Vauvaharrastukset trendaavat, mutta on hyvä muistaa kohtuus: ”Pieni vauva ei tarvitse ja jaksa montaa harrastusaktiviteettia viikossa”
Vauvaharrastukset voivat tuoda arkeen mukavaa vaihtelua, mutta kaikille ne eivät sovi.
Harrastuksessa käyminen vauvan kanssa voi olla mukava yhteinen hetki aikuisen ja vauvan välillä. Lisäksi se tarjoaa vauvalle erinomaisen mahdollisuuden tutkailla ympäröivää maailmaa sekä nähdä muita aikuisia ja lapsia.
Vuorovaikutuksessa tuttuun ja turvalliseen aikuiseen, lapsi hakee harrastuksessa omaa rooliaan ja tilaansa tutustua ympäristöön ja muihin ihmisiin, sekä ryhmässä toimimisen alkeisiin.
Vanhemmalla on näin oiva tilaisuus kannustaa lasta niin tutustumaan muihin kuin myös tarjota turvaa ja lohtua tutusta sylistä.
Harrastusten aloittamista ei kannata kiirehtiä
Vauvaharrastukset ovat tulleet monille perheille tutuksi esimerkiksi perhevapaalla tehtyjen uinti-, kerho- tai jumppakäyntien kautta. Ihan vastasyntyneen kanssa yhteistä harrastusta ei voi aloittaa, sillä monet harrastukset, kuten vauvauinti, edellyttävät kolmen kuukauden ikää.
Uinnissa ikävaatimus perustuu vastustuskykyyn, uni- ja valverytmiin sekä vauvan pärjäämiseen kehon lämpötilaa alemmassa vedessä.
Muissa liikunnallisissa harrastuksissa odotetaan puolestaan vauvan niskan lihasten riittävää hallintaa. Myös vanhemman mahdollisesta keisarileikkauksesta palautuminen voi viivästyttää liikuntaharrastuksen aloittamista.
Teatterielämyksiä pienestä pitäen
Vauvan kanssa harrastaminen ei rajoitu enää uintiin, jumppaan tai muskariin, vaan vaihtoehtoja on runsaasti.
Yksi trendaavista lajeista on pilates. Se voi olla harrastuspaikasta riippuen joko vanhemman ja lapsen tiivistä yhteistä tekemistä, tai lähinnä vanhemman treenihetkeä vauvan loikoillessa vieressä.
Useammilla paikkakunnilla voi päästä myös teatterielämysten pariin pienestä pitäen. Vauvateattereiden ikäsuositukset vaihtelevat paikoittain, mutta usein vauvateatteriin voi mennä jo 3–4 kuukauden ikäisen vauvan kanssa.
Vauvateatteriesityksille ominaista ovat väri, rytmi ja liike. Vauvat voivat katsoa esitystä joko aikuisen sylissä tai makoillen lattialla. Esitykset voivat olla lähes mitä vaan kodin omaisesta ympäristöstä runokirjasovitukseen.
Vauvateattereita esittävät muun muassa Teatteri Hevosenkenkä Espoossa, Teatteri Mukamas Tampereella ja Teatteri Mundo Turussa.
Vauvaharrastukset eivät sovi kaikille
Vaikka vauvan kanssa harrastaminen tukee lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta, tarjoaa vanhemmalle sosiaalisia kontakteja ja tutustuttaa vauvan elämään kodin ulkopuolella, ovat kaikki vauvat yksilöllisiä.
Siinä missä toiset uskaltautuvat tutkimaan harrastusympäristöä rohkeasti, toiset haluavat olla tiiviisti aikuisen lähellä tai osa ei viihdy paikassa lainkaan.
– Harrastuksissa käyminen ei ole välttämätöntä vauvan kasvun ja kehityksen kannalta. On hyvä havainnoida herkästi lapsen suhtautumista harrastukseen. Siinä missä aikuinen voi kokea tukalaa oloa harrastusta kohtaan, voi myös vauva kokea olonsa epämukavaksi, vanhemmuuden asiantuntija Sanni Pulma Väestöliitosta huomauttaa.
Vaikka aikuinen nauttisi monipuolisesta ja aktiivisesta harrastustoiminnasta, on myös hyvä muistaa, että pieni vauva ei tarvitse tai useinkaan jaksa kovin montaa harrastusaktiviteettia viikossa.
Harrastusten tulisi tuottaa aina positiivista mielihyvää, ei stressiä tai ahdistusta.
– Harrastusten tai muiden vapaaehtoisten menojen vauvan kanssa ei tulisi tapahtua velvollisuuden tunnosta. Väkisin harrastuksessa käyminen ei palvele kenenkään tarpeita ja hyvinvointia. Vauvalle voi tarjota kotiympäristössä erilaisia virikkeitä ja tekemistä, mikä on lapsen kasvun ja kehityksen kannalta merkityksellistä ja riittävää. Vanhemman tulee kuulostella myös omaa hyvinvointia ja jaksamista sen suhteen, haluaako käydä vauvan kanssa harrastuksissa, Pulma korostaa.
Lähteet: Suomalainen Vesiliikuntainstituutti, Terve, Yle
Jaa oma kokemuksesi