöntä. Koska vauvan ihon pinta-ala suhteessa kehon massaan on paljon suurempi kuin vanhemmalla lapsella tai aikuisella, kuumuuden aiheuttama haihtuminen voi olla hyvin merkittävää, lastentautien erikoislääkäri, neonatologi Kaija Mikkola HUSista kertoo.

Jos alle puolivuotias vauva saa korvikemaitoa, hänelle voi helteellä joutua tarvittaessa antamaan myös vettä, mikäli lisänesteytystä tarvitaan.

– Korvikemaitoa ei ole tarpeen antaa alle puolivuotiaalle enempää kuin 150–170 ml/kg/vrk. Imeväisen nesteen tarve on noin 150 ml/kg vuorokaudessa lähes puolen vuoden ikään asti.

Annanko vettä vauvalle helteellä, jos hän on siirtynyt kiinteisiin ruokiin?

Yli kuuden kuukauden ikäiset vauvat saavat nestettä rinta- tai korvikemaidon ohella myös soseruoasta, joka sisältää kohtalaisesti vettä.

Kiinteitä ruokia syövälle vauvalle ei ole tarpeen antaa helteellä janojuomaksi vettä, jos häntä imetetään.

– Imetetyille lapsille suositellaan helteellä tarpeen mukaan imetyksen tihentämisen ohella soseiden vesimäärän lisäämistä.

Jos rintamaitoa tulee hyvin, veden antoa tuttipullolla ei suositella, ettei imetys häiriinny.

Mikäli yli kuusi kuukautta vanhaa vauvaa ei imetetä, hänelle voi antaa korvikkeen lisäksi vettä helteisellä säällä.

– Korvikemaitoa saavien lasten maitomäärät suhteessa painoon usein laskevat kiinteiden soseiden aloittamisen myötä. Voi siis olla tarpeen antaa korvikeruokitulle vauvalle helteellä vettä.

Ei ole tarpeen antaa vettä vauvalle helteellä, jos häntä imetetään.
Suomessa imetystä suositellaan nykyisin vähintään vuoden ikään asti. Imetetty vauva ei tarvitse janojuomaksi vettä.

Vauvaa tarkkailemalla tiedät, täyttyykö vauvan nesteen tarve

Terve vauva menettää nestettä virtsaamisen, haihtumisen ja hieman myös ulosteen kautta. Jos pissavaippoja tulee tavalliseen tahtiin, vauva saa riittävästi nestettä. Vauvan tulisi kastella 5-6 vaippaa päivässä myös kuumalla säällä.

– Jos virtsamäärät ja -kerrat vähenevät, on hyvä tehostaa nesteytystä, Kaija Mikkola kertoo.

Pissan tulisi myös olla vaaleaa ja miedontuoksuista. Tumma ja vahvalta tuoksuva virtsa kertoo siitä, että vauva tarvitsee lisää nestettä.

Nesteen tarvetta lisäävät kuumuuden ohella myös monet muut tekijät. Löysät ulosteet tai runsas pulauttelu muutoin terveellä vauvalla sekä ripuli- ja oksennustaudit sairastuneella vauvalla lisäävät nesteen tarvetta.

– Mitä enemmän lapsi ripuloi tai oksentaa, sitä enemmän on nesteytettävä lasta, jotta hän ei pääse kuivumaan. Myös kuumeilu lisää nesteen tarvetta.

Koska vauva ei pysty ilmaiseman janoaan, häntä hoitavien aikuisten on arvioitava lapsen vointia useiden merkkien yhteissummana.

Lapsen kuivumisen merkkejä ovat:

  • väsähtäminen – lapsi ei jaksa reagoida ympäristöönsä tavalliseen tapaan
  • niukat virtsamäärät
  • syömisen lopettaminen
  • ihon kimmoisuuden aleneminen
  • kuopalla olevat silmät
  • viileät raajat
  • painon lasku

Vauvan vetisen kehonkoostumuksen vuoksi kuivuma näkyy nopeasti myös lapsen painossa. Pienen vauvan kehonkoostumuksesta vettä on 70–80 prosenttia eli huomattavasti enemmän kuin aikuisilla: naisten kehossa vettä on noin 50 prosenttia ja miehillä 60 prosenttia.

– Pienen vauvan kohdalla vaikea kuivuma johtuu tavallisimmin liian vähäisestä maidon saannista. Vanhemman imeväisen tai leikki-ikäisen vaikea kuivuma sen sijaan johtuu usein sairaudesta. Vaikea kuivuma edellyttää terveydenhuollon konsultaatiota.

Imettävä äiti: pidä helteellä huoli myös omasta nesteytyksestäsi

Imettävä äiti tarvitsee enemmän nestettä kuin raskaana tai ei-raskaana oleva nainen. Kun äiti imettää vauvaa, hän menettää samalla kehostaan nestettä.

– Terveen äidin ei tarvitse laskea veden saantiaan, kunhan hän kuuntelee janon tunnettaan. Imettävä äiti voi juoda 3 litraa vuorokaudessa.

Lue myös: Saako vauvaa pestä järvivedellä? Näin vauvan kanssa mökkeily sujuu mukavasti ja turvallisesti

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X