Vauvan kehitys 24.09.2022 Päivitetty 11.04.2024

Sitteri on hyvä apuväline, mutta ei nukkumapaikka – nämä asiat sitteriä käyttävän tulisi tietää

Sitterin käytöstä ei ole suoranaisesti haittaa lapsen motoriselle kehitykselle, mutta liian pitkiä aikoja kerrallaan sitä ei pitäisi käyttää.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Sitteri on pienen vauvan vanhemmalle suuri apu, kun haluaa suoriutua arkisista askareista kuten ruoanlaitosta tai suihkussa käymisestä. Pinnasänkyä on vaikea siirtää paikasta toiseen, mutta sitteriin vauvan saa laskettua sen sijaan näköetäisyydelle kätevästi ja turvallisesti.

Sitteriä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi pitkiä aikoja kerrallaan.

– Lapsen kehitystä ajatellen on tärkeää antaa erilaisia aistikokemuksia erilaisista asennoista kuten selinmakuu, päinmakuu, kylkimakuu ja eri asennot sylissä. Sitterissä asento on staattinen eikä näin ollen edistä lapsen motorista kehitystä, fysioterapeutti Niina Ojanperä selventää.

Sitteri ei ole hyvä nukkumapaikka

Tarkkaa aikasuositusta sitterin käyttöön ei pystytä Ojanperän mukaan antamaan.

– Joskus vanhemman tarve laskea lapsi turvallisesti johonkin on viisi, joskus 20 minuuttia. Sitterin käytöstä ei ole suoranaisesti haittaa lapsen motoriselle kehitykselle.

–  On kuitenkin tärkeää, että lapsi saa pienestä alkaen harjoitella useita kertoja päivässä lattialla olemista sekä selin- että päinmakuulla, jotta motoriset taidot pääsevät kehittymään.

Sitteriin nukuttamista ei suositella, vaikka pienestä torkahtamisesta aikuisen valvoessa ei aiheudukaan välitöntä vaaraa. Pidemmille unille sitteri ei ole kuitenkaan sopiva väline.

– Suositusten mukaisesti lapsi tulisi nukuttaa selinmakuulla, joten sitterissä nukuttamista ei voida suositella. Sitterissä asentoa ei saa täysin selinmakuulle, jolloin lapsen hengitys voi nukahtaessa vaikeutua, Ojanperä muistuttaa.

Lue myös: Vauva 1kk, tarvikkeet mitkä ovat osoittautuneet hyödyllisiksi

Moottorilla toimivissa keinuissa ei pysty yleensä kallistamaan asentoa, koska keinuvassa liikkeessä vauvan asento on enemmän pystyyn tuettu. moottorilla toimiva sitteri on pystympi

Ergonomia ennen kaikkea

Lapsen asennon tulisi olla sitterissä symmetrinen. Lisäksi painon tulisi jakautua tasaisesti ja asennon tulisi tukea lapsen selkää, päätä ja niskaa. Lapsen pitäisi pystyä myös liikuttamaan siinä ollessaan käsiään ja jalkojaan vapaasti.

– Jos sitterin asentoa pystyy säätämään, tulisi pienellä lapsella olla alin asento ja asentoa tulisi nostaa pystymmäksi, kun lapsi oppii hallitsemaan päätään paremmin, Ojanperä lisää.

Sittereissä ja moottoroiduissa keinuissa on merkkikohtaisia eroja, mutta yleensä niihin voi laskea jo kahden viikon ikäisen, terveen ja normaalikokoisen vauvan, joka on käynyt ensimmäisessä neuvolatarkastuksessa.

– Merkkikohtaiset erot kuten se, onko sitterissä pienen vauvan pään sekä vartalon asentoa tukevia pehmusteita tai säädettävää makuuasentoa, voi vaikuttaa suosituksiin sitterin käytössä, Anne Kavonius Lastentarvikkeesta kertoo.

Lue myös: Nukutetaanko pikkuvauvoja liian pystyssä? USA:n viranomaiset varoittavat kuolemantapauksien jälkeen

Babybjörnin sitteri on yksi suosituimmista, vaikkei se kallistu täyteen makuuasentoon

Eri merkeissä on eroja esimerkiksi siinä, miten sitteriä saa säädettyä. Moottorilla toimivissa keinuissa ei pysty kallistamaan asentoa, koska keinuvassa liikkeessä asento on yleensä enemmän pystyyn tuettu.

Sitteriä ostaessa tulee huomioida ergonomia ja paljonko sitä käyttää, sekä millaista liikettä haluaa: heijausta, pomppivuutta vai myös stabiilin sitterin. Jos sitteriä käytetään vain vähän, halutaan sen Kavoniuksen mukaan yleensä olevan kevyt ja helppokäyttöinen.

Hyvin suositussa Babybjörnin sitterissä asiakkaita miellyttää Kavoniuksen mukaan eniten sen mahdollistama pomppiva liike.

– Babybjörnin sitteri eroaa keinusittereistä eniten sen bouncing-ominaisuudella, jonka ansiosta vauva pystyy liikuttamaan itseään hyvin herkästi. Babybjörnissä ei tosin tule erillisiä pään pehmusteita eikä se kallistu täyteen makuuasentoon, mutta asiakkaat luottavat monesti muiden suosituksiin ostopäätöksessä.

Lue myös: Monet tutut apuvälineet voivat olla haitaksi vauvan kehitykselle – Asiantuntija näkee riskejä etenkin näissä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X