Vauvan vessahätäviestintä – Näin pääset vauvan kanssa eroon vaipoista
Vauvojen vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan.
Vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan. Ilmoittaminen voi tapahtua esimerkiksi itkun kautta.
Emilia kertoo, miten hän opetti vessahätäviestinnän yksivuotiaalle Uoti-lapselleen.
Vessahätäviestintää synnytyslaitokselta alkaen
Jotkut vauvat ovat täysin vaipatta, mutta Uotin kanssa vessahätäviestintä ei hyvästä alusta huolimatta ole onnistunut niin nappiin.
– Ensimmäiset pihkakakat tulivat synnytyslaitoksella lavuaariin. Sairaalassa olin myös huomaavinani, että Uoti änisi aina tietyllä tavalla ennen kuin pissasi. Alussa kuitenkin esimerkiksi imetyksen opettelu vei niin paljon aikaa ja omia ajatuksiani, että en kyennyt tarpeeksi keskittymään vessaäänen havainnointiin, Emilia sanoo.
– Pettymys se ei ollut, sillä lähdimme lähinnä kokeilemaan, kuinka käy.
Satunnaisia ilmakylpyjä lukuun ottamatta Uotilla onkin aina varmuudeksi kestovaippa. Unien jälkeen käydään heti vessassa, ja lisäksi vanhemmat käyttävät poikaansa päivisin potalla tunnin välein. Välillä vaippa on kuiva, välillä ei, mutta lähes aina myös pottaan tulee pissa.
Lue myös: Pottailun abc: viisi vinkkiä kuivaksi opetteluun
Rytmi ja vessahätäviestintä
Kakkahätäviestinnässä onnistumisprosentti on parempi, ja nykyään kakoista päätyy pottaan tai pyttyyn 90 prosenttia. Rupsuttelu on usein merkki siitä, että pian pitää päästä vessapuuhiin.
Mutta myös rytmi auttaa. Monesti auttaa, että potalle mennään aina säännöllisesti ruokailun jälkeen.
– Koen palkitsevaksi, kun huomaan vessattamisen olevan vauvallekin luonnollista, Emilia sanoo.
Vauvat rakastavat rutiineja, ja potta voi olla yksi rytmitetty arjen askare vauvalle aivan kuten pukemiset, riisumiset ja syömiset.
– Itse pidän tätä myös vauvan oikeutena. Nyt hän voi olla vähän kuivemmissa vaipoissa. Kakkavaipoissa hän on enää harvoin, Emilia sanoo.
Lue myös: Hanki nämä tavarat vauvalle ennen synnytystä
Mitä on vessahätäviestintä?
Vessahätäviestintä on vauvan opettamista kertomaan äänin ja elein, kun vessahätä iskee. Tällöin vauva viedään potalle, ja hän tekee tarpeensa siihen. Vaippoja ei käytetä. Vauva kannattaa opettaa vessahätäviestintään heti syntymästä, mutta myös myöhemmin aloittaneilla on onnistumisen kokemuksia.
Syyt vessahätäviestinnän valintaan vaippojen sijaan ovat usein ekologisia ja taloudellisia. Yksi vauvaikäluokka käyttää satoja miljoonia vaippoja kahden ensimmäisen vuotensa aikana.
Lisäksi vaipat ovat kalliita, ja monelle pienituloiselle perheelle yksi isoimmista menoeristä. Vauvaiän vaipat voivat maksaa yhteensä toista tuhatta euroa.
Vessahätäviestintä voi pitää myös vauvan ihon paremmassa kunnossa.
Vauvojen uskotaan nauttivan vaipattomasta olostaan enemmän. Tekniikassa nähdään hyötyä vauvan ja vanhemman vuorovaikutukselle, sillä välitön reagointi on tärkeää.
Lapsi ei opi viestintätapaa heti, joten aluksi lähes kaikilla tapahtuu vahinkopissoja. On epäselvää, oppiiko vauva nopeammin kuivaksi tällä tekniikalla, mutta käyttäjät kertovat huomanneensa tällaisen vaikutuksen.
Jaa oma kokemuksesi