Vauvan terveys 26.12.2019 Päivitetty 27.12.2019

Hyvä, paha tutti! 6 kysymystä ja vastausta epäröivälle vanhemmalle

Tutti helpottaa vanhempien elämää ja voi olla lapselle rakas. Se lohduttaa itkussa ja tyydyttää imemisen tarvetta. Haitat ovat kuitenkin kiistattomat, kun käyttö jatkuu hyvin pitkään.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Voitko uskoa – 90-luvulla joka neljäs lapsi söi tuttia vielä viisivuotiaana! Tilanteen taustalla oli kaiken kukkuraksi hammaslääkärien suositus. Sormen imeminen oli todettu huonommaksi vaihtoehdoksi, joten tutti lisättiin äitiyspakkaukseen. Ihmiset alkoivat ajatella, että tutti on lapsille suorastaan hyväksi.

– Onneksi nyt tiedämme asian paremmin, toteaa Juha Varrela, hammaslääketieteen professori Turun yliopistosta.

– On totta, että peukalo on niistä kahdesta huonompi vaihtoehto. Sormen imemisestä on paljon vaikeampi päästä eroon.

Pilaako tutti hampaat?

Joka tapauksessa tutin haitat ovat suussa selvät. Runsas käyttö aiheuttaa suun sivualueen ristipurentaa varsinkin kaksivuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

– Ongelma johtuu oikeastaan siitä, että tutti tai sormi painaa kielen alaspäin. Jotta hammasradat kehittyisivät oikein, suussa ei saisi olla jatkuvasti jotain kovaa, professori Varrela selventää.

Mitä jos joku isoäiti nyt inttää vastaan, että ei minunkaan lapselleni purentavirhettä tullut, vaikka lutkutti tuttiaan eskarissakin?

– On totta, ettei kaikille tule ongelmaa. Tutin käyttö on kuitenkin selvä riskitekijä, eikä sitä vaan voi tietää, kuka kuuluu riskiryhmään siinäkään tapauksessa, ettei mitään sattunut edelliselle sukupolvelle, Varrela sanoo.

Tutin haitat purennalle ovat ehkä tutumpia kuin tuttipullon runsaan käytön haitat.

Tuttipullon suukappale voi Varrelan mukaan aiheuttaa sen, että alaleuka kehittyy yläleukaa hitaammin, toisin kuin rinnalla. Tätä kutsutaan distaalipurennaksi, ja se vaivaa joka neljättä suomalaista. Distaalipurennan kehittymistä edesauttavat toki muutkin seikat kuin pulloruokinta.

Aiheuttaako tutti korvatulehduksia?

Myös bakteerikorvatulehdusten ja intensiivisen imeskelyn välillä on havaittu yhteys.

– Aiemmin ajateltiin tämän liittyvän ehkä siihen, että lapsilla oli tapana vaihdella tutteja keskenään päiväkodeissa. Luultavammin kyse onkin siitä, että imeskely avaa nielun ja sisäkorvan väliset kanavat, Juha Varrela varoittaa.

Minkä ikäisellä on biologinen tarve imeä?

Kai lapsilla jokin hyvä syy on tutin tai peukun imemiseen?

– Alle vuoden ikäisellä onkin selvä imemisen tarve, mutta tutti tulisi jättää pois 1-2 vuoden iässä, Juha Varrela sanoo.

Neuvolantädit saattavat toki joskus olla eri mieltä. Ja hoitajat voivat sairaaloissakin joskus toimia suosituksia vastaan käytännön syistä. Esimerkiksi sellaista suositusta, ettei tuttia pidä antaa keskoselle, ennen kuin hän on oppinut syömään rintaa.

Kela päätti luopua äitiyspakkauksen tutista vuonna 2000. Muutoksella se halusi rohkaista äitejä rintaruokintaan ja ihokontaktiin lapsen kanssa.

THL: Tutti ja tuttipullo

Milloin on oikea aika luopua tutista?

– Helpottaahan se tutti vanhempienkin elämää. Se on erinomainen äänenvaimennin, ja kiireessä on helpompi panna tutti suuhun kuin ottaa lapsi syliin, Varrela myöntää.

– Mutta kaksi vuotta on rajaikä, silloin siitä olisi viimeistään hyvä päästä eroon.

Onko parasta olla antamatta tuttia alkuunkaan?

Tutti voi “mennä rikki” tai “orava voi sen viedä”. Moni vauva voi pärjätä tyystin ilman tuttia, mutta silloin jotkut työntävätkin suuhun peukalonsa. Miten ihmeessä vierotetaan peukunimennästä lapsi, joka on tottunut viemään sen suuhunsa luultavasti jo kohdussa?

Varrela naurahtaa.

– Eihän se yksinkertaista ole, mutta aina kannattaa yrittää. Amerikassa on jopa pantu peukun imemistä hankaloittavia kojeita lasten yläleukaan. Meillä on käytetty pehmeämpiä keinoja, lapselle voi laittaa jotain pahanmakuista sormiin tai hansikkaat käteen, Varrela ehdottaa.

Viivästyttääkö tutti puheen kehitystä?

Virheellinen purenta voi aiheuttaa pääkipuja ja vaikeuttaa syömistä, ja lapsi voi joutua isompana oikomishoitoihin. Lisäksi suun alueen lihasten koordinaatio saattaa viivästyä. Sillä taas saattaa olla yhteys puheen kehityksen viivästymiseen.

Lapsi ei esimerkiksi opi lausumaan kaikkia äänteitä, ainakaan yhtä nuorena kuin useimmat ikätoverinsa.

Kommentit (1)

Jutun vinkeissä kerrotaan että tutti on hyvä vaihtaa nokkamukiin aikaisin, mutta nykyään myöskään nokkamukia ei juuri hampaiden takia suositella. Lasista, pillipullosta tai taikamukista juomista suositellaan nokkamukin sijaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X