Vauva 29.08.2013 Päivitetty 06.06.2024

Mikä lapselle nimeksi?

Odotusajan hauskimpia puuhia on pohtia tulokkaan nimeä.

Teksti
Toimitus

Synnytyksen jälkeen voi sitten miettiä, mikä nimiehdokkaista näyttäisi sopivan vauvalle.

Viime vuonna Ella ja Onni olivat lasten suosituimmat etunimet. Ellan sai ensimmäiseksi nimekseen 466 tyttöä ja Onni annettiin etunimeksi 495 pojalle.* Ellan jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Sofia, Emma, Aada ja Aino. Pojille useimmin annetut etunimet Onnin lisäksi olivat Elias, Eetu, Leo ja Aleksi.

Kaikista tyttöjen saamista nimistä viisi suosituinta olivat Maria, Sofia, Emilia, Olivia ja Amanda. Viisi suosituinta poikien nimeä oli Juhani, Johannes, Mikael, Olavi ja Onni.*

Ruotsinkielisten tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi oli jälleen Ellen, poikien nimistä suurin suosikki oli puolestaan Emil. Ellen-nimen sai  42 tyttöä ja Emilin sai nimekseen 36 poikaa.

Lue myös: Tässä ovat vuoden 2015 suosituimmat nimet

Etunimi

Nimilain mukaan etunimiä saa olla enemmän kuin yksi mutta enintään kolme. Etunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi muutoin aiheuttaa haittaa. Nimi ei siten saa olla muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen.

Pojalle ei saa antaa naisen nimeä eikä tytölle miehen nimeä. Etunimeksi ei myöskään voi antaa sukunimeä, ellei kyseessä ole jommankumman vanhemman etunimestä muodostettu poika- tai tytärloppuinen nimi, jota käytetään muun etunimen jäljessä. Etunimeksi ei myöskään hyväksytä nimeä, joka on jo ennestään sisaruksella tai puolisisaruksella.

Yleisesti voisi sanoa, että niin kauan kuin nimeä valitessa pysyy almanakan nimistössä, ongelmia ei synny. Yli 90 prosenttia suomalaisista saa almanakkanimen. Almanakka seuraa hyvin aikaansa, sen nimilistaa uudistetaan viiden vuoden välein. Epäselvissä tapauksissa oikeusministeriön nimilautakunta antaa lausuntoja nimistä.

Lue myös: Nämäkin menivät läpi – katso suosituimmat ja oudoimmat nimet

Sukunimi

Nimilain mukaan lapsen sukunimeksi tulee vanhempien yhteinen sukunimi. Jos toinen vanhemmista käyttää sukunimessään yhteisen nimen eteen liitettyä entistä sukunimeään, tätä henkilökohtaista nimeä ei voida antaa lapselle.

Jos lapsen vanhemmat ovat säilyttäneet omat sukunimensä, he voivat valita, kumman puolison nimi lapselle annetaan: nimi voi yhtä hyvin olla äidin kuin isän. Samojen vanhempien yhteishuollossa olevilla lapsilla on kuitenkin kaikilla oltava sama sukunimi.

Jos kastettavan lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa ja he haluavat kuitenkin antaa lapselle isän sukunimen, on hyvissä ajoin hoidettava isyyden vahvistaminen.

Lue myös: 7 asiaa, jota kannattaa miettiä lapsen nimeä valitessaan

Nimikirjallisuutta:

Kiviniemi, Eero: Iita Linta Maria: etunimiopas vuosituhannen vaihteeseen (1993).
Kiviniemi, Eero: Rakkaan lapsen monet nimet: suomalaisten etunimet ja nimenvalinta (1982).
Lempiäinen, Pentti: Suuri etunimikirja (1999).
Nummelin, Juri: Eemu, Ukri, Amelie: 2000 kaunista ja harvinaista etunimeä (2005).

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X