28.09.2020 Päivitetty 29.05.2023

Haikaranpurema niskassa, enkelinsuudelma kasvoilla – kannattaako vaalentaa laserilla?

Haikaranpurema ja enkelinsuudelma ovat isoja luomia, mutta vaarattomia. Syntymämerkin voi poistaa laserilla, jos merkki on suuri tai se häiritsee lasta itseään.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Haikaranpuremaksi kutsutaan punaista syntymämerkkiä lapsen niskassa tai päälaen alueella. Kasvoissa olevaa syntymämerkkiä sanotaan enkelinsuudelmaksi.

Yhteisnimitys kaikille pään alueen punaisille syntymämerkeille on tuliluomi. Tuliluomet ovat synnynnäisiä hiussuoniepämuodostumia. Nämä syntymämerkit johtuvat siitä, että ihossa on ylimääräisiä hiussuonia.

Jos syntymämerkki on syvä, koholla ja tummanpunainen, kyseessä voi olla portviiniluomi.

Niskasta löytyvä haikaranpurema todetaan lähes puolella vastasyntyneistä. Täysi-ikäiselläkin se voi yhä olla, vaikka sitä ei enää tiedosta:

– Joskus jopa aikuiselle saattaa tulla yllätyksenä, että hänellä on iso syntymämerkki hiusten alla, kertoo ihotautilääkäri Håkan Granlund.

Granlundin mukaan haikaranpurema ei tarvitse erityistä hoitoa, ellei se häiritse kosmeettisesti. Vaikka syntymämerkit ovat isoja luomia, niiden syöpäriski on olemattoman pieni.

Haikaranpurema voi olla laajalla alueella tai pisteenomaisempi luomi niskassa.

Haikaranpurema voi olla laajalla alueella tai pisteenomaisempi luomi niskassa.

Häviääkö haikaranpurema itsestään?

Yleensä tuliluomet häviävät itsestään muutamassa kuukaudessa tai vuodessa. Portiviiniluomi ei häviä itsestään, vaan se saattaa korostua iän myötä.

Tuliluomia on erikokoisia ja erimuotoisia. Esimerkiksi vastasyntyneen haikaranpurema muuttaa ulkonäköään sitä myötä, kun iho kehittyy.

Suurikokoiset kasvojen alueen tuliluomet kannattaa hoitaa, jos niiden aiheuttama kosmeettinen haitta on luomen kantajalle suuri. Tuliluomet saattavat ajan myötä myös tummua.

Jos tuliluomi on silmän ympäristössä, se edellyttää silmälääkärin seurantaa.

Lasten tuliluomet hoidetaan yleensä julkisen sairaanhoidon puolella. Hoitokeinona on pääsääntöisesti verisuonilaser. Hoito maksaa tavallisesti poliklinikkamaksun verran.

Suurikokoinen syntymämerkki harvemmin katoaa täysin, mutta se vaalenee laserhoidon myötä merkittävästi.

Lue myös: Ihottumaa, hilseilyä, kuivuutta? Näin hoidat vauvan ihoa

Anna.fi: Milloin on paras aika vuodesta näyttää luomi läkärille? Luomitarkastaja vastaa tähän ja 9 muuhun kysymykseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X