Vauva 27.03.2020 Päivitetty 29.05.2023

Oi vauvavuosi – 9 asiaa, jotka oikeat äidit tekisivät nyt toisin

Vauva-aika mielletään yhdeksi vuodeksi syntymästä 1-vuotispäivään. Moni äiti toivoo pääsevänsä ajassa taaksepäin ja viettävänsä stressittömämmän ja säästäväisemmän vauvavuoden.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vauva-aika pääsee aina yllättämään, vaikka me kaikki luulemme aavistavamme, mitä vanhemmuus tuo tullessaan. Pakittaminen ajassa ei onnistu, ja siksi voimme vain yrittää ottaa oppia menneestä.

Kysyimme Kaksplussan lukijoilta, mitä he olisivat tehneet toisin.

1. Vauva-aika: luottaisin omaan vaistooni

– Luottaisin omaan vaistooni, sillä äiti kyllä tuntee lapsensa. Oli sitten kuinka tuore mamma tahansa. Monelta kommervenkilta olisi vältytty, jos olisin seurannut omaa sydäntäni sen sijaan, että kuuntelin ammattilaisia.

Uudelle pienelle tulokkaalle toivoo parasta mahdollista alkua. Ammattilaisilta on toki hyvä pyytää apua vauvan vatsavaivoihin ja kuunnella heidän vinkkejään herkällä korvalla.

Orjallisesti neuvoja ei kuitenkaan kannata noudattaa, sillä vauvatkin ovat omia yksilöitään. Se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole ollenkaan toimiva sinun vauvallesi.

2. Ottaisin paremmin selvää, mihin olen ryhtymässä

– Olisin etsinyt enemmän tietoa pumppauksesta. Rankan alun vuoksi vauva söi ensimmäisen kuukauden pumppaamaani maitoa pullosta. Pumppauksen seurauksena maidontulo lisääntyi hurjasti. Siitä seurasi rintatulehduskierre.

Tuore vanhempi janoaa tietoa jo odotusaikana, mutta toisaalta vinkkejä ja neuvoja voi olla vaikea sisäistää, ennen kuin pienokainen on syntynyt.

Imetys ei välttämättä ota onnistuakseen alussa, jos äiti joutuu toipumaan pitkään vaikeasta synnytyksestä. Ennenaikaisesti syntynyt vauva taas voi olla liian heikko imeäkseen rintaa.

Ostaisin välttämättömät ja synnyttämisen jälkeen miettisin, mitä oikeasti tarvitaan.

3. Vauva-aika: en ostaisi turhuuksia

– Kaikkea ei tarvitse ostaa ennen vauvan syntymää. Ostaisin välttämättömät ja synnyttämisen jälkeen miettisin, mitä oikeesti tarvitaan. Tuli ostettua turhia juttuja, joille ei ollut käyttöä.

Uuden perheenjäsenen tuloon on hauskaa ja tarpeellista alkaa valmistautua hankkimalla hänelle muun muassa suloisia vaatteita, kylpyamme ja tukevat vaunut.

Välttämättömimmät hankinnat kannattaa toki haalia etukäteen – mutta muuten osa ostoksista saattaa osoittautua turhiksi.

Vauva ei välttämättä suostu millään ilveellä nukkumaan pinnasängyssä. Eikä hän ehkä rauhoitukaan sydänääniä jumputtavan nallen vierellä vaan hermostuukin siitä.

4. Stressaisin vähemmän

– En ottaisi niin paljon stressiä kaikesta. Pitäisi osata olla armollisempi myös itselle! Ei tarvitse olla se täydellinen äiti. Riittää, että rakastaa ja yrittää parhaansa.

Pieni stressi on vääjäämätön osa suurta elämänmuutosta. Toisaalta vastuu uuden elämän alusta saattaa paisua omassa mielessä pelottavan suureksi.

Vanhemman hermoilu ja jatkuva stressi on pienokaiselle lopulta haitallisempaa kuin se, että hän saa korvikemaitoa tai valmissoseita.

vauva-aika

Vauva-aika voi jopa olla leppoisa ja rento ajanjakso.

