Vauvan kehitys 15.12.2019 Päivitetty 29.02.2024

Sylissä paras – Vauvan motorinen kehitys: 1 kk ja 2 kk

Vauvan vartalonhallinta kehittyy, kun pidät ihan pikkuista sylissä ja annat hänen aistia kosketustasi.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Jo äitinsä vatsassa ollessaan vauva harjoittelee liikkumista. Vauvan motorinen kehitys on alkanut! Monet äidit odottavatkin malttamattomina vauvan liikkeiden tuntemista. Mutta mitä liikkeitä vauva ottaa ensimmäisenä haltuun, kun tupsahtaa maailmaan?

Vastasyntynyt vauva kääntelee päätään molempiin suuntiin, oikealle ja vasemmalle. Pään hallinta on kuitenkin vielä vaikeaa kehittymättömillä niskalihaksilla.

Välillä vauva saattaa täristä voimakkaasti, mutta kyseessä ei yleensä ole mitään vakavaa. Vauvan motorinen kehitys on vasta aluillaan, ja värinä saattaakin olla merkki esimerkiksi pyrkimyksestä saada toivomansa asia.

Nyrkit ovat pikkuvauvoilla kiinni hyvin tavallisesti vielä yksikuisinakin.

Vauvan iholla on paljon hermopäätteitä, ja vauvat ovatkin herkkiä kosketukselle. Vauvan fyysinen hellittely ja lähellä pitäminen edistävät vauvan motorista kehitystä mutta myös psyykkistä kasvua ja myönteistä kehonkuvaa. Syli ja läheisyys ovat siksi tärkeitä paitsi ensikuukausina, myös koko lapsuuden ajan.

Vauvan motorinen kehitys tapahtuu vuorovaikutuksessa häntä hoivaavan aikuisen kanssa. Kun vauvalle jutellaan, häntä kosketetaan ja pidetään sylissä, alkaa vauvan vartalon hallinta kehittyä. Hän oppii pian tuomaan pään ja kädet vartalon keskilinjaan.

Lue myös: Kuukauden ikäinen vauva hakee vielä päivärytmiään – näin neljäviikkoinen kasvaa ja kehittyy

Vauvan motorinen kehitys 2kk

Kahden kuukauden iässä nyrkit alkavat aueta, ja vauva laittaa niitä välillä suuhunsa. Näin vauva alkaa harjoitella käsiensä löytämistä. Vauva pystyy jo melko hyvin kannatella päätään, kun hän on vatsallaan tai pystyasennossa sylissä.

Niska tarvitsee kuitenkin vielä tukea, sillä äkkinäisissä liikkeissä se saattaa retkahtaa.

Kun vauvaa nostaa käsistä selinmakuulta, pää tulee viimeisenä, mutta ei kuitenkaan niin retkottaen kuin vastasyntyneenä.

Lue myös: Vauvan motorinen kehitys 3 kk, 4 kk ja 5 kk – pieni, kiepsahteleva helikopteri

Lähteet: Lastenneuvolaopas, Suomalainen vauvakirja (Matilda Katajamäki ja Outi Gyldén)

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X