Imetys ja vauvan ruoka 17.06.2018 Päivitetty 26.10.2021

Tee lapsestasi kulinaristi! 6 keinoa ehkäistä lapsen nirsoilua

Monipuoliseen ruokavalioon ja erilaisiin makuihin totuttelu kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Lapsen nirsoilua voi ehkäistä tarjoamalla uusia ruoka-aineita monipuolisesti ja nopeaan tahtiin, kun kiinteiden ruokien maistelu on aloitettu.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Nirso lapsi aiheuttaa vanhemmille huolta ja päänvaivaa. Jos lapsen kelpuuttamia ruokia on kovin vähän eikä hän esimerkiksi syö samoja ruokia kuin muu perhe, ruoan valmistuksesta tulee hankalaa. Jos lapsen ruokavalio käsittää vain hänen lempiruokiaan, siitä muodostuu helposti hyvin sokeri- ja hiilihydraattipitoinen.

Terveellisen ruokavalion perusta on monipuolinen ruoka, joten lapselle kannattaakin tarjota erilaisia makuja mahdollisimman aikaisin. Kokeile näitä kuutta keinoa ehkäistä lapsen nirsoilua jo ennen kuin siitä tulee ongelma.

1. Syö monipuolisesti raskausaikana

Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta tutkimuksen mukaan sikiö maistaa lapsiveden kautta ruoan, jota odottava äiti syö raskausaikana. Syö siis paljon hedelmiä ja vihanneksia, ja todennäköisemmin synnytät lapsen, joka pitää terveellisestä ruoasta.

2. Aloita kiinteiden maistelu mahdollisimman aikaisin

Lapset ovat kaikkein vastaanottavaisimpia uusia makuja ja koostumuksia kohtaan ikävaiheessa, jossa he osaavat istua mutta ennen kuin he alkavat kävellä. Silloin on siis mainio hetki ottaa mukaan hankalimmat maut, kuten sitrushedelmät ja vihreät vihannekset. Koska niin pieni ei ole vielä tottunut koukuttaviin rasvaisiin, suolaisiin ja sokerisiin ruokiin, hän on todennäköisemmin avoin terveellisimmille mauille.

Suomessa kiinteiden ruokien maistelun aloittamista suositellaan aikaisintaan 4 kuukauden mutta viimeistään 6 kuukauden ikäisenä. THL suosittelee uusien ruoka-aineiden lisäämistä ruokavalioon monipuolisesti ja nopeassa tahdissa.

nirso lapsi

Tutkimusten mukaan vauva tottuu parhaiten uusiin makuihin ennen kuin oppii kävelemään.

3. Tarjoa ruokia monipuolisesti alusta asti

Taaperot on ohjelmoitu epäileväisiksi uusia ruokia kohtaan, mutta ajanjaksolla istumaan oppimisen jälkeen ja ennen kävelemään oppimista uutta ruokaa tarvitsee yleensä tarjota alle kymmenen kertaa, jotta lapsi tottuu siihen ja alkaa pitää siitä. Mitä lähempänä ruoan tarjoamisyritykset ovat toisiaan, sitä parempi. Kun lapsi on oppinut kävelemään, luku nousee jopa 89:ään! Tyrkytä siis herneitä ja kesäkurpitsaa lapselle aikaisin ja usein.

4. Yksi mulle, yksi sulle

Tee uusien ruokien kokeilemisesta hauskempaa ja vähemmän ylivoimaista hyväksymällä, että lapsi todennäköisesti syö aluksi hyvin pieniä määriä. Kokeile yksi mulle, yksi sulle -leikkiä. Jokaista pientä haukkua uutta sinun haluamaasi ruokaa kohden lapsi saa ison haukun lempiruokaansa. Jos saat hänet syömään edes muutaman pienen suupalan, olet voitolla. Eikä lapsi edes tiedä sitä!

5. Vältä napostelua

Kaikki maistuu paremmalta, kun on oikein nälkäinen. Se pitää paikkansa myös lasten kohdalla, joten vältä napostelua. Kun lapsi on ruokailun koittaessa nälkäinen, hän on halukkaampi syömään mitä tahansa hänelle tarjoat.

6. Älä luovuta

Kun lapsesi on oppinut kävelemään, uusia makuja täytyy tarjota huomattavasti useammin, jotta hän alkaa tottua niihin. Parsakaalin, viinirypäleiden ja kaalin tyrkyttäminen melkein sata kertaa voi tuntua ylivoimaiselta, mutta ajattele: kun annat niitä kolmella aterialla kuukauden ajan, kuukauden lopussa sinulla on parsakaalia, viinirypäleitä ja kaalia syövä lapsi. Joten älä luovuta!

Lähde: PopSugar, THL, Neuvokas Perhe

Kommentit (1)

Tai sitten ei ole kaikkea syövä mukula. Meillä meni 2v saakka ihan kaikki ja halusi maistella mitä vain. Sitten tuli stoppi ja loppui monen syönti. Ei se vauvana totutus ole automaattisesti tie onneen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X