Tunnista koliikki ja auta vauvaa

Mistä koliikin tunnistaa, ja miten sitä voi helpottaa? Lue 10 faktaa koliikista!

Teksti Mikko Virta
Kuvat Kristiina Kurronen / SKOY

Vauvan itkuisuus on yksi yleisimpiä vanhempien huolenaiheita. Runsaasti itkevän vauvan yhteydessä puhutaan usein koliikista. Mutta mikä koliikki oikeastaan on ja miten vauvan itkemiseen voi vaikuttaa? Keräsimme kymmenen faktaa.

1. Koliikin tunnusmerkit täyttyvät, kun vauva itkee vähintään kolme tuntia päivässä, kolmena päivänä viikossa ja kolmen viikon ajan.

2. Noin 10 prosentilla vauvoista on koliikki.

Keskustele: Missä vaiheessa koliikki yleensä alkaa?

3. Koliikin taustalla voi olla esimerkiksi vauvan herkkä temperamentti tai hitaasti kehittyvä itsesäätelykyky. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, ettei vauva osaa itse rauhoittua, vaikka tarvitsisi unta.

Lue lisää: Tunnista lapsesi temperamentti!

4. Vastasyntynyt jaksaa olla valveilla kerrallaan noin kaksi tuntia, josta reilun tunnin hän pysyy yleensä tyytyväisenä. Vanhemman tehtävä on rauhoittaa vauvaa ja vähentää vauvan virikkeitä, jotta vauva voisi nukkua.

5. Tutkimusten mukaan maitohappobakteerivalmisteiden käytöstä saattaa olla hyötyä koliikkivauvoille.

6. Itkevää vauvaa ei saa jättää yksin. Vauva on riippuvainen vanhempien avusta tunnetilojen säätelyssä. Äidin tai isän rauhalliset liikkeet ja ääni kertovat vauvalle turvasta ja läheisyydestä.

7. Vauvan itkuisuus ei tarkoita aina nälkää. Vanhemman pitää opetella tunnistamaan vauvan viestejä ja vastaamaan vauvan eri tarpeisiin.

Lue lisää: Elämä vauvan kanssa: Kuvitelmat vastaan todellisuus.

8. Vauvaa rauhoitellessa on tärkeää, että vauva tuntee kehosi liikkeen ja kosketuksesi, sekä kuulee äänesi. Voit samalla hyräillä tai puhella vauvalle rauhallisesti.

9. Koliikkivauvan kanssa kannattaa luoda selkeä päivärytmi, jonka avulla vauva oppii ennakoimaan tapahtumia. Päivän rutiineihin totuttaminen kannattaa tehdä hitaasti, ja rutiineja pitää vaalia joka päivä. Näin vauvan rauhoittaminen helpottuu.

Lue lisää: Näin opetat lapsellesi päivärytmin.

10. Koliikkivauvat kehittyvät yleensä täysin normaalisti. Tutkimusten mukaan neljän kuukauden ikään kestävä itkuisuus ei vaikuta lapsen kehitykseen mitenkään. Koliikki ei myöskään millään tavoin vaurioita lasta.

Lähde: Itkuinen vauva ja koliikki – opas vanhemmille, toimittanut Anja Saloheimo, Väestöliitto 2014.

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Meillä lapsella oli todella vaikea vauva-aika. Koliikkihuuto alkoi parin viikon iässä ja kesti n.4kk ikään asti. Tällöin vauva ei viihtynyt vaunuissa,autossa,sitterissä ei siis missään. Huuto oli sydäntä särkevää yhtäjaksoista kipuhuutoa. Yöllä nukahti 2-3 aikaan. Aamu aloitettiin taas kitinällä. Se oli raskasta mutta siitä selvittiin! Aika auttoi tähän kurjaan vaivaan.

Avatar

Meillä alko koliikki n. 2vkon iässä, ku minulta loppui rintamaito kuin seinään, jolloin siirryttiin pulloruokintaan. Itkettiin yöllä kolmisen tuntia,päivisin nukuttiin sitten kunnon unet.Se oli todella raskasta aikaa koko perheelle, mutta onneksi oli tukiverkostoa, ketkä tiesivät miten koliikkilasten kanssa edetään. Meillä pahin itkuisuus ja vatsavaivat kestivät 3kk:n ikään asti, neljäkuisena vielä vähän itkeskeltiin. Nyt, iloinen ja riehakas 7kk neitokainen, eikä koliikista ole jälkeäkään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä