Unikoulu opettaa vauvan nukkumaan – Näillä neuvoilla vanhemmat saavat yöunensa takaisin
Vauvan ensimmäistä puolta vuotta on pidetty ”vapaana” unikoulutuksesta, mutta jo pientä vauvaa voi lempeästi ohjata oikeaan rytmiin. Yli puolivuotiaalle sopii unikoulu, jonka tavoitteena on, että lapsi oppii nukahtamaan itsenäisesti ilman maitoa tai vanhemman apua.
Pikkuvauvat nukkuvat tunnetusti huonosti ensimmäiset kuukautensa, mutta yli puolivuotiasta lasta voi jo opettaa unirytmiin napakammin. Hyvä apu yöunen opetteluun on unikoulu, jonka tavoitteena on, että lapsi oppii nukahtamaan itse, ilman maitoa tai vanhemman apua.
– Vauvan ei tarvitse antaa nukahtaa tissi suussa, ja iltanukahtamisen olisi hyvä tapahtua jossain muualla kuin telkkarin ääressä. Luontevin paikka on varmasti makuuhuone, lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä sanoo.
Jos vauvan unikoulu päätetään aloittaa, on molempien vanhempien pysyttävä päätöksessä johdonmukaisesti. Unikoulu saattaa myös keskeytyä lapsen flunssien ja muiden sairastelujen vuoksi, mutta niiden mentyä ohi lapsi totutetaan jälleen nukkumaan.
Nukuta vauva siellä, missä hän tulee myös nukkumaan
Yöheräilyjen taustalla saattaa olla uniassosiaatio-ongelma. Jos vauva on nukahtamishetkellään tottunut tiettyyn rituaaliin, esimerkiksi nukahtamaan maitopullon kanssa syliin, hän hämmentyy, kun herääkin yöllä eri paikassa ja tilanteessa. Hän haluaisi maitopullon olevan suussaan myös silloin, kun hän herää. Jos näin ei ole, vauva herättää vanhempansa korjaamaan tilanteen.
Uniassosiaatio-ongelman saa korjattua niin, että pyrkii pitämään nukahtamistilanteen samana kuin millainen se on tunnin kuluttua, kun vauva unisyklinsä mukaisesti havahtuu hetkeksi. Hänellä on oltava sama paikka, olosuhteet eikä mitään suussa.
Vanhemman ei kannata myöskään hätäillä vauvan luokse häärimään jokaisesta havahduksesta tai ääntelystä, sillä ne voivat olla osa häiriöherkkää REM-unta. Jos vauvan ympärillä tällöin touhutaan, hän voi herätä kunnolla eikä pysty enää nukahtamaan uudelleen.
Unikoulun voi toteuttaa monella tapaa
Toisten vauvojen kanssa unirytmin oppiminen on helppoa, mutta toisten pienokaisten nukahtamaan opettaminen on todellinen haaste. Unta harjoitellessa kannattaa valita sellainen unikoulu, jonka uskoo sopivan omalle lapselleen.
Tassukoulu eli tassuttelu on muodostunut jo valtavirraksi lasten unikoulutuksessa. Siinä kesken unien heräävä lapsi taputellaan ja silitellään rauhalliseksi ja lähdetään huoneesta pois, ennen kuin lapsi nukahtaa. Jos itku alkaa uudestaan, tassuttelu toistetaan, ja jos itku äityy hysteeriseksi, lapsi otetaan syliin, rauhoitetaan ja nostetaan takaisin sänkyyn nukahtamaan.
Uneen asti lasta ei kuitenkaan pitäisi tassutella, sillä taputteluunkin voi jäädä koukkuun.
Toinen hyväksi havaittu tapa toteuttaa unikoulu on tuolin siirtäminen. Vanhempi istuu lapsen sängyn vieressä tuolilla ja odottaa, kunnes lapsi nukahtaa. Joka ilta tuolia siirretään puoli metriä sängystä, kunnes tuoli on lopulta huoneen ulkopuolella. Moni lapsi on oppinut tuolikoululla nukahtamaan itse.
Kolmas kokeilemisen arvoinen kikka on se, että vanhempi poistuu huoneesta heti, kun on laittanut lapsen sänkyyn, mutta lupaa tulla ja tuleekin pian takaisin, ennen kuin lapsi alkaa itkeä. Pikku hiljaa poissaoloaikaa pidennetään, jolloin lapsi oppii, että vanhempi on läsnä, vaikkei olekaan samassa huoneessa.
Jos unikoulu ei houkuta, perhepetikin toimii
Aina kun lapselle tehdään unikoulu, on tavoitteena se, että lapsi oppii itse nukahtamaan yöunille. Saarenpää-Heikkilä on hoitanut vastaanotollaan parikymmentä vuotta unihäiriöisiä lapsia ja tietää, että joskus hyvään rytmiin pääseminen vaatii hieman kyyneleitä.
