Vauvan terveys 24.12.2022 Päivitetty 27.03.2024

Onko vihreä uloste syy suunnata lääkäriin? Lue, mitä vauvan ulosteen väristä on hyvä tietää

Ulosteen väriin vaikuttavat monet tekijät. Myös vauvan uloste voi olla vihreää.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Voiko vihreä uloste kieliä jostain vakavasta?

Ulosteen väri saattaa vaihdella. Väristä puolestaan voi saada osviittaa, jos jokin kehossa ei ole kunnossa.

Toisaalta ulosteen väriin vaikuttavat ravinto ja suoliston bakteerikanta. Myös se, kuinka pitkään uloste on ollut suolessa, vaikuttaa ulosteen väriin.

Lue myös: Tutkijat: Ripaus äidin kakkaa maitoon keisarinleikkauksen jälkeen, niin vauvalle kehittyy terve suolisto

vihreä uloste: kuvassa vauva pötköttelee mahallaan vaippa päällä.
Ulosteen väriin vaikuttavat monet tekijät.

Vihreä uloste pienellä vauvalla on melko tavallista

Yleensä pienen vauva kakka on kellertävää. Kuitenkin rintamaitoa tai korviketta juovan vauvan kakka saattaa saada muitakin sävyjä. Uloste voi olla vihreää, limaista tai rusehtavaa.

Kun lapsi alkaa maistella kiinteitä ruokia ja varttuessaan syödä niitä reilummin, alkaa ulosteen väri muistuttaa enemmän tyypillistä kakan väriä ja ulkomuotoa.

Virusinfektio tai rokote voi tehdä ulosteesta vihertävää. Myös stressin on havaittu vaikuttavan ulosteen väriin.

Joskus imeväisikäisillä on veriviiruja kakan seassa, mikä on yleensä vaaratonta. Veriviirut voivat johtua peräaukon haavaumasta, ihottumasta tai itsestään paranevasta peräsuolen tulehdustilasta.

Lääkäriin on kuitenkin suunnattava, jos vauvan kakka on valkoista tai mustaa. Sama pätee silloin, jos kakan väri poikkeaa vauvan tavanomaisesta kakan väristä ja vauva oireilee kuumeilemalla, laihtumalla tai olemalla epätavallisen itkuinen.

Puhu kakasta myönteiseen sävyyn

Vaikka huolestuisit vauvan tai lapsen kakan väristä, kannattaa kauhistelu jättää sikseen. Muuten on vaarana, että lapsi käsittää niin, että kakassa tai ulostamisessa olisi jotain ikävää tai hävettävää.

Kakka viestii asioita terveydestä. Siksi on vain suotavaa, jos isompi lapsi pystyy kertomaan avoimesti tekemistään havainnoista, jotka koskevat hänen omaa ulostettaan.

Jos kakkajutuista kielletään puhumasta tai lapselle tehdään selväksi, että ne ovat noloja tai ällöttäviä, ei lapsi välttämättä uskalla ottaa puheeksi mahdollisia ulosteen muutoksia.

– Pottailu ja oma keho kiinnostavat taaperoa. Se on tärkeä osa kehonkuvan ja itsetunnon rakentamista. Potalla vertaillaan, mitä itsellä ja kaverilla on, niin kehossa kuin potassakin, joten kakka-pissa-pierujuttujen kuuluukin olla taaperoiässä pinnalla. Me aikuiset voisimme arvostaa tätä lapsille merkittävää kehitysvaihetta ja sen kiehtovuutta, toteaa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Kaksplussan artikkelissa.

Lähde: Terveyskirjasto – Ulosteen värin vaihtelu imeväisiässä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X