Imetys ja vauvan ruoka 19.09.2021 Päivitetty 20.09.2021

Imetysliivien valinta: Osta sopivan kokoiset ja muista myös vauvan näkökulma

Liian tiukat liivit voivat painaa rintoja ja aiheuttaa tiehyttukoksia. Imetysliivit voi hankkia jo raskausaikana, kun suosii joustavia materiaaleja.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Imetysliivien valinta voi olla tuottaa päänvaivaa, koska rinnat ovat synnytyksen jälkeen, maidonerityksen käynnistyessä, eri kokoiset kuin aiemmin. Moni kuitenkin haluaa mielellään ostaa liivit jo valmiiksi ennen vauvan syntymää, jotta liivihankintoja ei tarvitsisi vauvan ensipäivinä miettiä.

Synnytyksen jälkeistä kuppikokoa on etukäteen mahdotonta täysin ennustaa.

– Voi kuitenkin olla kätevää ostaa yhdet liivit valmiiksi jo loppuraskaudesta. Valitse silloin mahdollisimman pehmeää ja joustavaa materiaalia olevat liivit, jotka joustavat myös kasvavien rintojen mukaan, koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen Imetyksen tuki ry:stä kertoo.

Liivivarastoa voi täydentää vauvan syntymän jälkeen, kun tietää jo paremmin omat tarpeet ja toiveet.

Lue myös: Kaikki imetyksestä – imetysasennot, ruokavalio, alkoholi ja muut kiperät kysymykset

Rintojen koko vaihtelee imetysaikana useita kertoja

Rinnat alkavat kasvaa jo raskausaikana, kun rintoihin kehittyy maitorauhaskudosta.

– Synnytyksen jälkeen rinnat kasvavat vielä lisää, kun maidoneritys pääsee vauhtiin. Ihan ensimmäisinä viikkoina rinnoissa voi olla myös kudosturvotusta, Mäkinen sanoo.

Imetysaikana rintojen koko vaihtelee vielä monta kertaa päivässä imetyskertojen mukaan. Usein rinnat ovat esimerkiksi aamulla, mahdollisesti useamman tunnin imetystauon jälkeen, suuremmat kuin illalla viimeisten maitosyöttöjen jälkeen.

– On myös tavallista, että imetyksen jatkuessa rinnat vähän pienenevät alkuaikojen suurimmasta kuppikoosta, kun maitomäärä tasaantuu.

Lue myös: 5 x imetysliivit: Kaksplus testasi erilaiset liivit imetysaikaan – ”Näissä voisi vaikka nukkua”

Liian pienet liivit voivat aiheuttaa tiehyttukoksia

On tärkeää, että liivit ovat omalle keholle sopivat. Liian pienet tai omille rinnoille vääränmalliset liivit voivat painaa rintoja ja aiheuttaa tiehyttukoksia. Tästä syystä imetysliiveissä ei myöskään useimmiten ole esimerkiksi kaaritukia.

Jos rinnoille haluaa enemmän tukea esimerkiksi liikunnan aikana, tavalliset urheiluliivit ovat hyvä vaihtoehto.

– Imetysaikana ei ole tarpeen käyttää joka tilanteessa imetysliivejä.

Lue myös: Imetys voi aiheuttaa selkäkipua ja monenlaisia jumeja – näin hoidat imetyksestä kipeytynyttä kroppaa

Imetysliivien valinta – ota huomioon myös vauvan näkökulma

Myös vauvan näkökulma kannattaa ottaa huomioon imetysliiviostoksilla.

Vastasyntynyt, rinnalla imemistä opetteleva vauva käyttää imuotteen etsimiseen kasvojensa koko alaosaa ja molempia käsiään. Imuotetta etsiessään hän etenee tunto-, haju- ja makuaistin varassa.

Imetyksen sujumisen näkökulmasta parhaat imetysliivit vauvan ensimmäisiin viikkoihin ovatkin sellaiset, joista rinnan saa näkyviin kokonaan.

– Jos imetysliivi paljastaa rintaa vain pieneltä alueelta nännin ympäriltä, se haittaa vauvan luontaista hamuilua ja vauva hermostuu helposti, mikä aiheuttaa pulmia imuotteen kanssa. Imetyksen alkuvaiheessa vauvaa kannattaa pitää ihokontaktissa myös kokonaan ilman imetysliivejä, Mäkinen kertoo.

Lue myös: Imetys ei onnistu, pullo ei kelpaa? Näin toimivat hörppy, ruisku ja lusikka maidonsyötössä

Jos et käytä imetysliivejä yöllä, kokeile harsokikkaa

Osa äideistä tykkää käyttää imetysliivejä myös öisin. Imetysliivien ja liivinsuojien avulla voi yrittää välttyä siltä, ettei sänky kastu maidosta.

Osa kuitenkin kokee, että liivit painavat nukkuessa tai eivät muuten vain osaa nukkua rintaliivit päällä.

– Jos haluat nukkua ilman liivejä, mutta myös välttyä sängyn kastumiselta imetyshetkinä, toimiva kikka on painaa vapaaksi jäävää rintaa napakasti harsolla, kun heruminen käynnistyy vauvan imiessa toisella rinnalla.

Rinnan painaminen pysäyttää toisen rinnan herumisen. Harsoja voi varata valmiiksi käden ulottuville ja kastuneet harsot voi tipauttaa lattialle, josta ne saa aamulla kerättyä pyykkiin.

Rinnat voivat toisaalta myös valua maitoa itsestään äidin nukkuessa. Lakanoiden kastumista voi ehkäistä esimerkiksi sillä, että nukkuu trikoisessa topissa ja taittelee harson topin alle, rintojen päälle.

Lue myös: Suihkutissit – 5 kysymystä ja vastausta 

Jos rinnanpäät ovat rikki, vaihda liivinsuojia usein

Imetysliivien lisäksi myös liivinsuojat ovat usein tarpeellinen hankinta imetysaikaan, jos haluaa välttyä siltä, ettei rinnoista – toisinaan aivan yhtäkkiä – heruva maito kastele liivejä ja paitaa.

Liivinsuojiksi voi valita oman maun mukaan kertakäyttöiset tai kestoliivinsuojat, joita löytyy monenlaisista materiaaleista.

– Liivinsuojia voi käyttää myös, jos rinnanpäät ovat rikki, mutta tulehdusriskin takia silloin on erityisen tärkeää vaihtaa liivinsuojaa usein ja huomioida, ettei liivinsuoja pääse tarttumaan rinnanpään ihoon, Mäkinen sanoo.

Ihoon tarttuneen liivinsuojan kiskaiseminen irti helposti avaa uudestaan jo paranemassa olevat haavaumat, jolloin paraneminen hidastuu.

Rikkinäistä ihoa voi suojata liivinsuojan tarttumiselta esimerkiksi keittosuolaliuokseen kostutetulla sideharsotaitoksella tai nännivoiteella.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X