– Vaikuttaa siltä, että vanhemmat eivät enää uskalla itkettää lapsiaan ollenkaan. Itkemättömyydestä on tullut ohjenuora, jonka pätevyydestä en ole ollenkaan varma.
– Jos lapsi osaa nukahtaa itsekseen, hän osaa keskellä yötäkin herätessään rauhoittaa itsensä, kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Jos hän taas on tottunut nukkumaan mennessä ja aina havahtuessaan saamaan vanhemman viereensä, hän saattaa nukkua vahtikoiran unta, eikä uskallakaan täysin rauhoittua syvään uneen. Unikoulu auttaa tähän.
Vaikka nukuttamisohjeissa yleensä pyritäänkin siihen, että kaikki perheenjäsenet nukkuvat omissa sängyissään, Saarenpää-Heikkilä ei halua tuomita perhepetiä.
– Suurin osa maailman ihmisistä pitää länsimaista erillään nukkumista hirviömäisenä mallina. Olen kuitenkin yleensä ohjeissani joko-tai-linjalla, välimuodot ovat pahasta. Jos päätetään olla perhepedissä, siinä kannattaa olla alusta asti ja koko ajan, eikä vain silloin tällöin. Jos taas halutaan, että kaikki nukkuvat omissa sängyissään, siitä kannattaa pitää kiinni, eikä ottaa lapsia kesken yötä omaan sänkyyn. Unikoulu on selkeä tapa opettaa lapselle nukkumista.
Sairaudet suljettava pois
Yli parivuotiaan taaperon kohdalla Saarenpää-Heikkilä pitää normaalina yhtä herätystä yössä. Jos heräilyjä on säännöllisesti kaksi tai enemmän, unirytmiä olisi hyvä korjata. Silloin unikoulu voi olla paikallaan.
– Rikkinäiset yöunet ja siitä seuraava väsymys voivat vaikuttaa lapsen hyvinvointiin ja vanhempien parisuhteeseen. Väsymys aiheuttaa riitoja perheessä ja voi johtaa jopa avioeroon.
Kun Saarenpää-Heikkilä hoitaa lapsen unihäiriöitä, hän sulkee ensin pois mahdolliset sairaudet, jotka voivat haitata unta: korvatulehdukset, allergiset iho- ja suolisto-oireet, närästyksen ja kuorsauksen. Jos lapsella ei ole sairautta, vastaanotolla keskustellaan keinoista,joilla unirytmi saadaan kuntoon.
– Ison lapsen kohdalla toimivat samat keinot kuin pienenkin, Saarenpää- Heikkilä sanoo.
Näin vauvan unikoulu alkaa (yli 6kk vauvat)
- Puhu asiasta neuvolassa ennen unikoulun aloittamista. Tällöin varmistutaan, että lapsi on terve ja unikoulu sopii hänelle.
- Valitse unikouluttaja. Jos yöimetyksistä pyritään pääsemään eroon, unikoulun aloittaa isä tai joku muu läheinen. Unikoulu antaa isälle loistavan mahdollisuuden tutustua vauvaan yhä paremmin, jos tähän asti yölliset herätykset on imetyksen takia hoitanut pääsääntöisesti äiti. Äidinmaidon tuoksu voi vaikeuttaa vauvan luopumista vanhoista tavoista, joten äidin on hyvä nukkua unikoulun ensimmäiset yöt toisessa huoneessa tai jopa kodin ulkopuolella.
- Vauvan unikoulu tarkoittaa loppua öiselle jutustelulle, syömiselle ja leikkimiselle. Yöllä nukutaan. Aikuinen voi olla lapsen vieressä, silittää ja paijata. Lapselle ei kuitenkaan tarjota juotavaa eikä hänen kanssaan seurustella.
- Ole sinnikäs. Jos lapsi itkee tai nousee pystyyn, hänet asetellaan takaisin pötkölleen ja rauhoitetaan tutuilla sanoilla: ”Nyt on yö ja nukutaan. Ei mitään hätää.”
- Älä lannistu, vaikka tuloksia ei tulisi heti ensimmäisen tai toisen yön aikana. Unikoulun tulokset näkyvät usein 1–2 viikossa. Jos vauvaan ei tunnu tepsivän mikään menetelmä, kannattaa muistaa, että tilanne voi olla aivan toinen jo muuutaman viikon tai kuukauden kuluttua, kun lapsen nukkumatavat muuttuvat kasvaessa.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava), Outi Saarenpää-Heikkilän haastattelu vuodelta 2015
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi