Vauvan terveys 04.01.2023

Tutkijat: Äidin suolistomikrobeilla on tärkeä vaikutus lapsen terveyteen ja kehitykseen

Useiden nimekkäiden yliopistojen yhteistutkimuksessa selvisi mielenkiintoisia seikkoja äidin suolistomikrobien merkityksestä vauvalle.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

On havaittu, että äidin suolistomikrobit muun muassa opettavat vauvan kehittyvää immuunijärjestelmää asettumalla vauvan elimistöön syntymän jälkeen.

Kyseiset bakteerit myös saavat aikaan vauvalle hyvinvointia edistävän bakteeriston, joka muun muassa auttaa pilkkomaan ravintoaineita ja hyödyntämään vitamiineja.

Helsingin yliopiston, Massachusetts Institute of Technologyn ja Harvardin yliopiston Broad-instituutin tutkijoiden uudessa tutkimuksessa huomattiin lisäksi merkittävä asia: äidin suolistomikrobiston vaikutukset ulottuvat myös pidemmälle lapsuuteen.

Tutkijat selvittivät, miten äidin ja vauvan suoliston mikrobiomit muuttuvat raskauden ja ensimmäisen elinvuoden aikana.

Cell-lehdessä julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa vahvistetaan geenien siirtyminen äidin ja vauvan suolistobakteerien välillä.

Imeväisten suolistobakteerien genomeista löytyi satoja geenejä, jotka olivat peräisin äidin bakteereista. Osa näistä geeneistä vaikuttaa myös vauvan kognitiivisen järjestelmän kehittymiseen.

Bakteerien geenejä siirtyy koko ensimmäisen elinvuoden ajan

Tulokset osoittavat, että kyseessä ei ole kertaluontoinen siirtymä synnytyksen yhteydessä vaan jatkuva prosessi, joka on käynnissä koko vauvan ensimmäisen elinvuoden ajan.

– Tämä voi olla vielä yksi äidin ja lapsen välisen pitkän siteen etu, sillä se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia näille hyödyllisille geenin siirtymisille, tutkija Tommi Vatanen Helsingin yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan on myös mahdollista, että vauvojen mikrobit saavat geenejä muiltakin ihmisiltä, jotka ovat heidän kanssaan tekemisissä. Tällaisia henkilöitä voivat olla muun muassa sisarukset ja sukulaiset.

Aihe vaatii kuitenkin lisää tutkimista.

Tutkijat selvittivät myös varhaisruokinnan vaikutusta imeväisten mikrobiomiin.

– Jatkotutkimuksen myötä tulevaisuudessa voisi olla mahdollista pienentää sairauksien riskiä muuttamalla suoliston bakteeristoa tai täydentämällä sitä tarkoituksenmukaisilla mikrobiston aineenvaihduntatuotteilla, Vatanen toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Tutkijat: Ripaus äidin kakkaa maitoon keisarinleikkauksen jälkeen, niin vauvalle kehittyy terve suolisto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X