Imetys ja vauvan ruoka 12.02.2018 Päivitetty 05.12.2022

Lääkäri: lapsen allergioihin voi vaikuttaa jo raskauden aikana

Lapsen allergiataipumus on periytyvää, mutta allergioiden ilmaantuvuuteen on silti mahdollista vaikuttaa — jopa jo ennen syntymää.

Teksti
Maria Soininen

Vaikka allergiataipumus on yleensä periytyvä ominaisuus, lapsen allergioihin on mahdollista vaikuttaa jo silloin, kun sikiö on kohdussa.

— Allegioiden ilmaantuvuuteen vaikuttaa moni tekijä, kuten elinympäristö tai ruokavalio. Koska näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa, allergioiden syntyä voidaan siten jossain määrin omalla käyttäytymisellä vähentää, kertoo Mehiläisen lastentautien, lasten allergologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Ove Mickelsson.

Lasten allergiat vaihtelevat iän mukaan. Vauvoilla ja hieman vanhemmilla lapsilla esiintyy etenkin ruoka-allergioita, jotka aiheuttavat usein iho- ja suolisto-oireita. Leikki-iästä alkaen lisääntyvät siitepöly- ja eläinallergiat. Ne aiheuttavat usein silmä- ja nenäoireita sekä astmaa.

Liiallinen ruoka-aineiden välttely ei kannata

Nykykäsitys näyttäisi olevan, että allergeeneille altistuminen alkaa varhain ja toleranssin, eli sietokyvyn, kehittyminen käynnistyy jo kohdussa. Aikaisemmin suosittu välttämisruokavalio ei pysty ehkäisemään allergioiden syntyä — ei raskauden eikä imetyksen aikana. Turhat ruokarajoitukset kannattaakin unohtaa.

Tutkimustulokset viittaavat itse asiassa päinvastaiseen suuntaan: varhainen altistuminen vähentää allegiaa, koska sietokyky lisääntyy. Tämä tapahtuu rintaruokinnan ja mahdollisesti jopa jo sikiökauden aikana. Odottavan tai imettävän äidin turvallisuus on kuitenkin tärkeintä. Äidin allergioiden vaikeusaste vaikuttaa aina siihen, kuinka paljon allergeeneille itseään kannattaa altistaa.

Kun lapsi syntyy, erityistä välttämisruokavaliota ei kannata noudattaa pelkästään varmuuden vuoksi — vaikka lapsi kuuluisi riskiryhmään. Micklessonin mukaan liiallisesta välttämisestä saattaa olla jopa joskus haittaa. Allergeenien aikainen kohtaaminen sopivissa määrin voi toimia ikään kuin siedätyshoitona silloin, kun lapsen toleranssi vasta kehittyy. Siksi lapsen kannattaa antaa maistella erilaisia ruokia jo varhaisessa iässä.

Allergia hoidetaan yksilöllisesti

Vaikka allergioiden syntyä voidaan vähentää, kokonaan niitä ei valitettavasti voida estää. Jos lapsi saa oireita vaikkapa jostain ruoka-aineesta, on syytä mennä lääkäriin.

— Aina, jos allergiaa epäilee, on mahdollista tulla tarkistamaan tilanne: silloinkin, vaikka oireet eivät olisi kovin vakavia. Asiantuntija arvioi tilanteen perusteella, mitä tutkimuksia tai jatkotoimenpiteitä mahdollisesti tarvitaan, sanoo Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Leena Kujala.

Jos lapsella todetaan allergia, hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Se voi tarkoittaa allergeenin välttämistä, lääkehoitoa tai jopa allergian siedätystä. Lievemmissä allergisten reaktioiden hoidossa käytetään antihistamiinia. Vaikeammat oireet vaativat lisäksi kortisonia, vakavimpien oireiden ensiapuna käytetään adrenaliinia.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X