Vauvan kehitys 08.09.2016 Päivitetty 31.10.2022

Maria Nordinin kolumni: Vaipatonta viestintää

Maria Nordin kertoo Kaksplussan kolumnissaan, miten vauvojen vessahätäviestintä eli vvv tuli hänelle tutuksi. Lue, mitä eroa on tytön ja pojan pissattamisessa, ja miten vessahommille on tärkeää löytää merkki, jolle lapsi on altis.

Teksti
Maria Nordin
Kuvat
iStock ja Paula Kukkonen/Otavamedia
2 kommenttia

Hihiii, nyt tuli kellertävä sateenkaari suoraan paidalleni, toteaa moni hoitopöydän äärellä. Sitä, että pissa tulee kun vaipan ottaa pois, voisi pitää hassuna sattumana, mutta kyse on paljon syvemmästä asiasta.

Luin yli kymmenen vuotta sitten artikkelin vauvojen vessahätäviestinnästä, VVV:stä. Minulla ei ollut tuolloin mitään kokemusta vauvoista, mutta juttu jäi mieleeni.

Länsimainen nykyäiti ajattelee, ettei vauva tiedosta vessahätäänsä – neuvolan opuksissakin puhutaan kehittymättömästä hermostosta ja kolmen vuoden kuivasta rajapyykistä. Ja se on harmi.

Monissa muissa kulttuureissa äidit tietävät, että vauva viestittää vessahätää aivan kuten se ilmaisee nälkää, kipua, väsymystä tai hellyydenkipeyttä. Kysymys on siitä, osaako hoitaja tulkita vauvan viestit ja reagoidaanko vauvan tarpeisiin.

Esimerkiksi kenialainen äiti tietää, että vastasyntynyt oppii muutamassa päivässä tekemään tarpeensa aikuisen antamasta merkistä. Kenialaisilla äideillä ei siis juuri ole vaipoille tarvetta, sanottiin lukemassani artikkelissa Voima-lehdessä. Tämä kuulosti niin ihmeelliseltä, että minun oli pakko kokeilla metodia, kun esikoisemme syntyi.

Aloimme harrastaa vessahätäviestintää molempien lastemme kanssa jo synnytyslaitoksella. VVV onkin helppoa vastasyntyneen kanssa, joka ei ole vielä kiinnostunut ympäristöstä, vaan ilmaisee vain omia tuntemuksiaan.

Pienet vauvat eivät koskaan pissaa syvässä unessa, vaan vasta kun heräävät. Tätä ilmiötä käytetään VVV:ssä hyväksi eli vauva pissatetaan aina, kun hän havahtuu hereille. Samalla tehdään merkki, esimerkiksi pss-äänne, jonka vauva oppii yhdistämään pissaamiseen.

Tavoitteemme ei ollut elää vauvavuotta ilman vaippoja. Päivät, jolloin ei kulunut yhtään vaippaa olivat vain bonus, josta kiitti ympäristö, lompakko ja vauvan silkinpehmeä peppu. Aarre sateenkaaren päässä oli syvä yhteys vauvaan ja kokemus upeasta kapasiteetista, joka meissä jokaisessa on jo syntyessämme.

Oli palkitsevaa ymmärtää vauvan viestien pienet sävyerot, ja tunsin tyytyväisyyttä, kun olin ymmärtänyt viestin oikein. Eikä tämä ollut vain minun ja vauvan välinen juttu. Puolisoni tulkitsi vauvan viestejä tarkasti ja nappasi pissan mukiin yhtä usein kuin minä.

Molemmilla vauvoillani on ollut aivan omanlaisensa vessahätäviestit. Alkuun hädän tunnisti pienestä kiljahduksesta tai epämukavasta ilmeestä. Vauvan kasvaessa viestintätaidot kehittyvät.

Tytön ja pojan pissattamisessa on eroja: pojan kanssa homma on helppoa, kun pissan tullessa voi raottaa vaippaa ja sihdata mukiin. Tytön kanssa on otettava vaatteet pois ja mentävä lavuaarin ylle.

Tärkeää on myös löytää vessahommille merkki, jolle lapsi on altis. Pojalle merkki oli pishh, pishh -suhina, kun taas tyttö pissasi sanalla pisupisu. Apuna voi käyttää erilaisia viittomia tai kosketusta.

Kerroin pissasaavutuksistamme muille varoen, mutta yllättäen kuulinkin tyytyväistä myhäilyä tutuilta mummoilta. He olivat tehneet aikoinaan samaa! Näin on pissatettu myös suomalaisia vauvoja ennen vanhaan.

Kannattaa tutustua aiheeseen. VVV on luonnollinen metodi, joka kehittää yhtä aikaa sekä vauvan henkisiä että fyysisiä tarpeita.

Maria-Nordin300Maria Nordin, 33, on tv:stäkin tuttu sisäilmaongelmien ratkomiseen erikoistunut arkkitehti. Marian perheeseen kuuluvat aviomies, muusikko Reino Nordin sekä lapset Fidel, 6, ja Luna, 4.

Lue Marian edellinen kolumni: Masukuvakateus

Lue myös

Kommentit (2)

Järkyttävää, että Maria Nordinin tekstejä julkaistaan missään kaupallisella alustalla julkisesti. Hänen ajatusmaailmansa on vaarallinen enkä haluaisi nähdä hänen nimeääm edes lähellä omaa lastani.

Kuulostipa nyt niin hullulta! :D Marialla kyllä usein on niin erilaisia ja outoja juttuja ainakin omaan korvaan.. Jokainen tietysti tavallaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X