10.03.2016 Päivitetty 06.03.2023

Onko osteopatiasta apua vauvan uniongelmiin?

Synnytyksessä vauvalle on voinut jäädä kehoon jännityksiä, jotka aiheuttavat myöhemmin uniongelmia, väittää osteopaatti. Voisiko osteopatiassa todella olla ratkaisu vauvan valvomisiin?

Teksti
Henna Helne
Kuvat
123RF

Syntyikö lapsesi nopeasti – vai pitkittyikö synnytys monivuorokautiseksi maratoniksi? Onko perheessänne stressiä? Lapsen levottomaan uneen saattaa olla syynä yllättävän moni asia, uskoo osteopaatti Anna Oravainen.

– Synnytyksessä vauvan kallonpohjan alueelle on voinut jäädä jännityksiä, ja hermosto on saattanut jäädä ylivirittyneeseen tilaan. Hermostollinen epätasapaino näkyy erityisesti öisin, jolloin pitäisi pystyä rauhoittumaan. Myös vanhempien stressi, jonka vauva aistii, saattaa olla syynä levottomaan uneen, Oravainen sanoo.

Lue myös: Näin pidät vauvalle sairaalan unikoulun kotona

Ruokavalion merkitys vauvan uniongelmiin

Oravaisen mielestä myös vauvan ruokavaliolla on merkitystä: mitä terveellisempää ja lisäaineettomampaa ravinto on, sitä paremmin vauvan pieni elimistö pystyy sitä sulattamaan.

– Ruoan ei pitäisi kuormittaa kehoa, vaan sen pitäisi olla hyödyllinen energian ja ravinteiden lähde. Ärtynyt suolisto vaikuttaa myös lapsen mielentilaan.

Lue myös: Uusi ruokasuositus: Kiinteitä voi alkaa maistattaa jo 4–6 kk iässä

Vauvojen osteopatia yleistynyt

Uniongelmiin saattaa löytyä apua osteopatiasta, joka on 1870-luvulla kehitettyä käsin tehtävää hoitoa. Sen ajatuksena on, että kehosta itsestään löytyy parannuskyky sairauksia vastaan – kunhan keho saa siihen mahdollisuuden.

Osteopatiaa käytetään yhä enemmän myös vauvoilla, joiden hoito tapahtuu hoitopöydällä tai jommankumman vanhemman sylissä.

– Hoidossa ei pakoteta muutoksia, vaan tasapainotetaan jännityksiä vauvan kanssa kehoa kuunnellen. Jos keho on tasapainossa ja jännitykset saatu purettua, unirytmin pitäisi pysyä hyvänä.

Hoitokertojen tarve on yksilökohtaista, yleensä tehdään 1–3 hoitoa muutamien viikkojen sisällä.

Asiantuntijana osteopaatti Anna Oravainen, Osteopatiakeskus Lapsen Tähden.

Lue myös: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X