Vauvan terveys 18.08.2018 Päivitetty 13.08.2019

Nämä rokotukset vauva saa ensimmäisen vuotensa aikana

Lapsi saa ensimmäisen elinvuotensa aikana rokotuksia tiheämmin kuin koskaan sen jälkeen. Mitä rokotteita vauvoille annetaan ja miksi ylipäätään rokotetaan?

Teksti
Toimitus

Ensimmäisen vuoden aikana vauva saa neuvolassa yleisen rokotusohjelman mukaisesti useita niin sanottuja yhdistelmärokotteita, jotka suojaavat häntä monia eri tauteja vastaan. Niihin kuuluvat muun muassa kurkkumätä, jäykkäkouristus, hemofilustauteja, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, hinkuyskä, rotavirus ja polio.

Erityisryhmiin kuuluvat lapset saavat lisäksi myös tuberkuloosirokotteen sekä hepatiitti B -rokotteen.

Lisäksi yli puolivuotiaat saavat syksyisin neuvolasta ilmaiseksi influenssarokotteen. Influenssarokotusta varten vanhempien on itse varattava aika terveydenhoitajalta.

Miksi rokottaa lapsi?

Vakavien tautien katoaminen perustuu siihen, että rokotuksia annetaan kattavasti ja nuoresta iästä alkaen. Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista, ja vanhemmat päättävät, mitä rokotuksia lapselle annetaan.

Suomessa noin 95 prosenttia neuvolaikäisistä lapsista saa kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotukset, joten rokotekattavuus on Suomessa yleisesti hyvä.

Rokotukset antavat suojan monia vakavia tauteja vastaan, ja niiden vaikutus kestää pitkään, usein koko loppuelämän.

Pieni osa vanhemmista ei rokotuta lapsiaan ollenkaan. Jotkut vanhemmat haluavat lapsilleen puolestaan vain osan rokotuksista.

Rokottamaton lapsi saattaa välttyä tartuntataudeilta, koska muut lapset ovat yleensä hyvin rokotettuja. Jos rokotusluvut laskevat, epidemioiden riski kuitenkin kasvaa.

Rokottamattomilla lapsilla tartuntavaara taudeille on aina olemassa, ja riski on erityisen suuri ulkomailla, jossa vakaviakin tauteja yhä esiintyy. Sairastuessaan rokottamaton lapsi myös levittää vaaralliseksi luokiteltuja tauteja eteenpäin.

Vauvan rokotukset suojaavat myös muita ympärillä olevia lapsia.

Rokote suojaa myös ympärillä olevia.

Aiheuttaako rokotus lapselle vaaraa?

Rokotuksen jälkeen osalla lapsista voi ilmetä ohimenevää punoitusta, kuumetta ja itkuisuutta. Nämä oireet menevät kuitenkin tavallisesti nopeasti ohi.

Tieteellinen tutkimus ei tue väitteitä, joiden mukaan rokotteet aiheuttaisivat vakavia tauteja kuten autismia.

Lue lisää: Rokotekielteisyys kasvaa: taustalla luomuajattelua, salaliittoteorioita ja huolta turvallisuudesta

Rokotteissa on suojaavan aineen lisäksi mukana myös apuaineita, mutta niistä ei ole lapselle haittaa. Ihminen saa rokotteissa käytettäviä apuaineita ympäristöstään huomattavasti suurempia määriä kuin rokotteista. Rokotteissa ei ole enää myöskään elohopeaa, kuten joskus ennen.

Vauvan ensimmäisen vuoden rokotteet

2 kuukauden iässä

  • Rotavirusrokote

3 kuukauden iässä

  • PCV-rokote aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta, verenmyrkytystä ja korvatulehdusta vastaan
  • Rotavirusrokotteen 2. annos
  • Viitosrokote kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan

5 kuukauden iässä

  • PCV-rokotteen 2. annos
  • Rotavirusrokotteen 3. annos
  • Viitosrokotteen 2. annos

12 kuukauden iässä

  • PCV-rokotteen 3. annos
  • Viitosrokotteen 3. annos
  • MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan

+ Kausi-influenssarokote vuosittain vanhempien niin halutessa (6 kuukaudesta ylöspäin)

Jos lapsen kanssa ollaan lähdössä ulkomaille, saattaa hän tarvita myös rokotusohjelman ulkopuolisia rokotteita. Kohdemaassa tarvittavista rokotuksista on otettava selvää hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta mahdolliset rokotesarjat ehditään antaa kokonaisuudessaan.

Lähde: THLSuomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X