Lempeä unikoulu voi olla toimiva ja tehokas – Ohjaa lapsi hellästi parempiin unitottumuksiin
Jos yövalvomiset uuvuttavat ja sotkevat päivärutiinit, puolivuotiaan vauvan kanssa kannattaa harkita unikoulua. Lempeä unikoulu tähtää siihen, ettei lasta jätetä lasta yksin itkemään. Aikuinen on lapsen vieressä ja lähellä, silittää ja paijaa, mutta ei tarjoa juotavaa eikä seurustele lapsen kanssa.
Monet pikkuvauvan vanhemmat kärsivät riekaleisista öistä ja huonoista yöunista. On normaalia, että vauva valvottaa mutta asiaan kannattaa puuttua, jos oma jaksaminen alkaa olla koetuksella. Jos perinteinen unikouluttaminen tuntuu liian rajulta vaihtoehdolta, voi avuksi olla lempeä unikoulu.
Pientäkin vauvaa on mahdollista ohjata parempiin unitottumuksiin. Varsinainen unikoulu on mahdollista toteuttaa yli puolivuotiaan lapsen kanssa.
Päivän tapahtumat vaikuttavat yöuniin
Päivärutiinit vaikuttavat merkittävästi lapsen yöuniin. Hyvät päiväunet kuuluvat olennaisesti pienen lapsen vuorokausirytmiin. Jos lapsi on illalla ylivilkas ja levoton, voi uniongelmia esiintyä.
Lempeä unikoulu on hyvä aloittaa tarkistamalla vauvan iltarutiinit. Tutut ja turvalliset rituaali kuten iltapala ja -satu auttavat rauhoittumaan nukkumaanmenoa varten.
Jos lapsi on tottunut nukahtamaan syliin maitoa juoden, hän yöllä sängyssä herätessään vaatii saada samat olosuhteet takaisin. Lapsi on siis opetettava nukahtamaan samaan paikkaan ja samoihin olosuhteisiin, joissa hän pian herää.
Lempeä unikoulu huomioi lapsen tarpeet
Keskustelkaa asiasta toisen vanhemman kanssa etukäteen ja sopikaa yhteiset pelisäännöt. Uusien yötapojen opettelun lapselle täytyy olla molempien vanhempien yhteinen projekti ja siinä on pysyttävä johdonmukaisesti.
Lempeä unikoulu tähtää siihen, että lasta ei jätetä lasta huutamaan yksin sänkyynsä. Aikuinen on lapsen vieressä ja lähellä, silittää ja paijaa, mutta ei tarjoa juotavaa eikä seurustele lapsen kanssa. Tavoitteena on, että lapsi tottuu ajatukseen, ettei yöllä seurustella, syödä tai leikitä. Silloin nukutaan.
Muista, että ensimmäinen yö on aina vaikein. Jos lapsi on päivällä saanut huomiota ja hellyyttä ja iltarituaalit on hoidettu hyvässä hengessä, vanhempien rauhallinen päättäväisyys ja unikoulu tuottavat tuloksia yleensä 1–2 viikossa, usein nopeamminkin.
Jos vauvaan ei juuri nyt tunnu tepsivän mikään erilaisista unikoulumenetelmistä, ei kannata masentua: tilanne voi olla toinen jo muutaman viikonkin päästä. sillä vain yksi on varmaa: uni- ja nukkumistavat muuttuvat lapsen kasvaessa vielä moneen kertaan.
Voiko unikoulu olla haitallista lapselle?
Yötapojen opettaminen vauvalle ei ole itsekkyyttä, vaan myös lapsen etu. Koko perheen elämä sujuu paremmin, kun öisin nukutaan.
Jos vanhemmat eivät jaksa olla lastaan varten, tärkeä vuorovaikutus ei ole mahdollista. Levännyt vanhempi jaksaa olla parempi ja kärsivällisempi vanhempi. Lempeä unikoulu huomioi myös lapsen temperamentin ja on kevyt tapa opettaa vauvalle parempia unitottumuksia.
Lempeä unikoulu: Näin ohjaat lasta nukahtamaan
- Tarkista iltarutiinit: ovathan ne lasta rauhoittavia, kaikille miellyttäviä ja aina samanlaisina toistuvia?
- Lempeä unikoulu tähtää siihen, ettei lasta ei jätetä yksin huutamaan. Pysyttele lapsen lähellä, silitä ja paijaa. Älä tarjoa juotavaa eikä seurustele lapsen kanssa.
- Vastaa lapsen hätäitkuun aina samalla, rauhoittavalla tavalla ja anna hänen sitten hänen nukahtaa yksin.
- Voit kokeilla esimerkiksi tassuttamista. Kun vauva alkaa itkeä, laita käsi rentona vauvan päälle, älä katso vauvaa silmiin. Kun vauva rauhoittuu, ota käsi pois.
- Pysy johdonmukaisena. Vaikka vauvan itkua on vaikea kuunnella, pyri noudattamaan päättämiäsi sääntöjä.
- Valmistautukaa unikouluun etukäteen ja miettikää erilaisia tilanteita. Sopikaa yhteiset pelisäännöt, joista molemmat vanhemmat pitävät kiinni.
- Luota itseesi! Lapsesi on kypsä oppiakseen nukahtamaan itse. Lempeä unikoulu auttaa häntä oppimaan tämän taidon.
Lähde: Lääkäri Anna Keski-Rahkosen haastattelu.
Jaa oma kokemuksesi