5. Iloitsisin vauvasta enemmän

– Olisinpa osannut ottaa ilon irti joka hetkestä. Tyttäreni huusi vatsaansa ensimmäiset 4 kuukautta, ja odotin vain malttamattomana, milloin se loppuu. Väsymys oli älytöntä. En osannut silloin nauttia täysin ajasta oman rakkaan muruseni kanssa, joka täyttää ensi kuussa 3 vuotta.

Vauva-aika saattaa tuntua todella pitkältä, jos on yksinäinen tai vauva on kovin itkuinen.

Tietystä päivärytmistä ei kannata ainakaan hermoilla. Nauti ajasta vauvan kanssa ja elä teille sopivalla tavalla.

6. Siivoaisin vähemmän!

– Ottaisin rennommin enkä koko ajan kiirehtisi kotitöiden kanssa. Likaiset astiat, imuroimattomat huoneet ja tahraiset vaatteet eivät karkaa mihinkään. Antaisin aikaa pienelle, joka sitä nyt tarvitsee eniten. Sitä aikaa jää kaipaamaan.

Vauvan synnyttyä pyykkivuori ja tiskikeko kasvavat. Varsinkin, jos vauva haluaa olla jatkuvasti sylissä tai rinnalla, ei siivoamiselle jää juuri sijaa.

Sotkun eliminointia tärkeämpää on käyttää vauvan päiväunet omien voimien keräämiseen. Syö ateria rauhassa ja käy lämpimässä suihkussa.

Kotityöt on paljon helpompi hoitaa sitten, kun paikalla on toinenkin aikuinen. Jos tällainen tilanne on perheessäsi harvinaisuus, pyydä rohkeasti siivousapua ja muista myös olla armollinen itseäsi ja kotianne kohtaan.

Ennen kuin huomaatkaan, vauva-aika on hujahtanut ohi.

7. En antaisi kommentoinnin vaikuttaa

– Kotona äitiys tuntui ihanalta, ja tiesin, milloin lapsi itki märkää vaippaa tai milloin tissiä. Sukuloidessa muiden mielipiteet toivat paineita, ja huomasin olevani erilainen äiti kuin kotona.

Pienet vauvat herättävät voimakkaita tunteita, koska ihmiset yleensä haluavat heille parasta.

Sukulaiset eivät kuitenkaan välttämättä muista, että vauvan vanhemmat tuntevat pienokaisen tarpeet parhaiten.

–Vasta viime kesänä nostin kissan pöydälle. Kiitin hyvistä mielipiteistä, mutta vaadin myös kunnioitusta omalle äitiydelleni. Nyt sukuloinnit sujuvat helpommin. Saan edelleen neuvoja, mutta minulle ei enää näytetä ”taikatemppuja”, jotka eivät toimi lapsellani.

8. Ottaisin vielä enemmän kuvia

– Meillä ei ole kuvia synnytyksestä tai edes vauvasta oikeastaan muuta kuin seuraavalta päivältä. Synnytys kesti 5 vuorokautta ja päättyi lopulta sektioon. En siis muista siitä mitään.

Vauva kehittyy ja kasvaa vauhdilla. Koita taltioida tavallisiakin arjen hetkiä. Tulet vielä kaipaamaan niitä, sillä vauva-aika on nopeasti ohi.

Kun oli esikoisen vauva-aika, en malttanut juurikaan nukkua silloin, kun hän nukkui.

9. Vauva-aika: nukkuisin enemmän

– Kun oli esikoisen vauva-aika, en malttanut juurikaan nukkua silloin, kun hän nukkui. Sen sijaan siivosin ja remppasin taloa. Nyt tämän kuopuksen aikana olen keskittynyt enemmän vauvaan ja antanut siivoamisen olla.

Sanotaan, että lepo tekee hyvää. Mutta ei päiväunistakaan kannata tehdä omaa stressinaihettaan.

Ota tavaksi levätä puolisen tuntia. Mikään pakko ei ole nukkua. Voit vaikka vain loikoilla. Sekin rentouttaa ja piristää.

Sitaatit Kaksplussan Facebook-kyselystä.

Lue myös: Muskari on vauvavuoden suosikkiharrastus – mikä siinä oikein kiehtoo?

Joku tarvitsee unta, joku omaa aikaa eroäitinäkin, jotain v**uttaa vauva välillä, ja entä sitten? Lopetetaan nää äitilynkkaukset – Etä-äiti-blogi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X