Vauva 30.05.2022 Päivitetty 29.05.2023

16 merellistä nimeä vauvoille, joiden vanhemmat rakastavat merta

Hiio-hoi! Nämä merelliset nimet ovat kuin raikas tuulahdus meri-ilmaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos meri tai purjehtiminen ovat lähellä vanhemman sydäntä, todennäköisesti ovat myös merelliset nimet. Listasimme 15 meriaiheista nimeä.

Lue myös: Nuppu, Kukka-Sofia ja Leimu… Kukkaiset nimet kevät- tai kesävauvalle!

Merelliset nimet tytöille

Koska nimi Meri tulee todennäköisesti mieleen ilman listaakin, se jäi pois laskuista kauneudestaan huolimatta.

Aallotar

Tämä runollinen nimi syntyi 1800-luvulla, jolloin pyrittiin nostamaan suomen kielen ja suomalaisuuden asemaa. Tälläkin vuosikymmenellä nimen Aallotar on saanut 20 tyttölasta.

Aava

Aavan meren tuolla puolen…  Aava on yksi nykypäivän rakastetuimmista nimistä. Vuonna 2021 se oli 10. suosituin tytöille annetuista ensimmäisistä etunimistä.

Laine

Laine on aina ollut harvinainen nimi. 1900-luvun alkupuolella se oli suosituimmillaan, jolloin nimi annettiin alle sadalle henkilölle joka vuosikymmen.

Marina

Nimi Marina juontaa latinan merellistä tarkoittavasta sanasta. Suomessa nimi oli suosituimmillaan 1960–1970-luvuilla.

Tyyni

Veden tyyni pinta tai valtaisa Tyynimeri – tämä nimi herättää monenlaisia mielikuvia. Tyyni nautti suosiota etenkin 1900-luvun alussa. Jokunen poikakin on vuosien saatossa nimetty Tyyniksi.

Vellamo

Kalevalaisessa runoudessa Vellamo on veden emäntä. Nimi tuo mieleen myös veden vellovan liikkeen. Siinäpä nimi vilkkaalle tytölle!

Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

Merelliset nimet pojille

Kuten poikien luontonimet yleensä, poikien merelliset nimet ovat joskus kiven alla. Onneksi meriaiheisia nimiä on tarjolla myös pojille.

Aalto

Nimi Aalto on harvinainen, mutta se on kestänyt aikaa. 1900-luvulta alkaen ei ole yhtäkään vuosikymmentä, jolloin nimeä ei olisi annettu poikalapsille.

Ahti

Veden valtias Ahti tai Ahto juontaa juurensa suomalaiseen muinaisuskoon. Vuosien varrella nimen on saanut yhteensä lähes 11 000 poikaa.

Kari

Karille ajo on tuskin yhdenkään seilaajan unelma, mutta oma pikku-Kari voisi ollakin! Nimeä annettiin erityisen ahkerasti 1940–1980-lukujen aikana.

Marinus

Latinasta juontava sana tarkoittaa merellistä. Nimen Marinus femiininen muoto on Marina.

Solmu

Erittäin harvinainen nimi Solmu oli suosituimmillaan 1900-luvun alkupuolella. Solmu on nopeusyksikkö, jota käytetään vesiliikenteessä. Merimiessolmukin lienee monille tuttu!

Tyrsky

Voimakas nimi Tyrsky ilmaantui nimitilastoihin 1980–1990-luvuilla. Viime vuosikymmenellä nimi annettiin 11 pojalle ja alle viidelle tytölle.

Lue myös: 40 ”turistinimeä” ympäri maailman – paikannimet, jotka sopivat myös nimeksi lapselle

Merelliset nimet, jotka eivät katso sukupuolta

Seuraavat merelliset nimet eivät ole korvamerkittyjä millekään sukupuolelle, vaan niitä voi tilastojen valossa antaa kelle tahansa lapselle.

Ariel

Ariel iskostui meriaiheisena nimenä ihmisten mieliin viimeistään, kun Disneyn Pieni merenneito -piirretty (1989) ilmestyi. Alun perin kyseessä on miehen nimi, mutta sittemmin myös naisia on nimetty Arieliksi. Punatukkaisella pyrstösankarilla on voinut olla tähän vaikutusta!

Maininki

Maininki tarkoittaa aaltoa. Nimenä Maininki on hyvin harvinainen, mutta sitä on annettu tasaisesti sekä tyttö- että poikalapsille.

Pisara

Erittäin harvinainen nimi näkyi tilastoissa viimeksi 2010-luvulla. Pieni enemmistö nimen kantajista on naisia.

Väre

Tämän listauksen harvinaisin nimi on Väre, jonka sai vain muutama henkilö vuosien 1980–2009 aikana. Olisiko aika nimen suosiota aika elvyttää?

Anna.fi: Oletko tuntenut talvisurua tai luontokiitollisuutta? Asiantuntija kertoo, miksi luontosuhteen vaaliminen kannattaa ja neuvoo, miten luot luontoyhteyden myös kaupungissa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X