Vauva 17.08.2021 Päivitetty 18.08.2023

40 ”turistinimeä” ympäri maailman – paikannimet, jotka sopivat myös nimeksi lapselle

Monet paikannimet ovat kelpo nimiä myös vastasyntyneille. Lukemasi voi aiheuttaa sekä vauva- että matkakuumeen!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Paikannimet ovat usein saaneet inspiraationsa vanhoista jumaltaruista, luonnosta ja suurmiehistä. Jotkin paikannimet ovat puolestaan vakiinnuttaneet asemansa lähinnä kartalla, vaikka kelpaisivat hyvin nimeksi myös suomalaislapsille.

Tässä 40 nimeä, jotka ovat etenkin matkustamista rakastavien vanhempien makuun. Ehkä lapsi on jopa saanut alkunsa jossain kohteista, tai ainakin lähettyvillä..?

Paikannimet tytöille

Etna

Sisiliassa sijaitseva Etna on aktiivinen tulivuori, joka on viimeksi purkautunut vuonna 2021. Tässäpä siis mainio nimi temperamenttiselle pienokaiselle! Suomessa nimi Etna on vuosien saatossa annettu yhteensä alle 95 lapselle, joista selvä enemmistö on tyttöjä.

Etnaksi nimettiin vuosina 2020–2021 alle viisi tyttöä ja alle viisi poikaa.

Inari

Inari on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta, joka peittää noin viisi prosenttia koko Suomen pinta-alasta. Kunta tunnetaan etenkin Saariselän laskettelukeskuksesta. Nimen Inari on saanut yhteensä yli 2900 tyttöä ja noin 50 poikaa.

Havanna

Kuuban pääkaupunki Havanna on äänneasultaan femiininen, ja nimeä Havanna onkin annettu pääasiassa tytöille. Nimi on kuitenkin todella harvinainen. Suomessa sen kantajia on ollut kautta aikain yhteensä vain 23. Tänä ja viime vuonna nimeä ei ole annettu lapsille ollenkaan.

Kaarina

Kaarina on ikisuosiota nauttiva nimi, jota annettiin tytöille ahkerasti varsinkin 1940–1950-luvuilla. Kaarina on myös Varsinais-Suomessa sijaitseva kaupunki, joka on nimetty Pyhän Katariinan mukaan.

Kreeta

Kreikalle kuuluva saari on suosittu lomakohde, joten on hyvin mahdollista, että moni suomalainenkin vauva on saanut siellä alkunsa! Nimenä Kreeta on kuitenkin ollut suosituimmillaan 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Nimi pohjaa ruotsalaisesta Gretasta.

Larisa

Kreikan auringon alla paistattelee myös Larisan kaupunki. Larisa-nimeä on annettu ahkerimmillaan Suomessa 1960–1970-luvuilla, mutta nykyisin se on vastasyntyneen nimenä hyvin harvinainen.

Loviisa

Nimen Loviisa suosio on ollut suurimmillaan 1800–1900-lukujen vaihteessa, mutta tällä vuosikymmenellä nimen on saanut lähes 130 tyttöä. Loviisa on myös 1700-luvulla perustettu uusimaalainen kaupunki.

Odessa

Odessa on Ukrainan suurimpiin lukeutuva kaupunki, jolla on noin miljoona asukasta. Odessa-nimen suosion huippua elettiin Suomessa viime vuosikymmenellä, jolloin sen sai nimekseen yli 200 tyttöä.

Riika

Monelle suomalaisellekin tutuksi tullut Riika on Latvian kaunis ja historiallinen pääkaupunki. Suomessa nimi Riika oli erityisen suosittu 1980–1990-luvuilla. Tällä vuosikymmenellä nimi on annettu alle viidelle tytölle.

Rosetta

Egyptiläinen kaupunki Rosetta tunnetaan myös nimellä Rashid. Se sijaitsee vain noin 60 kilometrin päässä kuuluisasta Alexandrian kaupungista, jonka suosio nimenä on Rosettaa suurempi.

Nimeä Rosetta on annettu 1940-luvulta lähtien muutamalle naiselle joka vuosikymmenenä, ja nimeä on annettu myös muutamille miehille.

Saana

Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitseva Saana-tunturi on suosittu vaelluskohde. Ennen 1960-lukua nimeä Saana ei annettu lapsille käytännössä lainkaan, mutta huippuvuosinaan 1980–1990-luvuilla se annettiin nimeksi yhteensä yli 3200 tytölle.

