Vauva 09.01.2022 Päivitetty 29.05.2023

Nämä ovat Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen – asiantuntija kertoo, miksi

Kokosimme yhteen kaikkien aikojen suosituimmat nimet. Asiantuntija arvioi, miksi juuri ne ovat suomalaisten suosiossa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Tässä ovat Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen!

Lue myös: 7 asiaa, joita kannattaa miettiä vauvan nimeä valitessa

Suosituimmat miesten nimet kautta aikojen

 1. Juhani
 2. Johannes
 3. Olavi
 4. Antero
 5. Tapani
 6. Kalevi
 7. Tapio
 8. Matti
 9. Mikael
 10. Ilmari

Suosituimmat naisten nimet kautta aikojen

 1. Maria
 2. Helena
 3. Johanna
 4. Anneli
 5. Kaarina
 6. Marjatta
 7. Anna
 8. Liisa
 9. Annikki
 10. Sofia

Suosion syyt

Yllätyitkö?

Listoja tarkastellessa on syytä huomioida, että mukaan on laskettu ensimmäisten etunimien lisäksi toiset ja kolmannet etunimet. Jälkimmäisiä etunimiä on luonnollisesti ensimmäisiä nimiä enemmän.

– Jälkimmäiset nimet ovat usein perinteisiä, ja ne pysyvät suosittuina vuosikymmenestä toiseen, huomauttaa nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala Helsingin yliopistosta.

Jälkimmäisten etunimien kestosuosiota selittää ainakin se, että niissä usein ilmennetään perhesuhteita. Niinpä kaikkien aikojen suosituimmat nimet pysyvät melko samoina.

– Pojanpojalle annetaan usein isoisän nimi, tyttärentyttärelle isoäidin nimi, Saarelma-Paukkala luonnehtii.

Nimimuodin vaihtelut näkyvät enemmänkin etunimissä.

– Ensimmäisten etunimien antaminen on sen sijaan ollut huomattavasti vapaampaa ja kokeilevampaa, ja siksi niiden joukossa on paljon enemmän uudempia ja modernimpia nimiä.

Lue myös: Ne niin tutut ysärinimet! Nämä 1990-luvun suosikkinimet kelpaavat nyt vauvoillekin – ja nämä eivät

Nimien alkuperästä

Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen ovat monesti kristillisperäisiä. Naisten nimien osalta näin on poikkeuksetta, Minna Saarelma-Paukkala huomauttaa.

– Kristinuskolla on ollut vahva vaikutus suomalaisten etunimistöön. Monista kristillisperäisistä nimistä on meillä myös luotu suomalaisten suuhun sopivia variantteja, jotka ovat olleet käyttökelpoisia sukupolvelta toiselle.

Raamatun nimistä Maria on kristillisten juurien selvin ilmentymä, ja Marjatta on sen suomalainen nimiasu. Kahdeksatta sijaa pitävä Liisa on puolestaan Elisabetin lyhennelmä.

– Nimi Anna ja sen suomalaiset nimiasut Anneli ja Annikki taas viittaavat Neitsyt Marian äitiin Annaan, jota ei tosin mainita Raamatussa vaan kristillisessä perimätiedossa.

suosituimmat nimet kautta aikojen

Neitsyt Maria ja hänen äitinsä Anna ovat innoittaneet suomalaisnaisten nimistöä.

Helena, Sofia ja Katariinasta muotoutunut Kaarina ovat sen sijaan varhaiskirkon naispyhimyksiä.

Miestenkin nimistä valtaosa on kristillistä alkuperää. Monet niistä ovat olleet käytössä jo keskisajalla, Saarelma-Paukkala toteaa.

– Miesten listalla Raamatusta saatuja nimiä ovat Johannes ja sen suomalainen nimiasu Juhani. Antero viittaa Uuden testamentin Andreakseen, Tapani varhaiskristilliseen marttyyriin Stefanukseen, Matti pohjaa Raamatun Matteukseen ja Mattiakseen, ja Mikael on arkkienkelin nimi. Myös Olavi on omaksuttu Suomeen jo keskiajalla, ja se viittaa Norjan Olav-kansallispyhimykseen.

Kalevi, Tapio ja Ilmari ovat kuitenkin muinaissuomalaista alkuperää. Ne tulivat suosituiksi Kalevalan vaikutuksesta 1800-luvulla, jolloin kansallisuusaate oli Suomessa voimissaan.

– Silloin ajatuksena oli, että suomalaisille tulisi antaa suomalaiset etunimet. Käyttöön tuli myös sellaisia suomenkielisiä nimiä kuin Usko, Toivo, Rauha ja Tyyne.

Lue myös: Suuret ikäluokat eivät olekaan vain Raimoja ja Ritvoja – 25 ”mummosukupolven” nimeä, joita taas annetaan vauvoille

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto, Minna Saarelma-Paukkalan haastattelu

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X