Suosikkibloggaaja Xenia Andersson-Sutton on kolmen pienen äiti: ”Minun ei tarvinnut ehdotella miehelleni lapsentekoa”

Xenia pyörittää kolmen pikkulapsen perhettä sekä uraa bloggaajana ja sisustussuunnittelijana. Paineet hellittävät, kun 106-vuotias mummo lämmittää häntä arvostavilla sanoillaan.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat Xenian kotialbumi
Väsymys on tuttu vieras pienen lapsen äideille ja niin myös Xenialle. Kuopus on ollut alusta asti hyvä nukkuja, mutta ajoittaiset yöhulinat ovat silti tuttuja.

Kolmen kuukauden ikäinen kuopus tuhisee juuri päiväuniaan Xenia Andersson-Suttonin, 31, ja hänen puolisonsa Jonathan Suttonin vaalean omakotitalon lastenhuoneessa. Kolmen pienen lapsen äidillä on takanaan useita katkonaisia öitä.

– Onneksi voin keittää ison kupillisen kahvia, ja puolisokin on vielä lomalla, Xenia huokaisee.

Valvomisista huolimatta elämä vauvan kanssa antaa paljon. Xenia jakaa monien vanhempien kokemuksen siitä, että kolmannen lapsen vauva-ajasta nauttii eri tavalla kuin ensimmäisen lapsen. Esikoinen on nyt 6-vuotias ja keskimmäinen 3-vuotias.

– En enää ole huolissani siitä, miten vauvaa käsitellään. Tai jos vauva itkee, en koe itseäni epäonnistuneeksi äidiksi. Itku on vauvan keino kommunikoida, että jonkin pitäisi olla toisin.

Xeniasta tuli äiti nuorena

Xenia’s day -bloggaajana ja sisustussuunnittelijana työskentelevä Xenia oli aina ollut varma siitä, että haluaisi perheen.

– En niinkään nuorempana miettinyt lapsikysymystä. Se oli vain sellainen itsestäänselvyys. Nuorempana kuitenkin oletin, että olisin yli kolmekymppinen tullessani äidiksi.

Kun Xenian ja Jonathanin seurustelu vakiintui parisuhteeksi, he eivät nähneet estettä, miksi lapsi ei saisi tulla jo aiemmin.

– Lapsihaave tuli kuin yhdestä suusta. Minun ei tarvinnut yrittää mitenkään ehdotella sitä. Mieheni on aina ollut hyvin lapsirakas ja toivonut saavansa lapsia jo kohtuullisen nuorena.

Esikoinen ilmoitti itsestään viikko sen jälkeen, kun Jonathan muutti Englannista Suomeen.

Xenia ulkoilemassa kahden lapsensa kanssa.

Ulkoilu on tärkeää koko perheelle, vaikka ulos lähteminen on toisinaan 3 pienen lapsen kanssa melkoinen projekti. Kuva: Xenian kotialbumi.

Kolmen lapsen perhearjessa riittää vipinää.

– Tällä porukalla menee helposti puolitoista tuntia ennen kuin pääsen aamulla lasten kanssa liikkeelle ja viemään esikoisen esikouluun.

Silti elämä on juuri sitä, mitä Xenia ja hänen miehensä ovat kaivanneet.

– Meillä molemmilla on vain yksi sisarus. Nautimme, kun saamme kutsua sukulaisia meille syömään ja kun talo täyttyy elämän äänistä.

Yhdessäolon riemu voittaa vaikeatkin hetket.

– Vaikka lapsista on välillä huolta ja heistä saa harmaita hiuksia, ajatus suurperheestä ja tulevaisuudesta on mieltä lämmittävä.

Perheeseen sopisi hyvin vielä yksi lapsi. Ajatusta neljännestä ei ole haudattu.

– Nälkä kasvaa syödessä. Ihan hyvin voisin vielä haluta lisää lapsia. Muutos kaksilapsisesta perheestä kolmilapsiseksi oli helpompi kuin edellinen perheenlisäys.

Esimerkiksi huono omatunto saattoi kalvaa Xeniaa, kun keskimmäinen oli vielä vauva eikä esikoiselle ollut leikkikaveria, kun hän imetti. Nyt vanhemmista lapsista on seuraa toisilleen.

Suurperheen hyvistä puolista voi olla myös vuosikymmentenkin päästä iloa.

– Jos saan lapsenlapsia, niin meillä voi olla paljon ihmisiä saman pöydän ympärillä. Se on todella idyllinen ajatus.

Xenian esikoinen keksii leikkejä silloinkin, kun pikkuveljestä tai naapuruston lapsista ei ole leikkikaveria. Kuva: Xenian kotialbumi.

Isoäidin arvostus lämmittää Xenian sydäntä

Xenian oma isoäiti on 106-vuotias. Mummo ilahtuu joka kerta nähdessään suvun nuorimpia, ja hänellä onkin jo liuta lapsenlapsenlapsia.

– Kävimme meidän uusimman tulokkaan kanssa juuri moikkaamassa häntä. Hän aina ihmettelee, miten jaksan tehdä kolmen pienen lapsen kanssa omaa uraa, Xenia kertoo.

– Lämmittää mieltä kuulla noin iäkkään ja paljon nähneen ihmisen suusta, että hoidan hommani hyvin. Äitiydessä sitä asettaa itselleen usein paineita, joten positiiviset kommentit tuntuvat aina hyvältä.

Isoäiti on kertonut Xenialle tarinoita siitä, millaista elämä oli silloin, kun hän hoiti lapsiaan kotirouvana. Isoäidiltä Xenia on myös saanut tukea omaan vanhemmuuteensa: maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

– Tänä päivänä on valtavasti tarjolla kasvatusoppaita, -neuvoja ja -vinkkejä. Se on hyvä, mutta toisaalta ne saattavat lisätä paineita. Lasten kasvatuksessa pääsee pitkälle jo pelkästään klassisella rajoja ja rakkautta -menetelmällä.

Lue myös: Kotiäidin burn out – 9 armollista oivallusta, joilla estät sen

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä

Pysy kartalla ja tilaa Kaksplussan uutiskirje

X