Sahara

Maailman suurin aavikko Sahara sijaitsee Pohjois-Afrikassa. Nimeä Sahara on annettu yhteensä parikymmentä kappaletta 1980-luvulta alkaen, joten se on nimenä hyvin harvinainen. Suosituimmillaan se oli viime vuosikymmenenä, jolloin nimi annettiin yhdelletoista tytölle.

Salla

Salla on noin 3500 asukkaan kunta, joka sijaitsee Itä-Lapissa Venäjän rajalla. Nimenä Salla koki buumin 1980–1990-luvuilla, jolloin Salloja nimettiin yhteensä noin 3300. Tälläkin vuosikymmenellä Salla-nimisiä on nimetty parikymmentä.

Salme

Oletko joskus viettänyt juhannusta Viron Saarenmaalla? Siellä on paikka nimeltä Salme! Nimi Salme oli erityisen suosittu 1920–1950-lukujen aikana. Sittemmin nimen suosio hiipui, mutta viime vuosikymmenellä nimeä annettiin yli sadalle tytölle, mikä on tuplamäärä neljästä sitä edellisestä vuosikymmenestä.

Sofia

Paikannimien kuningatar on Bulgarian pääkaupunki Sofia, ainakin jos on Suomen nimitilastoja katsominen. Sofia on kuulunut jo vuosikymmenien ajan naisten suosituimpiin nimiin Suomessa. Nimen suosiota selittänee kauniin ääntämyksen ohella myös sen etymologinen merkitys, viisaus.

Verona

Italiassa sijaitseva Verona on historiallinen kaupunki, jonka kulttuurinystävät tuntevat muun muassa William Shakespearen maailmankuulusta näytelmästä Romeo ja Julia. Verona on annettu Suomessa nimeksi aikojen saatossa yli sadalle naiselle, joista alle viisi on saanut sen nimekseen tänä vuosikymmenenä.

Paikannimet pojille

paikannimet

Nimiä inspiroivat niin kuumat hiekkarannat kuin pohjoisen jylhät maisematkin.

Jeriko

Jeriko on palestiinalainen kaupunki, joka mainitaan useita kertoja Raamatussa. Nimenä Jeriko on hyvin harvinainen. Kenties hieman yllättäen sitä on annettu lapsille nimeksi vasta 1980-luvulta lähtien. Suosituimmillaan nimi on ollut 2000–2010-luvuilla.

Halti

Halti-tunturi sijaitsee Suomen ja Norjan rajalla. Haltilla sijaitsee Suomen korkein huippu, joka ulottuu yli 1300 metrin korkeuteen. Nimi Halti on annettu yhteensä noin sadalle henkilölle, joista selvä enemmistö on miehiä.

Kairo

Egyptin pääkaupunki Kairo inspiroi varsinkin 1980-luvulla, jolloin nimen Kairo sai peräti 31 miestä. Sittemmin nimen suosio on hiipunut, ja se on annettu tällä vuosituhannella vain muutamille henkilöille.

Kaspian

Myönnetään, tässä vähän oikaistiin – paikkaa nimeltä Kaspian ei tiettävästi ole olemassa, mutta Venäjällä sijaitseva Kaspianmeri liippaa riittävän läheltä. Nimenä Kaspian tunnetaan parhaiten kenties C. S. Lewisin Narnian tarinat -kirjoista ja niiden pohjalta tehdyistä elokuvista. Nimen suosio suorastaan räjähti 2010-luvulla – liekö elokuvalla Prinssi Kaspian (2008) asian kanssa jotain tekemistä?

Kustavi

Kustavi on Lounais-Suomen saaristossa sijaitseva kunta, joka on nimetty kuningas Kustaa III:n mukaan. Kustavissa on mökkejä peräti kuusi kertaa enemmän kuin vakituisia asuntoja. Nimi Kustavi on ollut aina melko harvinainen, ja eniten sitä annettiin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä.

Maunu

Maunu on pikkiriikkinen kylä Pohjois-Ruotsissa, aivan lähellä Suomen rajaa. Nimeä Maunu annettiin vielä 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla sadoittain, mutta sittemmin sen suosio on laskenut. Tällä vuosikymmenellä pikku-Maunuja on nimetty yhteensä 10.

Nelson

Englanninkieliset paikannimet vilahtelevat kartalla ympäri maailman. Nelson-nimisiä paikkoja lieneekin myös muualla kuin Kanadassa, jossa nimeä kantaa noin 10 000 asukkaan kaupunki. Kautta aikain Suomessa nimi Nelson on annettu noin 250 poikalapselle ja myös muutamille tytöille.

