Vauvan terveys 25.11.2020 Päivitetty 08.02.2024

Vauvan napa voi olla se pelottavin hoitotoimi: kätilön neuvoilla saat varmat otteet napatyngän hoitamiseen

Vauvan napa puhdistuu riittävästi pelkällä kraanavedellä. Tarpeeksi rohkeilla otteilla napa on puhdas sisältäkin. Vauvaa toimenpide ei satu.

Teksti
Satu Lithovius
Kuvat
iStock

Vauvan napa on yksi monista uusista hoitotoimista, joiden pariin tuoreet vanhemmat joutuvat usein ensimmäistä kertaa elämässään. Omituisen näköinen napatynkä voi jopa jännittää: mitä, jos vauvaan sattuu, kun siihen koskee?

Huoli pois, sanoo kätilö Miina Hirvikangas Merioulun neuvolasta. Vauvan napaa ei tarvitse turhaan varoa; sen sijaan sen puhdistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Napa tulee puhdistaa vähintään kerran vuorokaudessa ja tiheämmin, jos siinä on punoitusta, Hirvikangas sanoo.

Napatynkä puhdistuu kraanavedellä

Navan puhdistamiseen riittää yleensä vanupuikko ja vesijohtovesi. Puhdistaminen tapahtuu ottamalla kiinni napatyngästä ja pyörittelemällä vedellä kostutettua vanupuikkoa navan sisällä tyngän juuressa ja sen ympärillä.

Kun napatynkä alkaa erittää kellertävää kudosnestettä, se tulee pyyhkiä aina uudella puhtaalla ja kostutetulla vanupuikolla niin monta kertaa, että eritettä ei enää tartu puikkoon.

– Kudosnesteen erittyminen ja pieni verenvuotokin on normaalia, eikä niitä tarvitse säikähtää, Hirvikangas tuumaa.

Puhdistamisen jälkeen napa kuivataan kuivalla vanupuikolla pyörittelemällä, jottei napaan jää bakteereita ruokkivaa kosteutta. Myös kylvyn ja suihkun jälkeen napatynkä on syytä kuivata huolellisesti.

Vauvan napa vaatii puhdistusta tyngän irrottuakin, kunnes iho umpeutuu ja muistuttaa aikuisen napaa.
Vauvan napa vaatii puhdistusta tyngän irrottuakin, kunnes iho umpeutuu ja muistuttaa aikuisen napaa.

Vauvan napa punoittaa herkästi

Jos napa alkaa punoittaa, ei vielä tarvitse sännätä lääkäriin. Tällöin riittää navan tehostettu puhdistus esimerkiksi jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä. Puhdistamiseen voi käyttää kirvelemätöntä desinfiointiliuosta. Desinfiointiliuoksen jälkeen napaa ei tarvitse kuivata.

– Pientä ärtymistä voi napaan tulla, mutta jos punoitus lähtee nousemaan navan ympärille, on syytä käydä näytillä neuvolassa, Hirvikangas sanoo.

Jos napatynkä vaikuttaa tulehtuneelta ja punoitus nousee nopeasti rintakehää kohti, kannattaa jo soittaa päivystykseen. Pahimmillaan hoitamaton tulehdus voi johtaa verenmyrkytykseen.

– Tämä on kuitenkin todella harvinaista. Navan huolellinen puhdistaminen ehkäisee hyvin sitä, ettei tulehdus lähde leviämään, Hirvikangas toppuuttelee.

Lue myös: Napanuora on vauvan ensimmäinen lelu

Puhdista napatynkää paranemiseen asti

Napatynkä kuivuu ja irtoaa yleensä kahden viikon sisällä vauvan syntymästä. Puhdistamista tulee jatkaa tämän jälkeenkin – niin kauan kuin navassa on haava tai märkivää ihoa.

– Tyngän irtoamisen jälkeen napaan jää kostea kohta. Sitä pitää puhdistaa niin kauan, että iho on parantunut, ja napa on sellainen kuin aikuisellakin, Hirvikangas neuvoo.

Teoriassa napa voi tulehtua tämän jälkeenkin vauvan sormeillessa sitä ja bakteerien siirtyessä käsistä napaan, mutta kovin yleistä tämä ei ole.

Jos vauvan napa ällöttää, et ole yksin

Hirvikankaan kokemuksen mukaan vanhemmat suoriutuvat vauvansa navan hoidosta varsin hyvin. Napaa puhdistetaan tunnollisesti. Yksi mainitsemisen arvoinen seikka tulee kuitenkin mieleen: toisinaan vanhemmat eivät uskalla puhdistaa napaa riittävän rohkeasti, vaikka napatynkä on tunnoton.

– Lähes jokainen ensisynnyttäjä ihmettelee, että ai noinko ronskisti se tehdään. Napatyngässä ei ole hermoja, joten siihen tarttuminen ei satu vauvaa. Siksi siitä voi ottaa ihan kunnolla kiinni, Hirvikangas kertoo.

Navan puhdistus voi siis pelottaa ja toisinaan myös hieman inhottaa tuoretta vanhempaa.

– Onhan se napatynkä sellainen erikoisen tuntuinen, kostea ja kylmä, ei mikään söpö – ehkä vähän ällöttäväkin. Silti on tärkeää, että napa puhdistetaan myös sisältä. Ympäröivän ihon puhdistus ei riitä, Hirvikangas painottaa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X