Vaatteet ja varusteet 30.04.2021 Päivitetty 29.10.2021

Ota nämä asiat huomioon, kun hankit lapselle potkupyörän – oikeaa kokoa ei katsota lapsen pituudesta

Moni perhe miettii potkupyörän hankintaa juuri nyt. Lapsiperheiden keskuudessa suositun Lapsi pyöräilee -Instagram-tilin pitäjä kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hankitaan lapselle potkupyörää.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Potkupyörä on loistava tapa tutustuttaa lapsi pyöräilyyn, sillä potkiksen avulla tasapainon opetteleminen sujuu polkupyörää helpommin.

– Oli lapsi minkä ikäinen tai kokoinen tahansa, tasapaino kannattaa hakea potkupyörällä ennen ensimmäiseen polkupyörään siirtymistä. Jarrullinen potkupyörä valmentaa lasta polkupyöräilyyn myös jarruttamisessa, koska lapsi oppii silloin jarruttamisen jo ennen polkupyöräilyä. Jarru myös luultavasti säästää kenkiä, kertoo Tuomas Rytky suositun @lapsipyöräilee -instatilin takana.

IG-tilillä kerrotaan hyviä pyöräilyvinkkejä lapsiperheille. Rytky on pitkäaikainen pyöräilyharrastaja.

Potkupyörän valinnassa tärkein kriteeri on pyörän oikea koko.

– Lapselle hankitaan helposti joko liian pieni tai iso pyörä, koska ”naapurilta sattui löytymään sopiva” tai ”haluttiin hankkia pyörä, jossa olisi vähän kasvuvaraa”. Väärän kokoisella pyörällä ajaminen on hankalampaa, ja pyöräilyn opettelu sujuu silloin tahmeammin.

Potkupyöräksi edullinen markettipyörä tai kallis laatupyörä

Edullisemmat vaihtoehdot, kuten Jupiterin ja Stigan potkupyörät ovat raskaampia kuin laadukkaampien merkkien potkikset. Potkupyörien laakerit, gripit ja istuin voivat myös olla niissä laadultaan heikompia.

– Markettipyörien myyntivalttina on niiden edullinen hinta, Tuomas tietää.

Laatuun satsaaminen palkitsee, oli sitten kyse potku- tai polkupyörästä. Hyviä laatumerkkejä ovat Suomen myydyin potkupyörämerkki Strider sekä Frog, Puky, Islabikes, Woom, Early Rider ja Vitus. Rytky itse on yhteistyössä Frogin kanssa.

– Laatupyörän jälleenmyyntiarvo on aina markettipyörää huomattavasti parempi. Markettipyöristä voi olla jopa hankala päästä eroon, kun taas laatupyörän jälleenmyyntiarvo on ennallaan vielä kahden vuoden käytön jälkeen.

Muista nämä asiat, kun hankit lapselle potkupyörän:

1. Oikea koko.

Potkupyörän oikea koko määrittyy mittaamalla lapsen jalan sisämitta. Se onnistuu helposti niin, että lapsi seisoo jalat vierekkäin seinää vasten ja nostaa kirjan niin ylös jalkovälissä kuin mahdollista.

Sitten mitataan pituus lattiasta kirjan yläreunaan. Pyörävalmistajilla on mittataulukoita, jotka pitävät yleensä hyvin paikkansa.

2. Potkupyörän keveys.

On ehdottoman tärkeää, jotta pyörällä liikkuminen olisi lapselle mahdollisimman vaivatonta. Lapsi ei jaksa potkutella ylämäkiä tai nostaa pyörää, jos potkupyörä on hänelle liian raskas. Pyörän paino vaikuttaa myös siihen, kuinka pitkään lapsi jaksaa ajaa.

3. Käsijarru.

Potkupyörissä on sekä jarruttomia että jarrullisia versioita. Paras vaihtoehto on potkupyörä, jossa on käsijarru takapyörään.

Jarrullisen potkupyörän avulla lapsi voi oppia jarruttamaan jo ennen pyöräilyn aloittamista. Jarru säästää lapsen kenkiä, jotka voivat potkutellessa kulua, jos lapsi jarruttaa pelkästään kengillä.

4. Ei lisävarusteille.

Turhia lisävarusteita ei kannata lapsen pyörään hankkia, koska ne vain lisäävät pyörän painoa ja hankaloittavat ajamista. Jos pyörässä on kori, lapsi voi pyörällä kaatuessaan satuttaa itsensä siihen.

5. Ilmakumi- vai vaahtokumirenkaat?

Potkupyörissä on sekä ilmakumi- että vaahtokumirenkaisia vaihtoehtoja. Ilmakumirenkaat ovat hieman pehmeämmät ja niissä on parempi pito. Vaahtokumirenkaat ovat puolestaan kevyemmät, eikä niissä ole puhkeamisvaaraa.

6. Kypärän valinta.

Kypärää ei kannata koskaan ostaa sovittamatta, se saattaa muuten osoittautua aivan väärän kokoiseksi.

Lue myös: Milloin vauva voi matkustaa vanhemman polkupyörän kyydissä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X