Vauvan terveys 15.09.2018 Päivitetty 08.04.2022

Miksi vauva itkee? 10 syytä ja lohdun sananen vanhemmille

Vauvan itku liikuttaa ja raastaa, mutta voi myös raivostuttaa sekä uuvuttaa. Katso 10 yleisintä syytä vauvan itkulle!

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaikki vauvat itkevät. Alle kolmen kuukauden ikäisten, terveiden vauvojen itkusaldo on keskimäärin noin 2 tuntia vuorokaudessa. Koliikkivauvat itkevät reilusti tätä enemmän.

Itkuisuus lisääntyy kahden viikon iässä, on huipussaan kuuden viikon iässä ja vähenee selvästi, kun vauva on kolme kuukautta vanha.

Itkeminen on kaikilla lapsilla tavallisinta hieman ennen ruoka-aikaa sekä iltaisin ja öisin. Lapsi itkee vielä ensimmäisen syntymäpäivänsä lähestyessä jopa tunnin vuorokaudessa, ja silloin vanhemmat alkavat yleensä viimeistään väsyä itkuun. Jopa joka neljäs lapsi itkee puoleentoista ikävuoteen asti ainakin joka toinen yö.

Vanhempaa voi auttaa tieto siitä, että itku kuuluu asiaan, eikä itkevä vauva ole poikkeus muiden joukossa. Itkullaan vauva kommunikoi vanhempiensa kanssa.

10 syytä, miksi vauva itkee

  • Poikanen tarvitsee emoaan. Itku suojaa vauvan elämää, sillä se on hyvä hälytysmerkki – itkun kuuleminen herättää äidin välittömästi ja laukaisee kaikki puolustus-, suojelu- ja auttamisvaistot
  • Vauvalla on epämukava tunne
  • Vauvalla on nälkä
  • Vauvaa väsyttää
  • Vauvalla on liian kuuma
  • Vauva tuntee kipua
  • Vauva haluaa seuraa
  • Vauva tuntee turvattomuutta
  • Vauva on pitkästynyt
  • Vauva ei itsekään tiedä, miksi itkee

Itku saa hermot kireälle

Vanhemmat sietävät itkua eri tavoin. Itkun sietokykyyn vaikuttavat niin omat kokemukset, temperamentti, asenteet kuin mielenlaatukin. Toiselle viisi minuuttia itkua tuntuu hyvin rasittavalta, kun taas toinen ei hermostu pidemmästäkään huudosta.

Erityisesti kuulijan virkeys tai väsymys vaikuttavat siihen, kuinka hyvn itkua kestää – ja tuoreet vanhemmat ovat usein valitettavasti väsyneitä. Tällöin itku, joka ei lopu voi myös herättää raivoa: Mikä sinua oikein vaivaa?

Vauvalleen raivostunut vanhempi tuntee usein syyllisyyttä ja ahdistusta. Tunteiden mylläkkää ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä ahdistus toimii tavallaan suojamekanismina omaa raivon tunnetta vastaan. Sen seurauksena aikuinen kykenee taas suojaamaan vauvaansa.

Jos vanhemmasta kuitenkin alkaa tuntua siltä, että pinna palaa itkevän vauvan kanssa lopullisesti, täytyy asia ottaa puheeksi neuvolassa. Itkun todellisella määrällä ei ole väliä, vaan se ratkaisee, miten vanhempi huudon kokee.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X