Orlando

Floridassa sijaitseva Orlandon kaupunki on kuuluisa lukuisista huvi- ja teemapuistoistaan, joiden joukkoon lukeutuu myös Walt Disney World. Orlando-nimeä annettiin Suomessa varsinkin 1960–1990-lukujen aikana, enimmäkseen pojille.

Otava

Paitsi tähtikartastossa, myös Mikkelin seudulla on Otava-niminen paikka. Nimenä Otava on ollut suosittu etenkin viime vuosikymmenenä, jolloin sen sai nimekseen 500 poikaa.

Pietari

Itänaapurimme miljoonakaupunki Pietari on saanut nimensä tsaari Pietari Suuren mukaan. Suomessa nimellä Pietari on ollut kaksi kukoistuskautta: 1920–1930-luvuilla ja jälleen 1980–1990-luvuilla. Kautta aikain sen on saanut nimekseen lähes 6700 suomalaismiestä ja muutama nainenkin.

Rein

Rein on Keski-Eurooppaa halkova joki, jonka reitin varrelle osuvat muun muassa Sveitsi, Saksa, Ranska ja Alankomaat. Nimeä Rein annettiin ahkerimmillaan 1960–1980-lukujen välillä, jolloin sen sai nimekseen lähes 500 miestä. Tällä vuosituhannella nimeä on annettu enää harvakseltaan, alle kaksikymmentä kappaletta.

Salvador

Salvador on brasilialainen kaupunki, ja El Salvador on valtio Väli-Amerikassa. Sana salvador tarkoittaa pelastajaa tai vapahtajaa. Suomessa nimi Salvador on annettu yhteensä reilulle sadalle henkilölle, joista selvä enemmistö on miehiä.

Saku

Virossa sijaitseva Saku on tullut suomalaisille tutuksi ainakin oluttölkin kyljestä – sijaitseehan paikkakunnalla kuuluisa panimo. Nimeä Saku on annettu miehille eniten 1980–2000-luvuilla.

Simo

Lohesta tunnettu lappilaiskunta Simo sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Oulusta. Viime vuosituhannella lähes 14 000 poikaa sai nimekseen Simo.

Teijo

Varsinkin retkeilijät tuntevat hyvin Teijon alueen Salossa. Nimi Teijo oli 1960–1970-luvuilla suosituimmillaan, jolloin se annettiin nimeksi yli 1200 pojalle.

Sukupuolineutraalit paikannimet

paikannimet

Maailma on sinun, pikkuiseni!

Adria

Nimi Adria on harvinainen, sillä sitä on annettu Suomessa yhteensä alle 40 henkilölle. Adria on myös italialaiskaupunki.

Ivalo

Nimeä Ivalo on annettu varsin tasaisesti sekä miehille että naisille, yhteensä alle 70 henkilölle. Ivalo on Inarissa sijaitseva taajama.

Madeira

Portugalille kuuluva Madeiran saariryhmä inspiroi suomalaisia lyhyesti 1980–1990-luvuilla, jolloin Madeira annettiin nimeksi alle viidelle pojalle ja alle viidelle tytölle. Sitä ennen tai sen jälkeen nimeä ei ole tilastoissa näkynyt!

Melle

Kauniisti ääntyvä Melle on vuosikymmenten saatossa annettu muutamille lapsille, ensimmäisen kerran 1940–1950-luvuilla ja viimeksi 2010-luvulla. Melle on myös saksalainen kaupunki.

Neva

Nimi Neva on annettu yhteensä alle 50 henkilölle. Neva-joki halkoo Pietarin kaupunkia.

Oslo

Norjan pääkaupunki Oslo on inspiroinut muutamia vanhempia 1980–1990-luvuilla ja viime vuosikymmenellä, joten nimenä Oslo on erittäin harvinainen.

Paris

Ah, Pariisi – rakkauden kaupunki! Harvinaista nimeä Paris on annettu himpun verran enemmän tytöille kuin pojille.

Sevilla

Sevilla on tunnettu espanjalaiskaupunki. Nimi Sevilla on annettu Suomessa yhteensä alle 35 henkilölle.

Sievi

1900-luvun alussa Sievi oli selvästi naisten nimi, mutta nykypäivään tultaessa sitä on annettu varsin tasaisesti sekä tytöille että pojille. Sievin kunta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

Tokio

Japanin pääkaupunki Tokio on inspiroinut lapsen nimenä ensimmäisen kerran 1940–1950-luvuilla ja jälleen 2000-luvulla. Jää nähtäväksi, onko Suomessa muutama Tokio-niminen vauva olympiahuuman jälkeen!

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Lue myös: Kristalli, Safi vai Tim-Antti – 25 timanttisinta nimeä lapselle

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X