Kotona voi testata, onko lapsen juomapullo turvallinen – Tukesin testissä yksi kymmenestä pullosta oli lapselle vaaraksi

Lasten juomapullojen kemialliseen riskiin voi vaikuttaa itsekin. Tässä ohjeet, miten vanhempi voi arvioida pullon turvallisuutta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Suomen markkinoilla olevat lasten juomapullot joutuivat vuonna 2021 tiukkaan testiin, eivätkä tulokset olleet parhaat mahdolliset. Yhdessä pullossa todettiin niin vakava vaara, että se piti vetää pois markkinoilta.

Lue myös: Mitä laki sanoo lasten turvaistuimista – ja miten se eroaa Liikenneturvan suosituksista?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) julkaisi tammikuussa 2022 tiedotteen, jossa paitsi kerrotaan testauksen tulokset, myös annetaan yleisiä ohjeita lapsen juomapullon turvallisuuden varmistamiseksi.

Testaus suoritettiin yhteistyössä Ruokaviraston kanssa. Testissä oli 10 erilaista lapsille tarkoitettua muovista juomapulloa.

Lasten juomapullot turvallisuustestissä

Tukesin julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että pulloja testattiin mekaanisten, kemiallisten ja rakenteellisten uhkien varalta. Tällaisia ovat esimerkiksi vaarallisten aineiden liukeneminen juomaan, pienet irtoavat osat, sormiloukun vaaran aiheuttavat osat sekä vaaraa aiheuttavat narut ja silmukat.

Kaikki testatut lasten juomapullot täyttivät kemialliset vaatimukset, eli yhdestäkään pullosta ei siirtynyt juomiin haitallisia aineita.

Lue myös: Kuva: Pienen pieni delfiini turpoaa jättimöykyksi, myös vatsassa – Tukesin ylitarkastaja listaa 5 vaarallisinta lelua

Testin myötä löydettiin kuitenkin yksi pullo, joka päätettiin vetää pois markkinoilta vakavan turvallisuuspuutteen vuoksi. Vetotestissä pullon suukappale irtosi aiheuttaen tukehtumisvaaran.

Vaaralliseksi todettu pullo on nimeltään ZEFAL LITTLE Z 350 ml. Kuvan ja lisätietoja pullosta saa Tukesista. Tuotteen ostajia kehotetaan luopumaan pullon käytöstä välittömästi sekä palauttamaan sen ostopaikkaan.

Näin testaat, onko pullo asianmukainen

Vaikka lasten juomapullot todettiin testissä kemiallisesti turvallisiksi, kemialliseen riskiin voi vaikuttaa kotonakin.

– Kuluneet ja pinnaltaan rikkinäiset pullot kannattaa hävittää ja korvata uudemmilla ja ehjillä pulloilla, Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Virtanen ohjeistaa  tiedotteessa.

Lisäksi Virtanen huomauttaa, että juomapullojen pakkausmerkintöjä täytyy noudattaa. Kaikkia pulloja ei esimerkiksi saa laittaa mikroaaltouuniin.

Ennen kuin vanhempi antaa juomapullon lapselle suuhun, on syytä tarkistaa, ettei pullon korkin suukappale irtoa.

Lasten juomapullot ovat markkinoilla ilman viranomaisten ennakkotarkistusta, ja niiden turvallisuudesta ovat vastuussa valmistajat, maahantuojat ja jakelijat. Viranomaiset valvovat pullojen turvallisuutta vain pistokokeenomaisesti.

Jos jossain juomapullossa havaitsee itse puutteita, voi siitä tehdä ilmoituksen Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle.

Lue myös: Elisa soseutti ja pilkkoi vielä 3-vuotiaallekin kaiken – ”Pelkäsin joka aterialla, että lapsi tukehtuu”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X