Imetysuutiset: Imetys helpottaa vauvan kipua hämmästyttävällä tavalla – ”Uskomattoman tehokas kivunlievittäjä”

Imetyksellä ja äidinmaidolla on monia hyviä vaikutuksia vauvan terveydelle. Ne auttavat myös kipuun.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Tuntuu pahalta ajatella, että pienet vauvatkin joutuvat kokemaan kipua. Tällaisia välttämättömiä tilanteita ovat muun muassa pistosten, kuten rokotteiden, antaminen. Myös keskoset tai sairaudesta kärsivät vauvat saattavat joutua ajoittain kivun kouriin.

Lääkkeellisten kivunlievitysmenetelmien lisäksi tänä päivänä tutkitaan jatkuvasti, miten vauvojen kipua voisi lääkkeettömin ja yksinkertaisin keinoin helpottaa, kertoo Imetyksen tuki ry:n Imetysuutiset.

Tällä hetkellä tutkitaan muun muassa ihokontaktin, kapaloinnin, suuhun annettavan sokerin sekä ääniympäristön vaikutusta vauvan kipuun. Myös imettäminen ja äidinmaito ovat tutkimusten kohteina.

Imetys on osoittautunut tutkimusten mukaan hyvin tehokkaaksi kivun hoidossa.

– Uskomatonta, miten tehokas kivunlievittäjä imettäminen voi olla, hoitotieteen professori Tarja Pölkki Oulun yliopistosta päivittelee Imetysuutisissa.

Pölkin tutkimusryhmän tekemien kyselyiden mukaan imetystä ei kuitenkaan hyödynnetä riittävästi sairaalahoidossa Suomessa.

Äidinmaito auttaa kipuun yhtä paljon tai enemmän kuin sokeriliuos

Nykyisen käsityksen mukaan vauvan kipureseptorit kehittyvät raskausviikolla 20. Vauvan kipua vaimentava hermosto ei kuitenkaan ole vielä täysin kypsynyt vauvan synnyttyä.

– Tämä tekee vauvoista ja etenkin keskosista todella herkkiä kivun aiheuttamille haittavaikutuksille, Pölkki sanoo.

Onneksi tietämys on kehittynyt sitten 1980-luvun, jolloin ajateltiin vielä, etteivät vauvat tunne kipua.

Nykyään vauvoille voidaan tarjota esimerkiksi pari tippaa sokeriliuosta ennen pistosta. Sen on osoitettu lievittävän kipua tehokkaasti, mutta niin on äidinmaidonkin – mahdollisesti jopa tehokkaammin.

Esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on luovuttu kokonaan sokeriliuoksen käytöstä. Sen sijaan käytetään äidin omaa maitoa, jota voi keskosillekin antaa tippoina suuhun, vaikka nämä eivät muuten vielä kykenisi imemään rintaa.

Lähde: Imetysuutiset: Äidinmaito hoitaa kipua, 2/2022 

Lue myös: Voiko oman vauvan antaa imetettäväksi kaverille? ”Ihana ystävyyden teko”, toteaa asiantuntija

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X