Aatto, Nietos, Tiuku… 20 kaunista nimeä jouluvauvalle

Joulu on monien mielestä vuoden parasta aikaa. Aivan erityisen joulusta tekee lapsen syntymä.

Teksti Maria Mäkituomas
Kuvat iStock
jouluvauva
Maailman paras joululahja!

Odotatko lasta syntyväksi joulun alla?

Kaksplus listasi 20 jouluvauvan nimeä, jotka paitsi kuulostavat kivalta, myös kauniisti kuvastavat lapsen syntymäajankohtaa.

Lue myös: Vuodenaikanimi lapselle? Katso 40 ihanaa nimeä syys-, talvi-, kevät- ja kesävauvalle!

Nimet jouluvauvalle

Aatto

Suomalaisen joulun kohokohta on jouluaatto. Poikien nimi Aatto eli huippukauttaan 1900-luvun ensi vuosikymmenillä, mutta nimeä on annettu 2000-luvullakin melkein kolmesataa kappaletta.

Gabriel

Nimen kantajista kuuluisin lienee enkeli Gabriel, jolla on keskeinen rooli Raamatun Luukkaan evankeliumissa. Nimeä on annettu 1800-luvulta asti etenkin miehille. Yhteensä nimen on saanut noin 6800 henkilöä.

Carol

Englannin kielessä Christmas carol tarkoittaa joululaulua. Vielä 1940–1970-lukujen aikana nimeä Carol annettiin jonkin verran myös miehille, mutta enemmistö nimen kantajista on naisia. Yhteensä Carol-nimisiä on reilut parisataa.

Havu

Ei kransseja tai kuusta ilman havuja! Etenkin poikien nimeksi vakiintunut Havu ilmaantui tilastoihin 1980-luvulla. Suosituimmillaan nimi on ollut viime vuosikymmenellä, jolloin nimen sai noin 90 henkilöä.

Kaneli

Erityisesti tytöille annettu nimi Kaneli tuli toden teolla muotiin 2000-luvulla. Yhteensä nimen kantajia on alle kaksisataa.

Klaus

Joulupukista muistuttava Klaus oli suosituimmillaan 1940–1970-luvuilla, ja nimeä kantaa yhteensä yli 400o miestä. Claus on selvästi harvinaisempi alle kolmellasadalla kantajallaan.

Lue myös: ”Menepäs pukki kotiin siitä!” – Lasten hulvattomat kommentit joulupukille

Lahja

Jouluvauvaa parempaa lahjaa eivät vanhemmat voi saada. Nimeä Lahja annettiin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä sadoittain miehillekin, mutta sittemmin se on vakiintunut naisten nimeksi.

Lumi

Vielä 1900-luvulla nimi Lumi oli jokseenkin harvinainen, mutta 2000-luvulla nimi moninkertaisti suosiotaan. Tällä vuosituhannella Lumiksi on nimetty yhteensä yli 4400 lasta, joista selvä enemmistö on tyttöjä.

Manteli

Puurolautasen onnenkantamoisella on pehmeä äänneasu, mikä on innostanut vanhempia nimeämään etenkin tyttöjä Manteliksi. Suosituimmillaan nimi on ollut 2010-luvulla.

Neilikka

Myös joulun suosikkimauste on vakiintunut tyttöjen nimeksi. Neilikka-nimisiä on yhteensä 54, ja liki puolet heistä sai nimensä 2010-luvun aikana.

jouluvauva

Torkkuuko tässä kenties Aatto, Havu tai Noel?

Nietos

On hanget korkeat nietokset! Nimi Nietos on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla. Nimeä annettiin muutamia kappaleita jo 1980–1990 lukujen aikana, mutta viime vuosikymmenellä sen sai nimekseen jo 32 poikaa ja pari tyttöäkin.

Niko

Tunnetko Niko-nimisen henkilön? Todennäköisimmin hän on syntynyt 1980–1990-lukujen aikana, jolloin nimeä annettiin melkein 12 000 kappaletta. Niko juurtaa Nikolaus-nimestä, jonka kuuluisin kantaja, Pyhä Nikolaus, on eräänlainen joulupukin esikuva.

Noel

Ranskankielinen sana Noël tarkoittaa joulua. Nimen Noel suosio räjähti 2010-luvulla. Silloin Noeliksi nimettiin liki 2700 poikaa – lähes neljä kertaa enemmän kuin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Lue myös: Kauneimmat vanhat nimet 100 vuoden takaa, joita annetaan nyt syntyville vauvoille

Pyry

Nimi Pyry ilmaantui tilastoihin ensi kerran 1920-luvulla, jolloin se vielä oli erittäin harvinainen nimi yhdeksällä kantajallaan. Suosituimmillaan nimi on ollut vuosina 2000–2009, jolloin uusia kantajia oli jo lähes 1350.

Seimi

Seimi on todellinen nimiharvinaisuus, joka on annettu 1800–1910-lukujen aikana muutamille henkilöille – ja jälleen muutamille 1960–1970-luvuilla. Sen jälkeen nimeä ei ole näkynyt tilastoissa.

Sylvia

Yksi rakastetuimmista suomalaisista joululauluista on Sylvian joululaulu. Sylvia-nimen huippuvuosia elettiin 1900–1910-luvuilla, jolloin Sylviaksi nimettiin yli 5800 naista.

Tapani

Joulupyhistä viimeinen on 26. joulukuuta vietettävä tapaninpäivä. Nykyvauvoilla Tapani on suosittu etenkin toisena tai kolmatena nimenä, paljastaa vuoden 2020 suosituimmat etunimet -tilasto. Tapani yltää kaikkien poikien etunimien suosiojärjestyksessä sijalle 15.

Tiuku

Nimen Tiuku suosio kukoisti tälle vuosituhannelle siirryttäessä, jolloin sen sai nimekseen 50 tyttöä kahden edellisvuosikymmenen 13:n sijaan.

Tuomas

Hyvä Tuomas joulun tuopi! Tuomaksen päivää vietetään 21. joulukuuta. Nimi oli suosituimmillaan 1980–1990-luvuilla, jolloin Tuomakseksi nimettiin yli 15 000 poikaa.

Tähti

Tähti on aina ollut harvinainen nimi, jota kuitenkin alettiin antaa enenevissä määrin varsinkin naisille 1980-luvulta lähtien. Yhteensä nimen kantajia on reilut sata.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Lue myös: Kauneimmat sukupuolineutraalit nimet – Eeri, Kaiho, Selmi ja 17 muuta nimeä, jotka eivät katso sukupuolta

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä