Vauvan kehitys 16.09.2019 Päivitetty 25.10.2022

Unirytmin oppiminen viivästyy joka neljännellä vauvalla – syntymäkuukausi vaikuttaa

Kolmen kuukauden ikäinen nukkuu yleensä noin kaksi kolmasosaa unistaan yöllä. Osalla vauvoista unirytmi kuitenkin viivästyy. Syntymävuodenaika vaikuttaa, mutta vanhemmatkin voivat tehdä paljon.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Unirytmin kehitys viivästyy joka neljännellä kolmikuisella vauvalla, kertoo kotimainen tutkimus. Unirytmin korjaus vaatii pieniä arkisia päätöksiä.

– Niillä vauvoilla, joilla unirytmin kehitys on jäljessä, on enemmän uniongelmia kuin muilla, selventää tutkija ja dosentti Juulia Paavonen Helsingin yliopistosta.

– Heidän on vaikeampi asettua iltaisin nukkumaan, ja kun he heräävät yöllä, heitä on vaikeampi rauhoittaa takaisin yöunille. Usein vanhemmat kokevat raskaana juuri sen, jos vauva ei nuku öisin.

Tutkimustyön lisäksi Paavonen hoitaa lastenpsykiatrina HUS:n alueen unipotilaita, jotka ovat yleensä 2–5 -vuotiaita. Hän myös kouluttaa uniasioissa perusterveydenhoitajia ja neuvoloiden väkeä. Hän on mukana laatimassa ensi vuonna julkaistavia ohjeita ja viitearvoja neuvoloihin ja vanhemmille.

”Unirytmit alkavat vakiintua yleensä viimeistään 3 kuukauden iässä.”

– On hyvin tavallinen tarina, että leikki-ikäistä vaivaavat univaikeudet alkoivat vauvaiässä. Siksi on on tärkeää, että unitietoisuus lisääntyisi niin, että univaikeuksia pystyttäisiin hoitamaan jo aikaisessa vaiheessa, ennen kuin ne kroonistuvat, Paavonen selittää.

Se, mikä on oikea määrä unta, on hyvin yksilöllinen juttu. Siksi Juulia Paavonen ei tahdo puhua tuntimääristä, vaan ehdottaa, että tilannetta voisi arvioda yksilöllisesti laskemalla, kuinka ison osan sikeistään oma vauva vetelee päivällä ja kuinka ison yöllä. Tavallista siis on, että kolmikuinen nauttii vain yhden kolmasosan vuorokauden unimäärästään päiväunina.

– Asiaa kannattaa seurata varsinkin kolmen kuukauden ikäisellä, koska unirytmit alkavat vakiintua yleensä viimeistään tässä iässä. Voi pitää vaikka unipäiväkirjaa, taulukkoa, johon merkitsee, mihin aikaan vuorokaudesta lapsi nukkuu ja miten kauan. Silloin hänen rytminsä tai sen puute alkaa nopeasti hahmottua.

Kesä- ja syysvauvat nukkuvat huonommin

Vastasyntyneellä ei ole unirytmiä. Aivan pienelle vauvalle on luontaista nukkua yhtä paljon päivällä ja yöllä.

Väsymistämme säätelee melatoniini, käpyrauhasen erittämä “yöhormoni”. Vauvalla melatoniinintuotanto kypsyy yleensä noin kahden kuukauden iässä sellaiseksi, että yöllä väsyttää enemmän kuin päivällä. Kuukauden sisällä tästä kolme neljästä vauvasta kehittää jonkinlaisen säännöllisen uni-valverytmin, ja siis nukkuu enemmän yöllä kuin päivällä.

”Valon puute näyttää altistavan ongelmille unirytmin kehityksessä.”

Yöajaksi rajattiin iltaseitsemästä aamuseitsemään tässä Paavosen johtaman suomalaisen tutkimusryhmän tekemässä tutkimuksessa. Sen tuloksista kerrotaan tiedejulkaisussa Journal of Sleep Research.

Unirytmin kehitys viivästyy tytöillä ja pojilla yhtä usein. Silläkään ei näytä tutkimuksen mukaan olevan merkitystä, juovatko vauvat äidinmaitoa vaiko korviketta. Yksi varsin selvä unirytmin kehitysviivästymälle altistava tekijä kuitenkin löytyi: syntymävuodenaika.

Ongelmia rytmin kehittymisessä ilmeni enemmän, jos ulkona on pääsääntöisesti pimeää, kun vauva on kolmen kuukauden iässä.

– Valon puute näyttää altistavan ongelmille unirytmin kehityksessä. Niinpä talvella ja keväällä syntyneistä lapsista vain 14–17 prosenttia jää jälkeen unirytmin kehityksessä, kun taas kesällä ja syksyllä syntyneistä yhdellä kolmasosalla on tätä viivästymää, Juulia Paavonen kertoo.

Lue myös: Vauvan uniongelmat – näin tassuhoito eli tassutus toimii

Vielä kahdeksan kuukauden iässä joka kymmenennellä vauvalla on vuorokausirytmi sekaisin.

– Kahdeksankuiset vauvat nukkuvat yleensä noin kolme neljäsosaa unistaan yöllä. Jos päiväunien osuus venyy tätä suuremmaksi, lapsella on varsinkin nukahtamisvaikeuksia enemmän kuin muilla, Juulia Paavonen avaa tutkimustuloksia.

Vihjeitä vauvalle, onko valvomisen vai nukkumisen aika

Huomionarvoisinta tutkimustuloksissa on, että unirytmin korjaus voi onnistua vanhempien avulla. Eikä siihen vaadita kuin pieniä arkisiä päätöksiä.

– Sosiaaliset vihjeet siitä, miten toimitaan, ovat erittäin tärkeitä myös vauvaiässä. Vauvaakin voi houkutella oikeaan suuntaan viestittämällä, milloin on aika nousta ja olla virkeä ja milloin rauhoitutaan ja mennään nukkumaan, Juulia Paavonen sanoo.

Unirytmin kehitys: Näin autat vauvaa

  • Puhu päiväsaikaan normaalilla äänellä, leiki, seurustele ja virkistä vauvaa virikkeillä.
  • Puhu illalla hiljaisella äänellä ja vältä vauvaa piristäviä jänniä aktiviteetteja.
  • Aivojen melatoniinintuotantotehdas lukee valoa. Huolehdi, että päivällä on valoisaa: sytytä lamput ja avaa verhot. Illalla tee kodista hämärä.
  • Luonnonvalo on melatoniinin tehokkain tahdistaja. Ulkoile vauvan kanssa joka päivä valoisalla ja varusta kaamos kirkasvalolampulla.
  • Pidä unipäiväkirjaa ja laske, paljonko yö- ja päiväunien pituudet. Jos vauva nukkuu liian ison osan päivällä, lyhennä päiväunia herättämällä.
  • Vertaa lapsen unia hänen unipäiväkirjaansa, älä muiden lasten nukkumisiin! Jos unet jäävät yksilöllisen tarpeen kannalta lyhyiksi, lapsi voi olla alati rasittunut.

– Vuorokausirytmin ongelmien hoitaminen on hirmu kiitollista puuhaa. Tulosta tulee lyhyessäkin ajassa, Paavonen kannustaa.

Vauvantahtisuus, tuo viime vuosien trendi, saattaa joillekin olla tärkeämpää kuin unirytmin korjaus.

– Jos vauvalle ei tule ulkopuolelta mitään signaalia siitä, mikä unirytmi kuuluisi olla, on olemassa riski, että normaali unirytmi jää kehittymättä, Paavonen kuitenkin varoittaa.

Onko unirytmintasausneuvoja helpompi noudattaa ensimmäisen lapsen kohdalla kuin perheessä, missä sisaruksilla on omat aikataulunsa ja iltahupinsa? Onko unirytmin kehitys useammin jäljessä isojen perheitten kuopuksilla?

Päin vastoin – harvemmin:

– Isommissa perheissä uni näyttäisi rytmittyvän nopeammin. Koska isompien lasten pitää usein aamuisin nousta kouluun tai päiväkotiin, perheen on pakko pitää arjen struktuuria yllä, Paavonen toteaa.

Lue myös: Herääkö vauva aamuisin aivan liian aikaisin? Käy läpi 6 kysymystä

Tutkimus: Development of sleep–wake rhythms during the first year of age

Lue myös

Kommentit (2)

Nyt en ymmärrä – valon pienempi määrä ulkona vaikuttaa negatiivisesti, mutta silti talvi/kevät vauvat nukkuvat paremmin kuin kesä/syksy? Eikö kesällä ole valoa enemmän vai olenko tullut hulluksi?

Oleellista oli valon määrä vauvan ollessa 3 kk. Eli et ole tullut hulluksi, mutta kenties voisit lukea vähän rauhallisemmin joka sanan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X