Vauvan terveys 21.11.2015 Päivitetty 13.08.2019

Milloin vauvan voi viedä ulos?

Vauvojen kanssa ulkoilussa tärkeintä on totuttelu, sekä suojaava ja käytännöllinen vaatetus. Lue, mitä kannattaa huomioida ulkounissa, lämmönsäätelyssä ja ulkoiluvoiteissa. Entä milloin hiekkalaatikko, vauvakeinu ja rannassa kahlaaminen ovat ajankohtaisia?

Teksti
Nina Erho
Kuvat
123RF

Vauvan kanssa kannattaa ulkoilla. Usein vauva jopa nukkuu paremmin ulkona rattaissa kuin sisällä.

Keskustele: Paljonko vauvan pitäisi olla ulkona päivittäin?

Koska vastasyntyneen voi viedä ulos?

Kun vauvalla on painoa vähintään kolme kiloa. Talviaikaan vauvan olisi hyvä olla kaksiviikkoinen, kesäaikaan viikon ikäinen.

Lue myös: Tuore äiti, näin selviät ekat viikot vauvan kanssa

Etenkin talvella ulkoiluun kannattaa totutella pikkuhiljaa. Hyvä aloitus on 10–15 minuuttia, ja ulkoiluaikaa voi pidentää vartin päivässä. Ulkona nukuttamisen voi aloittaa, kun vauva on jo hyvin tottunut ulkoilemaan.

Keskustele: Milloin ensimmäistä kertaa vauvan kanssa ulos?

Mitä vauvalle päälle ulos?

Talvella vauva puetaan kerroksittain: sisävaatteet, villavaatteet ja hupullinen toppahaalari ja/tai -pussi. Päähän laitetaan kypärämyssy ja talvilakki.

Lue myös: Näin hoidat vastasyntynyttä

Käsiin ja jalkoihin on saatavilla toppapussukoita ja -töppösiä, joiden alle voi tarpeen mukaan pukea villaista. Välikaudella ja kesällä vaatetusta kevennetään lämpötilan mukaan.

Keskustele: Taaperon ulkounet

Mistä tietää, onko vauvalla tarpeeksi vaatetta?

Hyvä keino on kokeilla vauvan niskaa. Jos se on viileä, vaatetta on liian vähän. Jos se on hikinen, vaatetta on liikaa.

Vauvat ovat lämpötilan suhteen yksilöitä: jotkut ovat todellisia hikipäitä, toiset tarvitsevat enemmän lämmikettä. Kokemus opettaa, mikä on juuri omalle vauvalle sopiva.

Lue myös: Jari Sinkkonen: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Jotkut ovat keksineet laittaa vaunuihin lämpömittarin. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun vauva nukkuu lasitetulla parvekkeella, jonka lämpötilaa on vaikea arvioida. Kesäaikaan vaunut kannattaa suojata hyttysverkolla ja valvoa, että ne eivät ole suorassa auringonpaisteessa.

Keskustele: Vauvan kanssa helteellä ulos

Parhaat vauvanvaatteet ulos

Yleensä käteviä ovat väljät vaatteet, joita ei tarvitse vetää pään yli ja joissa ei ole turhia nappeja ja neppareita.

Monet vauvat eivät ole järin ihastuneita pukemiseen, ja unille puettava vauva saattaa olla väsynyt ja itkuinen. Pukeminen stressaa vähemmän, kun vaatteet saa päälle helposti ja nopeasti.

Helposti riisuttavat tai avattavat vaatteet ovat kätevät myös kauppareissulla ja silloin, kun vauva vielä nukkuu sisälle tultaessa.

Keskustele: Vastasyntyneen ulkovaatteet

Onko vauvan ulkona nukuttamisesta hyötyä?

Monesti äidit kertovat, että vauvat nukkuvat ulkona pidempiä ja katkottomampia unia kuin sisällä.

Lue myös: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin

Isommatkin lapset jaksavat päivän paremmin, kun siihen kuuluu ulkoilua, ja ulkoilu on hyväksi myös motoriselle kehitykselle. Usein vanhemmatkin kokevat ulkoilun hengähdystaukona.

Keskustele: Onko vauvan ulkonukkumisesta sittenkään hyötyä?

Mitä vauvalle päälle kantoliinaan tai kantoreppuun?

Rintarepussa ja kantoliinassa vauva on alttiimpi tuulelle ja auringolle kuin vaunuissa. Talvella repussa ja liinassa tarvitaan enemmän vaatetta kuin vaunuissa, ja kesällä etenkin hattu on tärkeä.

Kantoreppu vai rintareppu, mitä eroa?

Pitääkö vauvoilla käyttää ulkoiluvoiteita tai aurinkorasvoja?

Vauvoille ei suositella ulkoiluvoiteita, vaan yleensä ihon oma rasva riittää. Aurinkovoiteita ei suositella alle kaksivuotiaille, vaan vauvat suojataan auringolta vaatteilla ja pitämällä heidät varjossa.

Onko olemassa vauvojen ulkoilun pakkasrajaa?

Pientä vauvaa ei pidä viedä ulos, jos pakkasta on yli kymmenen astetta.

Keskustele: Vauvan nukuttaminen pakkasrajasta huolimatta

Milloin vauvan voi siirtää vaunuista rattaisiin?

Yleensä siirtyminen tulee ajankohtaiseksi, kun vauva ei enää mahdu vaunukoppaan tai alkaa istua. Moni 4–5-kuinen vauva ei enää viihdy vaunukopassa, koska
sieltä ei näe ympärilleen. Silloin hyvä vaihtoehto on puolimakaava asento rattaissa, kunhan niissä on kunnon laidat ja valjaat.

Lue myös: Elämä vauvan kanssa: kuvitelmat vastaan todellisuus

Kesällä vauvojen viihdyttäminen ulkona on helpompaa, kun ei tarvitse olla vällyjen sisällä ja voidaan olla ilman hanskoja. Yleensä vauva mahtuu vaunukoppaan noin puolivuotiaaksi. Vaunukopassa hyvää on, että se on lämmin ja suojaisa.

Istuvat vauvat kannattaa suojata aurinkoisella ilmalla lierihatulla, aurinkolaseilla, pitkähihaisilla vaatteilla, ehkä myös päivänvarjolla. Viileällä ilmalla tärkeä on myssy, joka menee kunnolla korville.

Keskustele: Vauvan kanssa kauppaan ja kaupungille

Asiantuntijana terveydenhoitaja Susan Rautiainen Vuosaaren neuvolasta Helsingistä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X