Vaatteet ja varusteet 18.12.2021 Päivitetty 18.01.2022

Vaunuihin kiinnitettävät hytkyttäjät houkuttavat vauvojen nukuttamisessa – mutta koukuttuuko lapsi niihin helposti?

Jos hytkyttelystä tulee nukahtamisrutiini, vauvan voi olla vaikea rauhoittua myöhemmin unille ilman liikettä.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Kohdussa yhdeksän kuukauden ajan vauvat tottuvat jatkuvaan keikutukseen. Liike onkin myös syntymän jälkeen heidän luonnollinen olotilansa, toteaa terveydenhoitaja ja uniohjaaja Sari Tammikari.

Liikkeen rauhoittava vaikutus ei katoa kuukausien ja vuosien myötä –  uni tulee vielä aikuisellakin nopeasti silmään vaikka riippukeinussa tai tasaisesti hytkyttävässä junassa.

Liike on myös ikiaikainen rauhoittelukeino. Jo kauan ennen vaunuja, sittereitä tai jumppapalloja lapset on nukutettu liikkeen avulla.

– Ennen vanhaan vauvat laitettiin kehtoihin. Äiti pystyi kiikuttelemaan kehdossa lastaan samalla, kun vaikka neuloi, Tammikari kertoo.

Lue myös: Uniohjaajan vinkit auttoivat 6 viikossa – Luka-vauva, 8 kk, nukkuu nyt täysiä öitä

Mahdollisimman varhain tilalle muut nukutusrutiinit

Kehtojen keikuttajat hämmästyisivät, jos tietäisivät, miten tänä päivänä keikutus onnistuu: esimerkiksi moottoroitujen sänkyjen tai vaunuihin kiinnitettävien hytkyttäjien avulla.

Tällaiset keksinnöt voivat tuntua joissain vauvaperheissä arjen ja unien pelastajilta. Niiden varjopuolena on kuitenkin mahdollinen koukuttuminen.

– Joskus hytkyttely voi jäädä nukahtamisrutiiniksi. Silloin vauvan voi olla vaikea rauhoittua unille ilman liikkeen tuomaa tyynnyttävää stimulaatiota, selittää Neuvokkaan perheen asiantuntijatiimi.

Siksi vauva kannattaakin pikku hiljaa opettaa pois tästä rutiinista ja etsiä tilalle muita hyviä tapoja rauhoittumiseen. Samankaltaisena toistuvat rutiinit tuovat turvaa nukahtamisen hetkiin.

– Voi kokeilla vaikka hierontaa, tuttuja toistuvia unilauluja ja -sanoja tai musiikkia, Neuvokkaasta perheestä ehdotetaan.

Noin 4–6-kuukauden iässä poisopetteluun olisi optimaalisin aika, selittää uniohjaaja Tammikari.

– Helpointa olisi neljän kuukauden kohdalla alkaa vierottaa vauvaa. Lempeästi, asteittain vähentää liikettä nukuttamisessa.

Hän vertaa vähentämistä tassuttelu-unikouluun, jossa alussa silitellään ja pidetään kättä lapsen päällä nukahtamiseen asti ja hiljalleen lopetetaan se aina aikaisemmin.

Vauva kannattaa opettaa pikku hiljaa irti hytkyttelyrutiinista ja etsiä tilalle muita hyviä tapoja rauhoittumiseen.

Vaunut eivät ole kestävä ratkaisu kasvavalle lapselle

Kukaan ei voi pidemmän päälle turvautua vaunujen hytkyttäjiin, vaikka ne mahdollistaisivatkin tässä hetkessä vaikkapa nukutusvaunulenkkien jättämisen väliin.

Kasvaessaan lapsi ei edes mahdu vaunuihin nukkumaan. Sama koskee esimerkiksi kantoreppua, mikä on monessa perheessä erityisesti vatsavaivoista kärsivän vauvan nukutuskeino.

Uniassosiaatiosta luopuminen voi olla vaikeaa, ja haasteisiin kannattaakin varautua.

– Vauva saattaa huutaa ja protestoida jonkin aikaa, ja siksi moni ei haluaisi luopua totutuista tavoista. Mutta vanhemman lapsen kohdalla luopuminen on vielä vaikeampaa, Tammikari ohjeistaa.

Lue myös: Kuopuksen yöheräily oli suistaa Lehmusvesien perheen uupumukseen: ”Liimasin vaahtomuovin paloja vaunujen renkaisiin”

Voivatko kaikki vauvat oppia rauhoittumaan itsekseen?

Jotkut vauvat kuitenkin osaavat alusta asti rauhoittua itsekseen: esimerkiksi pinnasänkyyn yöunille, kun heidät väsyneinä laskee sinne.

– Itsekseen rauhoittuminen on yksilöllinen ominaisuus. Vauvat ovat erilaisia. Ei ole kristallipalloja, joista nähtäisiin, miksi joku tarvitsee nukuttamista ja joku ei.

Tammikari myös toteaa vanhempien tottuneen ajatukseen, että vauvoja täytyy nukuttaa, vaikka aina ei todellisuudessa tarvitsisi.

Hän viittaa brittiläisiin uniasiantuntijoihin Heather Turgeoniin ja Julie Wrightiin, jotka ovat kirjoittaneet tunnetun kirjan The Happy Sleeper. Sen mukaan lapsilla on sisäsyntyinen kyky nukahtaa itse, mutta vanhemmat monesti häivyttävät sen pois omalla toiminnallaan.

Tammikari ei tosin ole tästä näkemyksestä täysin samaa mieltä.

– On lapsia, jotka tarvitsevat liikkeen pystyäkseen rauhoittumaan, hän korostaa.

– Itse ohjatessani vastasyntyneiden vanhempia kannustan aina siihen, että he kokeilevat, nukahtaisiko vauva itsekseen. Mutta jos se ei onnistu, sitten vauvaa avustetaan siinä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X