Vauva 30.06.2018 Päivitetty 29.05.2023

Miksi vauva jähmettyy, kun sisarukset riitelevät?

Sisarusten riitely saa vauvan jähmettymään. Mitä se tarkoittaa, ja kuinka vanhemman pitäisi tilanteessa toimia?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Kävimme Kaksplus-lehdessä läpi lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa lasten yleisimipiä pelkoja ja miten niihin olisi hyvä vanhemman suhtautua. Julkaisemme kysymykset verkossa viiden jutun sarjana.

Tapaus 2: Sisarusten riitely

Vauvani jähmettyy aina kovan äänen kuten sisarusten riitelyn kuullessaan. Mistä se johtuu?

Janna Rantala: Pelko on luonnollinen tunne vauvalle, ja hän saattaa kohdata monta pientä pelottavaa hetkeä päivän aikana. Vauvat pelkäävät kovia ääniä ja sitä, että yhtäkkiä tapahtuu jotain poikkeavaa. Siksi vanhempien riitely tai isosisarusten keskinäinen kinastelu voivat tuntua vauvasta todella pelottavilta.

Pieni vauva ei välttämättä osaa osoittaa pelkoaan muuten kuin jähmettymällä, muuttumalla ilmeettömäksi, kääntämällä katseensa toiseen suuntaan tai itkemällä äänekkäästi. Vanhemman pitäisi silloin olla valppaana ja huomata, että vauva on peloissaan.

Hieman vanhempi vauva tai taapero saattaa ilmaista pelkoaan ryömimällä kohti turvaa, pois pelottavasta tilanteesta. Vanhemman on silloin helpompi havaita, että lasta pelottaa tai jännittää.

Vauva pystyy rauhoittumaan ja palaamaan takaisin kontaktiin vasta sitten, kun aikuinen ottaa hänet syliinsä, on läsnä ja lohduttaa.

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X