Suuri osa vanhemmista selviää säikähdyksellä, kun vauvan takia on hälytettävä ambulanssi
Joka viides ensihoidon kohtaamista vauvoista tarvitsee osastohoitoa. Suurinta osaa ei tarvitse kuljettaa sairaalaan ambulanssilla.
Kun vauvalle hälytetään ambulanssi, syynä on useimmiten hengitysvaikeus, putoaminen tai hengitystie-este. Asia selviää tuoreesta väestötutkimuksesta, jossa selvitettiin 0-vuotiaiden ensihoitokontaktien luonnetta. Laajassa tutkimuksessa oli mukana kaikki alle vuoden ikäisiin lapsiin kohdistuneet ensihoitotehtävät Helsingissä vuosina 2013–2017.
Oirekoodit, joita hätäkeskuksessa tehdään soittajan kuvauksen perusteella, eivät kuitenkaan aina vastaa todellista diagnoosia. Tutkimus osoitti, että vaikka ambulanssin hälytyksen syynä oli esimerkiksi hengitysvaikeus, usein vauvalla olikin jokin muu hätä.
– Aikuisen on vaikeaa tulkita lapsen oireita. Haastavaa on esimerkiksi pienen vauvan hengitysvaikeuden arviointi, kun kipukin voi ilmetä poikkeavana hengityksenä, arvelee väitöskirjatutkija, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Jelena Oulasvirta HUSin tiedotteessa.
Alle puolet vauvoista vietiin ambulanssilla sairaalaan
Lukumäärällisesti tapauksia, jossa ambulanssi hälytettiin alle 1-vuotiaalle, oli vuosina 2013–2017 Helsingissä vähän. Väestömäärään suhteutettuna ensihoitajat kuitenkin kohtasivat selvästi useammin vauvoja kuin vanhempia lapsia.
Suurinta osaa, 60 prosenttia vauvoista ei kuitenkaan tarvinnut kiidättää ambulanssilla jatkohoitoon. Noin 37 prosenttia kuljetettiin ambulanssilla HUSin sairaalapäivystykseen. 11 prosenttia vauvoista saapui sairaalapäivystykseen muilla keinoin, kuten perheen omalla autolla tai taksilla. Tutkimuksen kaikista 1 712 vauvasta viidennes kirjattiin osastohoitoon, joista 28 vauvaa vietiin teho-osastolle.
Vauvat, jotka vaativat sairaalahoitoa, olivat tutkimuksen nuorimpia. He olivat myös muita useammin syntyneet keskosina, heillä oli ollut vastasyntyneinä terveydellisiä ongelmia tai ensihoito oli kohdannut vauvan jo aiemmin edeltävän kolmen vuorokauden sisällä. Kaksi vauvaa todettiin menehtyneeksi ensihoidossa, ja yksi vauva kuoli seuraavan vuoden aikana.
112 voi olla hätääntyneen vanhemman ainoa vaihtoehto – usein selvittäisiin ambulanssitta
Koska suurimmalla osalla ensihoidon kohtaamista vauvoista ei ollut hätää, jonka vuoksi vauva olisi pitänyt viedä ambulanssilla jatkohoitoon, moni perhe näyttää selviävän säikähdyksellä hätäpuheluun johtaneesta tilanteesta.
Tutkijat arvelevat, että vauvojen vanhemmat eivät aina saa yhteyttä muihin palveluihin, jolloin hätääntyneille vanhemmille jää ainoaksi vaihtoehdoksi soittaa 112-numeroon.
– Kynnys soittaa hätänumeroon pienen lapsen kohdalla on toki oltava riittävän matala, mutta vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä ambulanssi ei ole tarkoituksenmukaisin avun ja neuvojen antaja kaikissa niissä tilanteissa, joihin se hälytetään. Tämä ongelma on havaittu muissakin maissa, Oulasvirta toteaa.
Tutkimuksessa ei selvitetty, miksi vanhemmat soittivat juuri hätäkeskukseen, saivatko he ensihoitokäynnistä tarvitsemansa avun ja olisiko jokin muu palvelu voinut auttaa heitä paremmin.
Kommentit (6)
Mistä ihmeestä tulee käsitys, että jos vauvalla on vaikka hengitysvaikeuksia flunssan takia, ja soitetaan 112 seuraisi Lasu???
Ei todellakaan lasia tule jos lapsella esim hengitysvaikeuksia. Vuonna 2014-2015 soitin hätäkeskukseen kuukausittain pojalla toistuvia kurkunpääntulehduksia 2 keuhkokuumetta, ei tullu mieleenkään et tulis lasu jos olisin jättäny pojan hoitamatta sit olis varmaan lasu napsahtanu.
Saa käyttää omaa järkeä: sairaalaan menevistä ambulanssihoidettavista alle 16 vuotiaista henkilöistä tehdään lastensuojeluilmoitus. Eli terve menoa laitokseen yhdessä nuorisorikollisten kanssa ja niin edelleen.
Eikä todellakaan tehdä lasuja kaikista. Mistä tuommoista oot saanut päähäs???
Oon ollut ensihoitaja yli 15 vuotta ja lasuja tehdään vain oikeista syistä.
Höpölöpö. Toki tehdään jos on aihetta. Eipä tehty meistökään. Tuo on ihan turhaa pelottelua kaikille lasten vanhemmille.
Todellakin höpöhöpö. Sängystä yöllä tippuneesta konttausikäisestä ei ainakaan meillä tehty, eikä lasu-ilmoitus ole sama kuin huostaanotto. Jne.