Imetys ja vauvan ruoka 14.02.2021 Päivitetty 16.02.2021

Suihkutissit – 5 kysymystä ja vastausta  

Suihkutissit päästävät maitoa valtavalla paineella, vauva tuntuu tikahtuvan rinnalle ja imetysasentoa on vaikea löytää. Mikä neuvoksi? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin suihkuavista rinnoista.

Teksti
Maija Kajanto
Kuvat
iStock

Kenelle suihkutissit kehittyvät ja miksi rinnat suihkuavat?

Maidon voimakas heruminen on yksilöllinen ominaisuus. Samalla äidillä voi olla niin sanotut suihkutissit kaikkien lasten imetyksissä tai vain osalla imetystaipaleista.

Maidon suihkuaminen paineella yhdistetään usein runsaaseen maitomäärään, mutta rinnat voivat herua suihkuten, vaikka maitomäärä ei riittäisi vauvan tarpeisiin. Rintojen suihkuaminen on voimakkaimmillaan ensimmäisinä kuukausina ja helpottaa useimmilla itsekseen.

Miten vauva reagoi suihkuaviin rintoihin?

Myös vauvojen reagointi maidon suihkuamiseen on yksilöllistä. Osa vauvoista ottaa suihkuamisen lunkisti ja vain valuttelee osan maidosta suupielestä pois. Osaa vauvoista suihkuaminen suututtaa tosissaan.

Pienet vauvat voivat kakoa tai näyttää tikahtuvan.

Suihkuavan maidon mukana vauvan mahaan päätyy myös helposti ilmaa, mikä aiheuttaa muutaman minuutin imemisen jälkeen alkavaa itkuisuutta ja levottomuutta, pulauttelua, mahavaivoja ja piereskelyä. Myös vauvan ulosteet voivat olla vaahtomaisia.

Kurkkaa, miten Äiti ja Melukylän lapset -bloggaaja Terhi ratkaisi imetysvaikeudet suihkuttavien rintojen kanssa.

Suihkutissit ja imetys, mikä olisi paras imetysasento?

Suikutissien kanssa paras imetysasento on sellainen, että vauvan pää on reilusti vatsaa korkeammalla. Silloin vatsaan päätynyt ilma pääsee poistumaan itsekseen jo imetyksen aikana eikä jää kiertämään mahaan.

Vauvan voi esimerkiksi ottaa mahan päälle takanoja-asennossa tai amerikkalaiseksi jalkapalloksi kainaloon.

Miten imetyksestä saisi miellyttävää, vaikka maito tulee paineella?

  1. Jos vauva kärsii suihkuavasta maidosta, pahimmat suihkut voi kerätä ennen imetystä vaikka harsoon. Harsoilla voi suojata myös omia ja vauvan vaatteita kastumiselta.
  2. Suihkuamista voi hillitä myös painamalla rinnan päältä kämmensyrjällä noin ensimmäisen minuutin ajan, kun heruminen käynnistyy. Ei tarvitse säikähtää, vaikka vauvan imuote näyttäisi huonolta: otteen irrottaminen ja kaventaminen ovat vauvan tapoja hallita suihkuavaa maitoa.
  3. Väliröyhtäytyksistä voi olla apua, jos imetyskerta uhkaa muuttua itkuiseksi.

Kannattaako suihkuavia rintoja lypsää tai pumpata ennen imetystä?

Rintojen lypsäminen suihkuamisen hillitsemiseksi ei yleensä ole hyvä idea, koska lypsäminen vain lisää maitomäärää ja suihkuamista. Tarvittaessa herumisen voi käynnistää ennen imetystä lypsämällä, mutta antaa kovimman paineen suihkuta itsekseen harsoon tai kuppiin.

Kysymyksiin vastasi Imetyksen tuki ry:n koordinaattori, kätilö Niina Mäkinen.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X