Syntymähiukset irtoavat monilta vauvoilta, ja tässä on syy siihen

Moni vanhempi säikähtää, kun lapsen ensimmäiset hiuskutrit alkavat tipahdella lattialle. Hiusten irtoaminen on kuitenkin yleensä aivan normaali ja vaaraton kehitysvaihe.

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Miksi vauvalta lähtee hiukset?
Jotkut vauvat syntyvät hiukset päässään. Niihin ei kannata kuitenkaan kiintyä liiaksi, sillä syntymähiuksilla on tapana irrota.

Vauva syntyy tuuhea hiuspehko päässään, mutta muutaman kuukauden kuluttua hiukset alkavatkin irrota – voi ei, kaljuuntuuko lapsi? Mitä tehdä, jos vauvalta lähtee hiukset?

Ei huolta.

Vauvan hiustenlähtö on normaalia, vaikka voikin näyttää hurjalta.

Syntymähiukset irtoavat useilla

Vauvojen hiustenlähtö on yleistä, eikä sitä kannata säikähtää. Syntymähiusten irtoaminen johtuu siitä, että vauvojen hormoonitasot putoavat syntymän jälkeen hurjasti. Tuloksena voi olla ensimmäisten hiusten putoaminen. Tämä tapahtuu yleensä ensimmäisten kuuden kuukauden aikana.

Syntymähiukset eivät kuitenkaan putoa kaikilta vauvoilta. Osalla ei edes ole mistä luopua, sillä vauvalla ei syntyessään ole välttämättä hiuksia ollenkaan.

Vanhempi voi säikähtää erityisesti sitä, että vauvan valloittava hiuskuontalo muuttuu lyhyessä ajassa epätasaiseksi. On normaalia, että syntymähiukset irtoavat läntteinä ja etenkin takaraivon alueelta, eikä tämä ole millään tavalla vaarallista – vaikka voikin johtaa hieman hullunkurisiin kampauksiin.

Lapsen hiukset muuttuvat useiden vuosien ajan

Osalle vauvoista alkaa kasvaa uutta hiusta heti, kun edelliset ovat tippuneet pois, mutta hiusten takaisinkasvu voi olla myös hidasta. Vauvan päälaki voi olla kalju vielä ensimmäisillä syntymäpäivillä ja siitä eteenpäinkin.

Joskus ilman hiuksia syntyneen vauvan päähän voi kasvaa hiukset vasta lähempänä toista ikävuotta.

Vauvan ensimmäisiin hiuskutreihin ei kannata kiintyä liiaksi, sillä lapsen hiukset muuttuvat vielä useiden ikävuosien ajan.

Monissa tapauksissa lapsen hiukset eivät lopulta muistuta lainkaan sitä, minkälaiset kutrit olivat lapsen syntyessä. Hiukset voivat niin vaalentua kuin tummentua, kihartua tai suoristua.

Pienen lapsen hiukset ovat usein myös hyvin hennot. Vahva, paksumpi hius alkaa kasvaa usein vasta lapsen ollessa 6- tai 7-vuotias.

Lähde: Modern mom, Baby center

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Meidän neidillä oli syntyessään tuuhea tumma tukka ja nyt 7kk iässä hiukset edelleen päässä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä