Vauva 27.09.2022 Päivitetty 29.05.2023

Vauva maistaa jo kohdussa, mitä äiti syö: Porkkana saa sikiön hymyilemään, lehtikaali irvistämään

Sikiöt maistavat jo kohdussa, mitä äiti syö. Erityisesti viimeisen raskauskolmanneksen aikana makuaisti tarkentuu. Tutkijat kuvasivat ultraäänellä sikiöiden ilmeitä kohdussa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
FETAP (Fetal Taste Preferences) Study, Fetal and Neonatal Research Lab, Durham University

Sikiöiden on arveltu maistavan jo kohdussa erilaisia makuja. Nyt tutkijat ovat viimein saaneet suoran todisteen asiasta.

Tutkijat seurasivat tutkimukseen osallistuneiden sadan odottajan sikiöitä 4D-ultraäänitutkimuksessa. Sikiöiden kasvoja tarkasteltiin 20 minuuttia sen jälkeen, kun äidit olivat syöneet joko porkkana- tai lehtikaalikapselin.

Lue myös: Juhlapöydän herkut ja raskaus – ovatko majoneesi ja silli turvallisia?

Lehtikaalin makustelu sai sikiöt selvästi vääntämään kasvojaan irvistyksen kaltaiseen asentoon, ja heidän suupielensä kääntyivät alaspäin. Porkkanakapseli puolestaan sai sikiöt ikään kuin hymyilemään: suupielet kääntyivät tyytyväisesti ylöspäin.

Tutkijat suhtautuvat kuitenkin varovaisesti sikiöiden kasvojen eleisiin. Sikiöiden elehdintä, kuten myös pienten vauvojen, on vielä erilaista kuin varttuneemmilla yksilöillä.

Tutkimukseen osallistuneet odottajat olivat raskausviikolla 32–36.

Sikiön makunystyrät kehittyvät raskausviikolla 8. Makuja sikiö pystyy alkaa hiljalleen havaitsemaan raskausviikolla 14. Maku- ja hajuaisti kuitenkin kehittyvät vielä syntymänkin jälkeen.

Tutkimus julkaistiin Psychological Science -lehdessä.

Raskaudenaikainen ruokavalio voi vaikuttaa vauvan makutottumuksiin

Tutkijat ovat aiemmin tehneet havaintoja siitä, että vauvat suosivat makuja, jotka ovat heille jo kohdusta saakka tuttuja.

– On tutkimuksia, joiden mukaan sikiöt voivat maistaa ja haistaa kohdussa, mutta ne ovat perustuneet synnytyksen jälkeisiin tuloksiin. Meidän tutkimuksemme on ensimmäinen, jossa nämä reaktiot nähdään jo ennen syntymää, kertoo johtava jatkotutkija Beyza Ustun uutistoimisto AFP:lle.

Asiaa on testattu muun muassa valkosipulilla: vauvat eivät osoittaneet vastenmielisyyttä valkosipulin hajua kohtaan, jos äiti oli syönyt vähintään neljä valkosipulilla maustettua ateriaa viikossa viimeisen raskauskuukauden aikana.

Monipuolisella ruokavaliolla voikin yrittää edesauttaa sitä, että lapsi alkaisi tottua mahdollisimman laajaan makumaailmaan.

Lue myös: Uusien ruokien pelko on perinnöllistä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X