Vauva 20.04.2022 Päivitetty 29.05.2023

Ota apu vastaan ja 6 muuta vinkkiä vauvan ensimmäisiin päiviin

Kokosimme vinkkejä, jotka auttavat vauvan ensimmäisissä päivissä kotona. Mitä asioita lisäisit itse listaan?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Elämää vastasyntyneen vauvan kanssa ei voi suunnitella valmiiksi, mutta siihen voi valmistautua. Valmistautuminen tuo uudessa elämäntilanteessa varmuutta ja toki myös konkreettista helpotusta.

Lue myös: Oi vauvavuosi – 9 asiaa, jotka oikeat äidit tekisivät nyt toisin

Keräsimme alle vinkkejä, jotka sujuvoittavat tavalliseen arkeen kiinnittymistä.

1. Ruokavarasto kuntoon

Kun synnytys lähestyy, tee isoja annoksia ruokaa ja pakasta niistä osa. Sinunkin täytyy muistaa syödä, vaikka vauvanhoito on ympärivuorokautista puuhaa.

Voit hankkia varastoon ruokia, jotka eivät juuri vaadi valmistusta: smoothieita, pähkinöitä tai välipalapatukoita. Niin myös hektisimpinä päivinä sinulla on ravintoa käden ulottuvilla.

2. Kotisiivous etukäteen

Odotuksen loppupuolella voimat suursiivoukseen eivät todennäköisesti riitä. Voisiko joku läheinen tulla apuun lasketun ajan lähestyessä? Tai mitä jos palkkaisit siivousfirman tekemään visiitin ennen sairaalasta kotiutumista?

Lue myös: Salainen kaappisotkija vai tahrojen kauhu? Testaa, millainen siivooja olet

Sairaalasta on ihanaa tulla siistiin kotiin. Ajatukset eivät harhaile tekemättömissä kotitöissä, vaan voit täysillä keskittyä vauvaan. Vaippojenvaihtokin on mukavampaa suorittaa, kun ei ensin tarvitse raivata laskutilaa!

3. Ota apu vastaan

Kukaan ei ole seppä syntyessään, ei  edes tuore vanhempi. Kaikkea ei siis tarvitse osata heti, eikä kaikesta uudesta tarvitse selviytyä yksin.

Jos läheisesi tarjoaa apua vauvan ensipäivinä, älä kieltäydy avusta siksi, että yksin pärjääminen olisi jollain tavalla hienompaa.

Jossain askareessa auttaminen tai vaikka pari tuntia esikoisen hoitamista mahdollistavat enemmän kahdenkeskistä aikaa vauvan kanssa. Ja jos joku katsoo vähän aikaa vauvan perään, saat hengähtää hetken.

4. Uskalla myös kieltäytyä

Sukulaiset ja ystävät odottavat innolla, milloin he pääsevät tapaamaan vastasyntynyttä. He saattavat vihjailla odottavansa kutsua pian, tai he voivat jopa kutsua itsensä kylään.

Lue myös: Onko isovanhemman käytös kontrolloivaa ja manipuloivaa? Kyse voi olla toksisesta isovanhemmuudesta – näin sen tunnistaa

Kieltäydy rohkeasti, jos sinusta tuntuu siltä, että vielä ei ole sen aika. Läheiset ehtivät tapaamaan vauvan myöhemminkin.

Etusijalla ovat kotiutuminen sekä vauvan ja vanhemman hyvinvoinnista huolehtiminen, ei toisten miellyttäminen. Myös ei-toivotusta avusta saa kieltäytyä.

5. Tiedotusasiaa

Lähi- ja tuttavapiiri on ymmärrettävästi innoissaan uudesta tulokkaasta. Kyselyjä synnytyksen kulusta ja vauvan voinnista on takuulla luvassa.

Viestien tulva voi pahimmillaan alkaa ahdistaa – milloin ihmeessä ehtii vastaamaan näihin kaikkiin?

Ensimmäisinä päivinä voi hyvillä mielin keskittyä vain vauvaan. Kaiken muun ehtii myöhemmin.

Valitsemilleen ihmisille voi lähettää viestin, jossa kerrotaan perheen ja vauvan vointi yleisellä tasolla ja esimerkiksi vauvan syntymämitat. Viestin lopulla voi ystävällisesti mainita, että perhe rauhoittuu nyt kotiin ja että olet yhteydessä, kun voitte jutella lisää tai ottaa vastaan vierailijoita.

Näin tiedonjanoiset saavat kaipaamiaan yksityiskohtia ja vanhemmat kaipaamaansa rauhaa.

6. Kuljeta kätevästi

Aivan alussa uusi rytmi hakee uomiaan ja aivan arkipäiväisetkin asiat menevät uusiksi. Kodin pihalla tai suihkussa ei välttämättä enää noin vain piipahdeta nopeasti, kun vauva pitää ottaa mukaan.

Lue myös: Millainen on hyvä kantoreppu? Pelkkä ergonomisuus ei riitä, kun etsitään pitkäikäistä ja käyttöön varmasti päätyvää vaihtoehtoa

Vauva onkin kätevää sijoittaa kotona kantokoppaan tai -liinaan, jos kodin sisällä tulee liikuttua paljon esimerkiksi yläkerran ja alakerran välillä. Kantoväline vapauttaa myös kätesi pyykkien lajitteluun tai tiskikoneen tyhjentämiseen.

7. Palkitse itseäsi

Osta pakastimeen paketti suosikkijäätelöäsi, varaa aika kasvohoitoon tai keksi jotain muuta, mitä odottaa. Vaikka vauva on ihana ja hän vaatii paljon huomiotasi, sinulla on yhä oikeus rentoutumiseen ja omaan aikaan!

Vauva-arki on intensiivistä, ja siinä samassa pitäisi toipua raskaudesta ja synnytyksestä. Niinpä kaikki pienetkin asiat, jotka auttavat sinua voimaan hyvin, ovat tekemisen arvoisia.

Lähde: Mom.com

Lue myös: Oletko keskivertoa lepsumpi vai tiukempi kasvattaja? Testaa, toimitko 10 tilanteessa samoin kuin useimmat muut vanhemmat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X