Vauvan kehitys 18.04.2016 Päivitetty 02.09.2024

Vauvan eroahdistus: Näin tunnistat sen ja helpotat oireita

Monet vauvat kokevat vaiheen, jota kutsutaan eroahdistukseksi. Eroahdistus iskee yleensä 4–8 kuukauden iässä ja kestää joitakin viikkoja.

Teksti
Inari Suomela
Kuvat
123RF

Vauvan eroahdistus iskee yleensä 4–8 kuukauden iässä. Se on normaali vaihe vauvan kehityksessä. Vauva ahdistuu erosta, sillä hän alkaa hahmottaa olevansa hoivaajastaan erillinen olento, ja kokee yksinjäämisen vaistonvaraisesti epäsuotuisana asiana.

Miksi vauva ahdistuu erosta?

Vauva tarvitsee vanhempansa läsnäoloa muun muassa tunteidensa tulkitsemiseen. Kun vauva pelästyy, hän tarvitsee vanhempansa lohdutusta rauhoittuakseen: hellää katsetta, lempeää puhetta, sylissä oloa ja silittelyä.

Samalla tavoin ilahtunut vauva tarvitsee osakseen tunnereaktion vanhemmaltaan: iloiset kasvot, katsekontaktin, hymyn ja lempeää puhetta.

Vauvan psyyke ylipäänsä tarvitsee vuorovaikutusta vuoroin rauhoittamaan, vuoroin innostamaan. Jos oma hoivaaja ei ole läsnä, pintaan saattaa puskea eroahdistus ja vauva voi hätääntyä ja ahdistua.

Lue myös: Jari Sinkkonen: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Miten pitkään vauvan eroahdistus kestää?

Osalla vauvoista ei ole näkyvää eroahdistusta. Niillä, joilla eroahdistusta on, se kestää yleensä joitakin viikkoja.

On harvinaisempaa, että vauvan eroahdistus kestää useamman kuukauden. Jos näin on, se voi olla merkki puutteista lapsen perusturvallisuudessa. Eroahdistusvaiheen mitta on kuitenkin aina yksilöllinen.

Mistä tunnistaa vauvan eroahdistuksen?

Alkuun varmin merkki eroahdistuksesta on itku. Vauva voi joutua paniikkiin ja ruveta itkemään, kun vanhempi häviää näkyvistä – vaikkapa vain käymään toisessa huoneessa.

Vauva voi myös epätoivoisesti tarrautua kiinni vanhempaansa pelätessään tämän lähtevän pois. Vauva voi olla ärtyisä ja sillä voi olla unihäiriöitä. Lähimmän vanhempansa poissa ollessa vauva voi masentua: se voi olla vaisu ja lakata kiinnostumasta ympäristöstään.

Paikalle jäävä toinen vanhempi ei välttämättä tuo lohtua eroahdistuksesta kärsivälle lapselle.

Lue myös: Miksi vauva itkee? Tunnista vauvan eri syyt itkeä

Miten vauvan nukuttamiseen liittyvässä eroahdistuksessa pitäisi toimia?

Vauvalle pitäisi osoittaa toistuvasti, että hän on turvassa. Lempeästi ja kärsivällisesti tehty tassuhoito auttaa vauvaa rauhoittumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi. Siinä lasta rauhoitellaan, kunnes hän on valmis nukahtamaan itsekseen.

Nukuttamisessa voidaan käyttää apuna myös unirättiä tai unieläintä, jossa on lähimmän vanhemman tuoksu. Vanhemman ja vauvan välissä ollut unirätti tai esimerkiksi vanhemman yllä ollut paita saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi silloinkin, kun läheisin ihminen on poissa.

Saako vauvaa jättää, jos hänellä on eroahdistus?

Jotkut pitävät nyrkkisääntönä ikäkuukausia vastaavaa tuntimäärää. Kolmen kuukauden ikäinen sietää siis ahdistumatta kolmen tunnin eron, kahdeksan kuukauden ikäinen taas voi olla ahdistumatta erossa hoivaajastaan kahdeksan tuntia.

Eroahdistus on vauvalle oppimista: äiti tuleekin ennen pitkää takaisin.
Eroahdistus on vauvalle oppimista: äiti tulikin ennen pitkää takaisin.

Toisinaan vauvan luota on oltava poissa eroahdistuksen aikanakin. Vauva saa tästä kuitenkin lopulta positiivisen oppimiskokemuksen, kun huomaa, että häntä hoivannut vanhempi palaakin takaisin.

Jos kuitenkin ihminen, johon vauva on luonut kiintymyssuhteen, poistuu pidemmäksi aikaa vauvan elämästä, voi vauva masentua vakavastikin.

Lue myös: Milloin vauvan voi jättää ensi kertaa hoitoon?

Miten vauvan eroahdistusta voi helpottaa?

Vauvalle kannattaa alusta alkaen kertoa siitä, mitä tehdään ja mitä tapahtuu.

Vauvan kanssa on hyvä leikkiä piiloleikkejä. Piiloleikkien kautta hän oppii siihen, ettei tuttu ihminen ole koko aikaa näkyvissä ja eroahdistus voi helpottaa.

Hoitoon jätettäessä vauvalle on hyvä näyttää käytöksellään se, että hoitopaikka ja ihmiset ovat turvallisia ja luotettavia. Vauvalle on hyvä kertoa, että vanhempi lähtee nyt, mutta tulee pian takaisin. Hyvästelyn pitäisi olla vanhemman puolelta lempeä, iloinen ja varma: pidä kivaa, pian nähdään! Hyvästelyn jälkeen hoivaajan kannattaa poistua paikalta rauhallisesti mutta päättäväisesti.

Monelle vauvalle pehmolelu tuo lohtua; siitä tulee korvike ikävöinnin kohteelle.

Vauvan hoitajalle voi antaa valokuvan vanhemmasta eroahdistusta lievittämään. Hoitajaa voi pyytää näyttämään sitä lapselle ja juttelemaan mukavia äidistä eron aikana. Lapselle voi jättää myös vanhemmalta tuoksuvan vaatteen.

Jos eroahdistus ilmenee sosiaalisissa tilanteissa, ja lapsi ahdistuu vieraan sylissä, kannattaa ottaa rauhallisesti. Älä kiirehdi lapsen luo ”pelastaaksesi” hänet vieraan sylistä, äläkä imitoi hänen mahdollisesti hätääntyneitä ja itkuisia reaktioitaan. Hymyile ja juttele rohkaisevasti samalla, kun teet verkkaisesti matkaa vauvan luo. Näin hän ymmärtää helpommin, että hänellä ei ole tilanteessa mitään hätää.

Juttua varten on haastateltu Vuosaaren neuvolan ylihoitaja Anni Mäkistä. Muut lähteet: Benjamin Spock, Steven J. Parker: Järkevää lastenhoitoa (2003)

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X