Vauvan terveys 05.05.2022

Tutkimus: Ensimmäinen viikko on ratkaisevin pienimpien keskosvauvojen ruokinnassa

Ennenaikainen syntymä on maailmanlaajuinen terveysongelma. Onnistuneesti järjestetty ravitsemushoito parantaa keskosten kasvuennustetta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Erittäin ennenaikaisesti syntyneille lapsille on erityisen merkittävää, paljonko he saavat ravinnostaan energiaa ensimmäisen elinviikon aikana.

Lääketieteen lisensiaatti Henni Hiltusen väitöstutkimuksessa ilmeni, että energiansaanti voi olla yhteydessä kasvutuloksiin korjattuun kahden vuoden ikään saakka.

Korjatulla iällä tarkoitetaan ikää, joka on määritetty lapsen lasketun ajan perusteella. Keskosena syntyneen lapsen kasvua arvioidaan alkuvaiheessa korjatun iän, ei varsinaisen kalenteri-iän mukaan.

Lue myös: Silittäminen toimii vauvan kipulääkkeenä – auttaa erityisesti keskosvauvoja

Erittäin ennenaikaiseksi keskoseksi luokitellaan vauva, joka on syntynyt ennen raskausviikkoa 28+0. Luokitteluun voidaan käyttää myös painoa, jolloin pienen pieni keskonen on vauva, jonka paino on syntyessä alle yhden kilon.

Tutkimuksesta ilmeni myös, että ennenaikainen syntymä voi vaikuttaa suolistomikrobiston tilaan. Sen tasapaino on tärkeää vauvan hyvinvoinnin kannalta. Suolisto osallistuu osaltaa ravinnon hyödyntämiseen.

Suolistomikrobiston tasapaino vaikuttaa vauvan terveyteen.

– Varhaisen suolistomikrobiston koostumus oli hyvin yksilöllinen, monimuotoinen sekä yksipuolinen verrattuna täysiaikaisesti syntyneiden lasten suolistomikrobistoon kahdessa eri tutkimuskohortissa, Hiltunen kertoo tiedotteessa.

Täysiaikaisina syntyneillä lapsilla suolistomikrobiston tietynlainen koostumus ja muutokset on yhdistetty muun muassa astmaan ja suolistosairauksiin.

Keskoslasten suolistomikrobiston muodostumisesta tiedetään entuudestaan hyvin vähän.

Ennenaikainen syntymä on maailmanlaajuinen terveysongelma

Vuosittain noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti. Se tarkoittaa siis syntymää ennen 37. raskausviikon täyttymistä.

– Keskoslapsi kohtaa alkuvaiheissa usein monia haasteita, ja vaikka keskoslasten selviämisennuste on parantunut, ovat he vaarassa sairastua vakaviin sairauksiin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Erityisesti kasvuhäiriö on yleinen keskoslasten kliininen ongelma, Hiltunen kertoo.

Onnistuneesti järjestetty ravitsemushoito ja maitoravinto parantavat Hiltusen mukaan keskosten kasvuennustetta.

Tutkimus toteutettiin ulosteensiirrolla hiirelle, joka sai erittäin ennenaikaisen keskosen ulostetta.

LL Henni Hiltunen esittää väitöskirjansa ”Preterm infant growth – with a focus on early nutrition and initial gut microbiota” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 6.5.2022 klo 12.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X